Mandić: Pobjeda u Podgorici za promjene u državi

On je rekao da će posebno važna biti pobjeda u Podgorici koja će otvoriti proces promjena na državnom nivou
29 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.05.2014. 13:17h

Opozicija predvođena Demokratskim frontom (DF) pobijediće u svim opštinama u kojima je pobijedio i Miodrag Lekić na predsjedničkim izborima, ocijenio je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

On je rekao da će posebno važna biti pobjeda u Podgorici koja će otvoriti proces promjena na državnom nivou.

"U DF-u radimo sve što je u našoj moći, kako bi ostvarili rezultat koji bi nam omogućio da sami formiramo vlast, jer bi tako otklonili eventualne nedoumice koje bi se mogle pojaviti u periodu nakon izbora", kazao je Mandić agenciji MINA.

On je ocijenio da su kampanju obilježili, kako je naveo, veoma ružni potezi Demokratske partije socijalista (DPS) koja nije birala sredstva da se obračuna sa svojim političkim protivnicima, nezavisnim medijima, slobodnim NVO.

Mandić smatra da takvo ponašanje DPS-a otkriva svu slabost sistema koji se nezadrživo urušava i koji će na ovim izborima i narednim parlamentarnim, da doživi totalni krah.

"Ako pogledamo političku ponudu DPS-a oličenu u njihovom kandidatu za gradonačelnika, onda je očigledno da je Milo Đukanović odlučio da ponizi građane Podgorice. Takođe, jasno je da je baš on nakon toga ponizio i vlastitog kandidata kada mu je zabranio da učestvuje na televizijskom sučeljavanju", ocijenio je Mandić.

On je kazao da je DF za kandidata za gradonačelnika ponudio lidera te koalicije, što najbolje govori da su odgovorni prema građanima Podgorice.

"Podsjećam da je Lekić na predsjedničkim izborima ubjedljivo u Podgorici i večini opština gdje se održavaju lokalni izbori, porazio kandidata DPS-a", naveo je Mandić.

On je rekao da je DPS u Podgorici izgubio na lokalnim izborima 2010. godine, na parlamentarnim 2012, i na predsjedničkim prošle godine i da će izgubiti i lokalne izbore 25. maja.

"Čak i njihova ubjedljivo najvažnija partijska aktivnost oličena u kupovini ličnih karata doživljava fijasko i to sramno djelovanje više ne može ostati skriveno, informacije cure na sve strane, a najčešće iz samog DPS-a", rekao je Mandić.

On je kazao da je DF na terenu evidentirao veliki broj razočaranih članova DPS-a, koji su otvoreno podržali taj savez.

Mandić je rekao da DF radi sve što može da osvoji sam apsolutnu većinu i pozvao građane da podrže njihovog kandidate na izborima.

"I pored te većine koja bi garantovala stabilnost vlasti mi bi željeli da sa drugim opozicionim strankama postignemo dogovor kako bi promjene bile snažnije a program izlaska iz krize buduće vlasti sa još ubjedljivijom podrškom građana", naveo je Mandić.

Na pitanje da li strahuje da bi u slučaju da opozicione stranke osvoje većinu na izborima, u Podgorici mogao da se ponovi nikšićki scenario, Mandić je kazao da DF nema razloga da strahuje od bilo čega i bilo koga jer je politika tog saveza jasna i on se svim svojim kapacitetima i bez kalkulacija bori za smjenu DPS-a.

"To što se desilo u Nikšiću treba da bude nauk svima koji i pomisle da pruže slamku spasa DPS-u i njihovom karikaturalnom kandidatu za gradonačelnika. Takvi bi nestali sa političke scene već na narednim izborima", rekao je Mandić.

On smatra da su građani na poslednjim parlamentarnim izborima pokazali da žele promjene, da se to potvrdilo i na predsjedničkim, kao i nedavno u Beranama.

"Naročito je ta želja izražena u Podgorici, i ne vidim zašto bi sada neko i pokušao da ide protiv te volje. Zato je DF najsigurnija opcija za sve građane koji žele promjene, jer mi nemamo nedoumica", rekao je Mandić.

On je poručio da poruku da DF neće pristati na bilo kakve ucjene. "Mi smo ubjedljivo najjača snaga u opoziciji i tu činjenicu će morati uzeti u obzir svi, a naročito oni koji imaju namjeru da isprobavaju naše strpljenje".

Upitan koliko su u DF spremni da prihvatite eventualne postizborne zahtjeve, u vezi sa nacionalnim simbolima i slične, Mandić je odgovorio da svi imaju svoje platforme i programe koje su ponudili građanima, koji će na osnovu toga dati svoje povjerenje.

Mandić je kazao da ne vidi zašto bi neka platforma ili program koji dobije desetak odsto glasova bio važniji od ponude koja dobije preko trideset odsto.

"Sve potencijalne partnere prihvatamo kao ravnopravne pregovarače i naši saveznici mogu biti svi oni koji žele toliko neophodne promjene, bolji život građana Podgorice, obračun sa kriminalom i korupcijom, a oni koji su protiv toga oni će svakako biti na istom putu sa DPS-om", poručio je Mandić.

Bonus video: