CDT nadgleda izbore u Podgorici sa 151 posmatračem

CDT, dodaje on, će tokom izbornog dana saopštavati podatke o kršenjima izborne procedure i odzivu birača
0 komentar(a)
Glasanje, Izbori, Foto: Arhiva "Vijesti"
Glasanje, Izbori, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.05.2014. 12:11h

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) lokalne izbore koji će biti održani sjutra u Podgorici pratiće sa 151 posmatračem koji će nadgledati sprovođenje izborne procedure na biračkim mjestima, njihovoj okolini i kontrolisati rezultate.

Direktor CDT-a Dragan Koprivica rekao je da su u toku izbornog dana važne dvije vrste kontrole - sprovođenje procedure glasanja na biračkim mjestima, praćenje okruženja biračkog mjesta i informisanje javnosti o eventualnim kršenjima.

"Ne manje važna je i kontrola tačnosti rezultata izbora kako nam se ne bi desila situacija da, u uslovima kad su organi za sprovođenje izbora neaktivni, više subjekata proglasava pobjedu. Naša uloga je da spriječimo ono što se desilo na predsjedničkim izborima kada su dva kandidata proglasila sebe za pobjednike", kazao je Koprivica.

On je objasnio da će CDT to raditi na raditi na osnovu reprezentativnog uzorka, PVT metodom.

"Iako javnost ima veliko interesovanje za rezultate primat će imati preciznost u odnosu na brzinu, pa sve aktere molimo za strpljenje. Zavisno od događanja u toku izbornog dana prve informacije o rezultatima možemo očekivati od 21 sat do 21 sati i 30 minuta", kazao je Koprivica na konferenciji za novinare.

CDT, dodaje on, će tokom izbornog dana saopštavati podatke o kršenjima izborne procedure i odzivu birača u devet sati, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19 kao i finalni odziv u 20 sati.

"Pozivam partije da sarađuju sa organima za sprovođenje izbora, u cilju mirnog i zakonitog sprovođenja izborne procedure i omogućavanja biračima, da daju doprinos mirnom održavanju izbora na biračkom mjestu i da poštuju nezavisnosti ovlašćenih posmatrača izbora i da sarađuju sa njima", kazao je Koprivica.

CDT je apelovao na biračke odbore da poštuju važeće izborne zakone, pravila i procedura i da doprinose spuštaju mogućih tenzija na biralištima.

"CDT-ovi posmatrači će biti objektivni i nepristrasni. Priželjkujemo dosadan izborni dan, ali i poručujemo svima kojima pada na pamet da vrše protivzakonite radnje u toku izbora da smo dobro pripremljeni i da ćemo javnost i nadležne organe obavijestiti o svim takvim pokušajima", kazao je Koprivica.

Podaci koje CDT bude imao su javno dobro i biće svima jednako dostupni. Projekat je finansirala Fondacija braće Rokfeler.

CDT je pripremio posebnu stranicu za podgoričke izbore gdje će biti objavljene sve informacije.

CDT je danas organizovao završnu akciju fotografisanja sa porukom "Glasam slobodno" i postavljanje na društvene mreže.

Cilj kampanje da se građani podsjete da je njihovo pravo na slobodan izbor neprikosnoveno:

Bonus video: