Bečić, Lekić i Bogojević: Za kraj korupcije, zloupotreba i privilegija

Lekić i Bečić su bili vrlo jasni kada su rekli da nisu zainteresovani ni pod kojim uslovima za saradnju DPS. Bogojević je ponovio raniji stav
103 pregleda 330 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2014. 20:10h

Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić je kazao da je odluku o odustajanju Slavoljuba Stijepovića u sučeljavanju donio šef DPS Milo Đukanović.

On je dodao da je to razumljivo jer je, kako kaže Lekić, Stijepoviću padao rejting u mjeri u kojoj se pojavljivao, jer je zasmijavao javnost.

Lekić je naveo da je Đukanović iskazao ne samo političku nekulturu uvlačeći sve koji učestvuju u političkom životu u "brlog u kom se on nalazi, vezano za kriminal i korupciju, koji je rekao ovih dana, sa distance i kukavički, ne dolazeći ovdje".

"On je rekao laži u saradnji sa propagandnom ološi koju je doveo iz regiona. On je rekao da mene neko finansira. To je laž, to je bezočna laž. On je bezočni lažov, ako to ne dokaže. Ako to dokaže, ja napuštam politički život", poručio je Lekić.

DPS je više puta optuživao Demokratski front navodeći brojne navodne finansijere, a danas je Informer CG objavio tekst u kom se navodi da je Savo Kujundžić finansijer lidera Fronta.

Aleksa Bečić je ocijenio da je njegova partija vodila kvalitetnu izbornu kampanju.

"Ja igram otvorenih karata. Nema kalkulacija, uslovljavanja. SNP se doslovno bavio Podgoricom. Šta smo dali kao riječ da ćemo uraditi, to ćemo i učiniti", kazao je Bečić.

Bečić je kazao da smatra da to što je Stijepović rekao da je protiv gradnja tunela kroz Goricu, koju je pokrenuo Miomir Mugoša, samo marketinški trik DPS-a.

On je pitao kako je to Milenijum koštao više nego duplo od planirane cijene. "Da se nisu odaljile obale Morače", ironičan je bio Bečić.

Dragan Bogojević je predočio zašto građani treba da glasaju za njega.

"Treba napraviti raskid sa partitokratijom. Sa nama neće biti podjela. Unaprijedićemo kulturni život grada", poručio je on.

Bogojević je naveo da treba provjeriti sve zloupotrebe i nelegalne radnje prethodne administracije, ukoliko ih je bilo. "Time treba da se bave institucije, a ne partije", pojasnio je Bogojević.

Lekić je naveo da su institucije zarobljene i da njima upravljaju partije, i da su upravo preporuke iz Evrope usmjere na jačanje nezavisnih institucija.

U toku sučeljavanja je više puta došlo do žustre rasprave između Bogojevića i Lekića. Bogojević je naveo da u Lekićevoj biografiji ima momenata koji nisu pohvalni, kazavši da je on bio Miloševićev ambasador. Lekić je naveo da je on bio ambasador države i da je više predsjednika bilo na vlasti dok je on bio na diplomatskim funkcijama. Dodao je da je od te konstrukcije odustala i grupa koja je stvorila, dodavši da misli na DPS i određene medije.

Lekić i Bečić su bili vrlo jasni kada su rekli da nisu zainteresovani ni pod kojim uslovima za saradnju DPS. Bogojević je ponovio raniji stav da koalicija koju predvodi ima jasne principe koje će potencijalni koalicioni partner morati da ispuni da bi došlo do saradnje.

Bogojević je kazao da odnos prema NATO neće biti uslov za saradnju na lokalnom nivou. "O NATO integracijama se neće govoriti na lokalnom nivou", kazao je Bogojević.

Lekić je rekao da niko neće preispitivati status Crne Gore kao nezavisne države, i optužbe iz DPS-a da žele da "sruše državu" nazvao providnom stupidnošću.

Bečić je poručio da od ponedjeljka neće biti korupcije i zloupotreba, kao ni privilegovanih, i da svi koji su se navikli da tako djeluju mogu na to da zaborave.

On je poručio da je mladim ljudima dosta podjela, i da mu je ta priča dosadna, da je veći broj podjela vještački stvoren i da se time kreiraju državni neprijatelji, a da su pravi neprijatelji države oni koji su doveli građane do ovakvog ekonomsko socijalnog statusa.

LGBT prava

Bečić je kazao da ne bi bio na čelu gej parade poput gradonačelnika Splita, jer ne vjeruje da je to način da se ostvare prava LGBT zajednice.

On je kazao da treba uraditi dosta toga da se poboljša status te zajednice, i da svakome mora biti garantovano da ostvari svoja prava. Lekić je rekao da smatra da kao i svaka manjinska grupa, LGBT zajednica mora biti zaštićena, ali da trenutno to nije zrelo pitanje i da je više političko, nego društveno u ovoj fazi. Bogojević je naveo da snažno treba zaštiti LGBT zajednicu, i da je to zadatak države.

Kada je u pitanju izjava mitropolita Amfilohija o tome da je za poplave kriva Končita Vurst, pobjednica Eurosonga, Bogojević je jedini koji je osudio tu izjavu i kazao da se radi o "ordinarnoj gluposti". Bečić je rekao da se neće time baviti i da se zalaže za odvojenost crkve i države, dok je Lekić rekao da nije čuo za taj stav Amfilohija, i preporučio da sam mitropolit snosi odgovornost za svoje izjave.

U sučeljavanju su učestvovali nosilac liste Demokratskog fronta Miodrag Lekić, Koalicije Evropsko lice Podgorice Dragan Bogojević, i Socijalističke narodne partije Aleksa Bečić.

Komnenić: Sve je DPS znao prije mjesec dana

Urednik emisije "Načisto" na TV Vijesti Petar Komnenić je kazao da je Demokratska partija socijalista još prije mjesec dana prihvatila poziv na sučeljavanje, ne dovodeći nijednog trenutka u pitanje gostovanje kandidata te partije Slavoljuba Stijepovića.

Kako je kazao Komnenić, DPS-u i drugim partijama je u startu predočeno da sučeljavanje neće biti održano po sterilnim i dosadnim pravilima koji bi onemogućili debatu, a u kojoj bi se on kao moderator starao da svi imaju jednak tretman.

"Sve je to DPS prihvatio, a kandidat te stranke se pred kamerama obavezao da će biti tu", kazao je Komnenić. On je naveo i da je termin sučeljavanja pomjeren kako bi odgovarao Stijepoviću, a posljednji sastanak je imao 24 časa prije nego što je iz te partije otkazano učešće.

Komnenić je naveo da je DPS imao primjedbe i na teme navodeći da su tendenciozne, široko postavljene i nebitne.

Teme su:

1. Vizija grada, nedostaci i razvojni potencijal

2. Ključni gradski projekti

3. Odnos prema prethodnoj administraciji.

4. Opštinske finansije

5. Sumnje u zloupotrebe

6. Dominantne političke poruke u kampanji

7. Postizborna kombinatorika i uticaj gradskih izbora na državnu političku scenu

Komnenić je poručio da ni DPS niti bilo koja druga partija neće uticati na uređivačku politiku TV Vijesti, koja se vodi profesionalnim standardima i interesom javnosti.

Galerija

Bonus video: