Vujanović: Crnoj Gori stalo do dobre konekcije sa ekonomijom u Austriiji

Fišer je kazao da je Austrija šesti po redu najveći invetsitor u Crnoj Gori...
8 komentar(a)
Filip Vujanović, Hjanc Fišer, Foto: Savo Prelević
Filip Vujanović, Hjanc Fišer, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.05.2014. 16:32h

"Crna Gora i Austrija imaju razvijenu privrednu saradnju ali nju karakteriše, za Crnu Goru nepovoljan odnos, jer naš izvoz ne pokriva ni dva procenta onoga što uvezemo iz te alpske države”, rečeno je na ekonomskom forumu dvije države koji je u sklopu susreta dva predsjednika održan u Podgorici.

Da bi se taj nepovoljni odnos u trgovinskoj razmjeni popravio od velike koristi bi, kako je rekao Velimir Mijušković predsjednik Privredne komore Crne Gore, bile austrijske investicije u poljoprivredu, drvopreradu, energetiku i metalopreradu.

Njegov kolega iz Austrije Kristof Lajtl kazao je da osim energetike postoji prostor za saradnju u infrastrukturi, prvenstveno izgradnji tunela na planiranom autoputu, kao i u razvoju turizma. Lajtl je kazao da njegovo zemlja u tim oblastima ima veliko iskustvo.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da su ispunjeni uslovi za privrednu saradnju, odsnosno da postoje međudržavni ugovori, da su promovisane mogućnosti saradnje i da u Crnoj Gori radi nekoliko austrijskih banaka. On je podsjetio da je za proteklih 10 godina iz Austrije stiglo skoro 400 miliona eura investicija.

"Imamo velike potencijale za prizvodnju hrane koji su potpuno neiskorišćeni zbog toga bi dobrodošle investicije u primarnu proizvodnju”, kazao je Vujanović, dodajući da bi mu bilo drago da austrijski investitori pokažu interesovanje za izgradnju žičare Kotor-Njeguši-Cetinje.

Crna Gora i Austrija imaju odličnu saradnju, koja seže u duboku prošlost, a koja je u skorije vrijeme posebno unaprijeđena na polju evropskih integracija i ekonomske saradnje, ocijenili su danas na Cetinju predsjednici Crne Gore Filip Vujanović i Hjanc Fišer.

"Austrija je važan ekonomski partner Crne Gore, ovdje su brojne autstrijske banke i kompanije, i Austrija je uradila zaista mnogo da se povežu naše dvije ekonomije. Nama je u Crnoj Gori veoma stalo do dobre konekcije sa ekonomijom u Austriiji, i naša iskustva sa austrijskim komapanijama su veoma pozitivna", kazao je Vujanović.

Predsjednik Fišer kazao je da je njegova zemlja šesti po redu najveći invetsitor u Crnoj Gori, a da se posebna podrška te zemlje ogleda na putu Crne Gore ka EU.

"Dao sam obećanje vašem predsjedniku da će Austrija i riječju i djelom podržavati vaš put ka EU. Crna Gora je trenutno predvodnik svih država na Zapadnom Balkanu, ona još uvijek niej psotala članica EU, i ne možemo reći tačan datum kada će se to dogoditi, ali je taj proces svakako teče", kazao je Fišer.

On je obećao da Crna Gora može očekivati rast austrijskih investicija u narednom periodu.

Fišer je obećao da Crna Gora može očekivati rast austrijskih investicija u narednom periodu

Vujanović je na kraju susreta kazao „da posjeta Fišera ima i određenu simboliku, jer je on na Cetinje došao baš na datum kada Crna Gora obilježava 21. maj Dan nezavisnosti.

Kako su obojica predsjednika insistirala na značaju ekonomske saradnje dvije zemlje, i austrijskim investicijima u Crnoj Gori, novinarsko pitanje bilo vezano i za položaj austrijske medisjke grupe “Štirija“ u Crnoj Gori koja je suvlasnik „Vijesti“ i konstantne prijetnje od strane vlasti tom mediju, njegovim novinarima i urednicima.

Fišer je kratko kazao „prije nego što bih u funkciji predsjednika države mogao da zauzme stav o tim medijskim odnosima, mora bi prvo da se tačnije informiše“. Vujanović je s druge strane kazao „da sa indignacijom i gnušanjme doživljava svaki napad na novinare.

"Smatram da je primarni zadatak države da otkrije počinioce i primarni zadatak pravosudnih organa da osude takvo ponašanje. Zalažem se za punu slobodu novinarstva i punu profesionalnost novinara. Te dvije vriejdnsoti imaju jednaku ravan. Puna sloboda novinarstva, naročito istraživačkog, i puna profesionalnost novinara, su vrijednosti koje moraju da budu interes svih država i društava", kazao je Vujanović.

Vujanović: Rusija mora da razumije

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović smatra da podrška Crne Gore stavu EU i NATO –a o uvođenju sankcija Rusiji zbog miješanja u sukobe u Ukrajini, nije anti-rusko ponošanje,i da Rusija to mora da razumije.

Odgovarajući na pitanje austrijskih medija „da li je moguće pomiriti dvije stvari, kao što su prijateljstvo sa Rusijom, i podršku sankcijama EU i NATO toj zemlji, Vujanović je odgovorio potvrdno“.

"Naravno da može. Crna Gora je u procesu pristupanja EU i vrlo intezivno radi na tome da s etaj proces ubrza, i očekujemo da na samiitu NATO-a u Velikoj Britaniji dobijemo poziv za članstvo. Ako želite da budete dio velikih porodica, onda morate da podijelite stavove tih velikih država u pogledu važnih međunarodnih pitanja. Zbog toga smo mi donijeli jednoglasnu odluku o stavu EU o dešavanjima u Ukrajini", kazao je Vujanović na Cetinju.

On je kazao da Crna Gora nije uradila tako nešto, i da je ostala indiferentna na takve odluke, sasvim izvjesno da bi se njen put ka EU usporio, a kada je riječ o NATO-u značio bi ne dobijanje poziva za članstvo u taj savez.

"Mislim da Rusija treba to da razumije. Rusija je velika država, a Crna Gora ne može da utiče na svjetske procese. Rusija mora da razumije, da Crna Gora slijedi svoje interese da bude dio EU i NATO-a, ni na koji način ne iskazujući anti-rusko raspoloženje", kazao je crnogorski predsjednik.

Bonus video: