Ivan Novosel novi je gradonačelnik Tivta, glas stigao i iz opozicije

Za Novosela je glasalo 18 odbornika, dok je za njegovog protivkandidata Vladimira Arsića iz Pokreta za promjene glasalo 13 odbornika
103 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2014. 13:28h

Lider tivatske DPS i dosadašnji čelnik lokalnog parlamenta Ivan Novosel, izabran je dana tajnim glasanjem, za novog gradonačelnika Tivta.

Novosel je na tom mjestu naslijedio Dragana Kankaraša (DPS) kojem je mandat istekao 30.aprila, a način na koji je to urađeno na jučerašnjoj sjednici SO Tivat, još je jednom pokazao nemoć opozicije pred uigranom mašinerijom DPS-SDP.

Iako zajedno imaju „tanku većinu“ od 17 glasova u 32-članom tivatskom parlamentu DPS i SDP perfektno su iskoristili odsustvo jednog odbornika SNP, pa su kroz formalno dvije sjednice SO, izveli „akciju“ mijenjanja svojih odbornika i verifikacije mandata novih, te glasanja kojim su ozvaničili rezulat svoje najnovije političke trgovine – podrške socijaldemokrata DPS-u da u gradonačelničku fotelju smjesti Novosela, a da SDP zauzvrat, dobije mjesto predjsenika lokalne Skupštine.

Iako se formalno ujedinjena tivatska opozicija na papiru jedinstveno okupila oko kandidature Vladimira Arsića (PzP) za gradonačelnika i oštro kritikovala namjeru Novosela da proceduru tajnog glasanja u parlamentu sprovede na način da bi svi DPS i SDP odbornici bili pod uvidom javnosti, da im glas slučajno „ne zaluta“, to je bilo nedovoljno.

Vladimir Arsić ipak je prvi čestitao svom protivkandidatu iako nije krio iznenađenje što je neko od njegovih formalnih podržavalaca, ipak glasao za Novosela

Na tajnom glasanju koje je na kraju, ipak organizovano na način da niko nema uvid u to koga odbornici zaokružuju na glasačkom listiću na kojem su bila imena Novosela i Arsića, kandidat DPS je sakupio 18, a opozicioni 13 glasova. To znači da je Novosela podržao i jedan predstavnik opozicije što je ostalim odboirnicima koji sjede na toj strani parlamenta jako teško palo.

Vladimir Arsić ipak je prvi čestitao svom protivkandidatu iako nije krio iznenađenje što je neko od njegovih formalnih podržavalaca, ipak glasao za Novosela.

„Opozicija je skoro pa bila jedinstvena. Taj jedan glas je ipak otišao na drugui stranu ali ćemo mi nastaviti onako kako smo i započeli cijelu ovu priču. Tivat je dobio novog gradonačelnika i grad će nastaviti da se razvija, a mi ćemo doprinijeti valjano radeći svoj opozicioni posao i dajući konstruktivne predloge", istakao je Arsić.

Novosel koji je prethodno na zgražavanje opozicije, nudio da se „tajno glasanje“ sprovede dijeljenjem glasačkih listića odbornicima i davanjem pauze u kojoj bi oni mogli i izaći iz skupštinske sale, a ne glasati na izolovanom mjestu, obećao je da će kao gradnačelnik raditi na dobrobit Tivta i svih njegovih građana.

Odbacio je optužbe opozicije da je u OO DPS haos i rasulo, te da insistira na takvom glasanju zato što nema povjerenja da će ga podržati ni sve njegove partijske kolege.

„Žalosno je da se mi ovdje moramo boriti za poštovanje prava privatnosti odbornika DPS. Ako je ovo što predlažete tajno glasanje, onda sledećim parlamentarnim izborima dajte građanima listiće 10 dana ranije, i recite im da ih donesu i ubace u kutiju na dan izbora", istakao je Neven Staničić (LIGA), dok je nezavisni odbronik Miomir Abović konstatovao da se „pravi lakrdija od jednog ozbiljnog čina i dovodi u sumnju legalitet izbora gradonačelnika“.

„Ja bih možda i glasao za vas g. Novosel, ali ne mogu ovako jer me gleda moja partijska koleginica, a stav SNP je da vas ne podržimo.

Nema tehničkih uslova da se tajno glasanje sprovede ovako kako vi predlažete", poručio je u šali, Novoselu Milinko Papović (SNP), nakon čega je on odsutao od svog kontroverznog predloga, i nakon toga, na „klasičnom“ tajnom glasanju, pored svih „svojih“ 17, dobio i glas jednog odbornika opozicije.

Novosel i Papović

Iz protesta što Novosel nije poštovao njihov zahtjev o tajmingu zakazivanja sjednice SO kako bi svi njihovi odbornici mogli joj prisustvovati, opozicija je potom napustila sjednicu koja je počela odmah nakon one na kojoj je izabran novi gradonačelnik.

Ostavši sami u skupštinskoj sali, 17 odbornika DPS i SDP javnim glasanjem, za novog predsjednika lokalnog parlamenta izabrali su lidera tivatskih socijaldemokrata Krsta Boškovića, koji je bio dugogodišnji potpredsjednik Opštine Tivat. Iz sale su potom izašli odbornici DPS Zoran Miljanić i Snežana Matijević, a opozicija se nije željela vratiti, pa je Skupština ostala bez kvoruma i morala biti prekinuta prije izjašnjavanja o bratimljenju Tivta sa opštinom Ub.

Novosel nekorektan, Bošković zaboravio čime se bavi predsjednik SO

Dvojica „novih-starih“ čelnika Tivta različito su reagovali nakon imenovanja na te funkcije. Novosel je u obraćanju nakon izbora za gradonačelnika, bio potpuno nekonkretan, ne navodeći nijedan priortetan projekt kome će se posvetiti.

„Ne bih sad izlagao neki program, na kraju krajeva, nisam ga ni pripremao, mada ga imam tu negdje i imam neku vizuju razvoja grada koju ću izložiti na narednim sjednicama SO.“- poručio je odbornicima i Tivćanima Novosel, dok Bošković kao da je zaboravio da dolazi na fotelju čelnika lokalne zakonodavne vlasti i da se ubuduće neće baviti konkretnim svakodnevnim infrastrukturnim projektima.

„Imam kapaciteta u onome što je izvršna vlast do sada radila u Tivtu i daću sve od sebe da u naredne dvije godine mandata ovog parlamenta intenzivno završimo sve zacrtano -prvenstveno radove na rekonstrukciji gradske rive, završimo izgradnju kanalizacionog sistema Tivta, a kao prioritetni svoj cilj, imaću zaštitu državne i imovine Opštine Tivat.“- obećao je Bošković.

Galerija

Bonus video: