Vlahović: Hvala Hrvatskoj na podršci u procesu pristupnih pregovora

Jovanović je posebno akcentovao aktuelne programe i projekte koje u oblasti nauke, ali i prosvjete podržava Ministarstvo nauke
1 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2014. 13:16h

Ministarka nauke Sanja Vlahović sastala se danas u Podgorici, sa Ministrom nauke, obrazovanja i sporta Hrvatske Željkom Jovanovićem, koji sa saradnicima boravi u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Sastanak je organizovan sa ciljem razmatranja mogućnosti za unapređenje već uspostavljene, i kako je na sastanku konstatovano, obostrano dobre saradnje u prethodnom periodu, u prioritetnim oblastima nauke i istraživanja za obje zemlje.

U tom smislu, Vlahović je upoznala Jovanovića sa detaljima koji se odnose na sistem nauke i istraživanja u Crnoj Gori, prioritetnim aktivnosti koje Ministarstvo nauke sprovodi na nacionalnom i međunarodnom planu, kao i na planu Evropskih integracija.

"Ministarka Vlahović posebno se zahvalila Hrvatskoj na izuzetnoj podršci koju je pružila Crnoj Gori u procesu pristupnih pregovora za poglavlje 25. Nauka i istraživanje. Poseban fokus ministarka je stavila na aktivnosti u dijelu Centara uspješnosti i naglasila ogroman značaj Odluka koje će danas biti uručene naučnoistraživačkim ustanovama o dodjeli statusa prvog Centra uspješnosti, kao i dva naučno-istraživačka granta, ali i aktivnosti oko Naučno-tehnoloških parkova koje sprovodi Ministarstvo nauke", ističe se u saopštenju Ministarstva nauke.

Vlahović je takođe istakla značaj podrške Ministarstva nauke naučno-istraživačkoj zajednici Crne Gore kroz nacionalne istraživačke projekte, ali i sve one mehanizme podrške koji se finansiraju kroz nacionalni Konkurs za sufinansiranje naučno-istraživačke djelatnosti.

Jovanović je posebno akcentovao aktuelne programe i projekte koje u oblasti nauke, ali i prosvjete podržava Ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta Hrvatske, od trenutka ulaska te zemlje u EU.

"Imajući u vidu veliki uspjeh koji je hrvatska naučno-istraživačka zajednica imala u prethodnim Okvirnim programima EU, smatra da zajedničko djelovanje u oblasti nauke treba nastaviti kroz partnerstva dvije naučno-istraživačke zajednice u novom EU Okvirnom programu za istraživanje i inovacije “Horizont 2020”, ali i kroz podršku Republike Hrvatske Crnoj Gori u oblasti COST-a, EUREKA-e, kao i drugih programa" kazao je Jovanović

Obostrano je konstatovano da se bilateralna saradnja u narednom periodu može nastaviti istraživanjima u oblasti biologije mora, poljoprivrede, seizmologije, prehrambene tehnologije, ICT-ja, ekologije, turizma, energetike, uz uvjerenje da će i otvoreni Konkurs za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje između Crne Gore i Hrvatske rezultirati velikim brojem zajedničkih projekata.

Iskazana je i spremnost da Hrvatska podrži Crnu Goru kroz ekspertsku pomoć u oblasti predpristupnih fondova, a razmotrena je i mogućnost učešća hrvatskih naučnika i istraživača na predstojećem međunarodnom festivalu"Otvoreni dani nauke" u septembru ove godine.

Galerija

Bonus video: