Ni Đukanović neće na megdan: DPS odbio poziv na sučeljavanje

Iz DPS-a su u nepotpisanom obrazloženju odluke naveli da "Vijesti" vode kampanju protiv te partije i da se miješaju u izborni proces
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2014. 12:47h

Demokratska partija socijalista odbila je i drugi poziv za učestovanje u sučeljavanju na TV Vijesti.

Iz DPS-a su u nepotpisanom obrazloženju odluke naveli da "Vijesti" vode kampanju protiv te partije i da se miješaju u izborni proces.

U saopštenju je iznijet i niz uvrjedljivih kvalifikacija u odnosu na rad "Vijesti", i vlasnika medijske kuće "Vijesti".

Petar Komnenić, urednik emisije Načisto je sinoć “Vijestima” saopštio da su vrata TV Vijesti široko otvorena za premijera i šefa DPS-a Mila Đukanovića ako bude želio da dođe.

“Đukanović je uvijek dobrodošao gost, posebno on”, kazao je Komnenić.

Iz TV Vijesti je saopšteno da će se sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Podgorice održati u petak, 23. maja u 20 časova.

Lider DF-a Miodrag Lekić je sinoć u Pljevljima ponovo pozvao Đukanovića na sučeljavanje, navodeći da je DPS odustao od toga jer sondaže sigurno pokazuju pad rejtinga stranke “gdje god se taj čovjek(Slavoljub Stijepović) pojavi”. “Ako ne smije Stijepović da dođe, neka dođe Đukanović. Neka se izloži demokratskom dijalogu i vidjećete poslije Stijepovića i on će odustati, odnosno odbiti”.

Pajović: Onom ko bježi od duela građanin nije na prvom mjestu

Predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović je povodom odbijanja nosioca liste DPS-a Slavoljuba - Miga Stijepovića da učestvuje u sučeljavanju na TV Vijesti, kazao da je možda Stijepović imao nekih obaveza u "opštini Pari Sen Žermen", pa nije uspio da nađe dovoljno vremena.

Pajović je ocijenio da je Stijepović takvim potezom poslao nekoliko poruka, navodeći da je ključna da “onim ljudima koji izbjegavaju sučeljavanje, građanin niti može niti jeste na prvom mjestu”.

“Kao drugo, apsolutno nije stavio sve medije u istu ravan. Obratio se samo građanima, koliko mi je poznato, na RTCG. Kao treće... to nije ni u crnogorskom duhu. Izaći na sučeljavanje je nešto kao izaći na dvoboj, naravno, ne bukvalno. Apsolutno je poslata poruka da kod njih niti ima volje niti raspoloženja da se u duhu crnogorske tradicije i crnogorskog mentaliteta ukrste argumenti”, kazao je Pajović.

Stijepović se predomislio

Slavoljub Stijepović nosilac liste koalicije "Za evropsku Podgoricu - Milo Đukanović" neće učestvovati na sučeljavanju koje TV Vijesti organizuje 22. maja, saopštio je Časlav Vešović šef medijskog tima kampanje.

Vešović je naveo kako se učešće Stijepovića otkazuje jer navodno ne postoji ni minimum uslova koji će omogućiti jednak tretman svih učesnika izbora.

DPS-u se, kako prenosi TV Vijesti, ne dopada nepostojanje ograničenja vremena na odgovore svih kandidata, mugućnost da učesnici debate, kako ističu, jedni druge prekidaju tokom odgovora, te neprecizno definisanje trajanje sučeljavanja.

Ne odgovara im ni to što u emisiju nisu pozvani svi nosioci izbornih lista, budući da nije predviđeno učešće Nika Đeljošaja.

U DPS-u, kako navodi TV Vijesti, ocjenjuju da su teme koje su ponuđene za debatu tendeciozne i široko postavljene bez precizno formulisanih pitanja, što, navodno, dodatno upućuje na zaključak da cilj emisije nije predstavljanje politika koje će realizovati kandidati za gradonačelnika u slučaju dobijanja povjerenja građana.

U DPS-u priznaju da su na samom početku kampanje načelno prihvatili poziv za sučeljavanje na TV Vijesti očekujući da će za to postojati minimalni uslovi.

TV Vijesti: Ako se predomislite dobrodošli

Odgovor autora emisije "Načisto" Petra Komnenića:

"Uredništvo TV Vijesti je zatečeno činjenicom da je medijski pul DPS-a uprkos čvrstom dogovoru odlučio da u posljednjem trenutku otkaže učešće Slavoljuba Stijepovića u već najavljenom sučeljavanju kandidata za gradonačelnika Podgorice.

Činjenica je da su ljudi zaduženi za kampanju u DPS-u uključujući Stijepovića danima unazad prihvatili uslove predizbornog predstavljanja, na šta se Stijepović predizborno obavezao i pred kamerama gostujući u emisiji TV Vijesti "Načisto", da bi onda u posljednjem trenutku pogazili sve što je bilo do tančina dogovoreno.

Nije tačno da najavljeno sučeljavanje koje će se održati i bez predstavnika DPS-a nema pravila. Kako je predočeno svim kandidatima koji su u startu, uključujući i Stijepovića prihvatili te uslove - debata će biti obavljena po strogo profesionalnim normama u kojima će moderator usmjeravati tok razgovora i ohrabrivati učesnike da u ravnopravnim uslovima razmijene argumente oko ključnih tema koje su sami pokrenuli u kampanji.

Teme koje DPS smatra irelevantnim su:

  • vizija grada, nedostaci i razvojni potencijali
  • ključni gradski projekti
  • odnos prema prethodnoj administraciji
  • opštinske finansije
  • sumnje u zloupotrebe
  • dominante političke poruke u kampanji
  • postizborna kombinatorika
  • uticaj gradskih izbora na državnu političku scenu

Čudi nas da DPS ove teme ne smatra važnim za opredeljenje birača na izborima, koje je sam ocijenio kao odsudne i najvažnije nakon referendumske bitke.

Činjenica je da su se u DPS-u u posljednjem trenutku predomislili i tražili pravila sučeljavanja dajući time prednost sterilnoj formi nad suštinom. Sve to ukazuje da je tu partiju strah kako bi se njihov kandidat snašao u otvorenoj raspravi.

TV Vijesti je komercijalna televizija, koja uživa najveće povjerenje gledalaca u Crnoj Gori, na kojoj se DPS u tekućoj kampanji nije reklamirao ni sekund.

Zahvaljujući visoko postavljenim strandardima to nas nije omelo da vrata otvorimo za sve kadidate, među kojima je i Stijepović, koji je u emisiji "Načisto" pohvalio prefesionalizam autora.

Zašto je u naše dobre namjere posumnjao, on ili neko drugi iz njegove partije u trenutku kada je autor (Petar Komnenić) iste emisije odlučio da ugosti sve učesnike ove izborne trke moraće da prosude gledaoci TV Vijesti i birači.

Stijepovića će čekati stolica u studiju TV Vijesti, a njegovo nepojavoljivanje govori o profesionalnoj ozbiljnosti njegovog medijskog štaba, ali neće uticati na uređivačku politiku TV Vijesti. Ako se predomislite dobordošli", navodi se u odgovoru.

Nosilac liste SNP Aleksa Bečić ocjenio je da je Stijepovićeva odluka da odustane od sučeljavanja bila očekivana, jer je Đukanović svjestan efekta koji je postigao tokom debate na TVCG.

"Rekao sam i prije nego je objavljeno ime nosioca liste DPS u martu da će to biti žrtva u neminovnom porazu te partije. To se i potvrđuje, tako da je predsjednik DPS-a slobodno mogao dozvoliti Stijepoviću da učestvuje u sučeljavanju jer poraz ne može ublažiti", kazao je Bečić.

On je ranije kazao da će, ukoliko bude fizički u mogućnosti, doći na sučeljavanje kandidata za podgoričkog gradonačelnika na TV Vijesti.

Bečić je 19. maja operisan u Kliničkom centru Crne Gore, nakon završetka prve debate na RTCG.

Operacija slijepog crijeva uspješno je zavšena.

Galerija

Bonus video: