Đukanović: Najdinamičniji ekonomski rast u Crnoj Gori

Đukanović je rekao da je Crna Gora iako najmanja danas država koja prednjači u Evropi u pogledu realizacije krupnih investicija
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2014. 20:03h

Lider DPS-a Milo Đukanović ocjenio je u Pljevljima da je CG država u „kojoj se već događa najdinamičniji ekonomski rast i da je danas najrazvijenija država na prostoru Zapadnog Balkana ako izuzmemo Sloveniju i Hrvatsku koje su članice EU i Nato“.

On je na promociji Koalicije DPS-a i BS rekao da je CG po stepenu razvijenosti danas ispred Srbije, Bosne, Kosova, Albanije, Makedonije pa čak i Buugarske koja je članica EU.

„U zadnjih 10 godina u Crnoj Gori je društveni proizvod više nego utrostručen. Crna Gora se jako dinamično razvija zato što smo stvorili bezbjednosne i političke uslove inspirativan poslovni ambijent za najrenomiranije investitore u svijetu. Danas su u Crnoj Gori počele ili počinju da se realizuju investicije samo u turizmu vrijedne 3 milijarde eura. Danas su u Crnoj Gori pripremljene investicije za energetiku vrijedne oko dvije milijarde eura. Danas samo što nije počela gradnja auto puta, u pitanju su završni administrativni poslovi na kineskoj strani i danas sedmicama mjerimo kada će mašine izaći na teren“, rekao je Đukanović.

On je rekao da je Crna Gora iako najmanja danas država koja prednjači u Evropi u pogledu realizacije krupnih investicija.

„Nemojte da potcjenimo ono što može da se uradi u lokalnoj upravi. Najčešće svi mislimo da je Vlada jedina nadležna za stvaranje uslova za privlačenje investitora. Dobar dio instrumenata je u rukama lokalne samouprave a dobar dio odgovornosti što nema kvalitetnih investitora u Pljevljima je upravo na adresi sadašnje lokalne uprave. Pljevlja su rekorder u Crnoj Gori u pogledu dažbina koje investitor mora da plati da bi krenuo u realizaciju biznisa.

Upoređivao sam to recimo sa Danilovgradom. Otprilike su Pljevlja 300 posto skuplja u odnosu na Danilovgrad i nemojmo se čuditi kada investitor kada dođe u malenu Crnu Goru bira adresu koja mu nudi povoljnije uslove. Opštine u Crnoj Gori se moraju međusobno nadmetati koja će pružiti bolje uslove investitorima“, rekao je Đukanović.

On je kazao da o učincima sadašnje lokalne vlasti u Pljevljima skoro da ne mora ništa da kaže.

„Za sedamnaest godina koliko upravljaju ovim gradom nalaze se i na čelu manje više svih javnih preduzeća u gradu, uključujući u vodovod. Njihova umješnost upravljanja tim preduzećem i drugim preduzećima se ogleda u tome da su Pljevlja i danas uskraćena za kvalitetnu vodu. Umjesto toga to preduzeće je danas uporište formalno gledano 91 partijskog vojnika a suštinski 150 partijskih vojnika koji na taj način pokazuju lojalnost Demokratskom frontu i anticrnogorskoj politici umjesto da se bave ono što im je zadatak. Ovo pitanje je u nadležnosti lokalne uprave. Koliko su to kvalitetno riješili tako će kvalitetno riješiti i druga pitanja od značaja za grad“, rekao je Đukanović

On je kazao da nikada nisu zakidali Pljevlja „zbog demokratskog izbora građana onim što su njihova prava iz budžeta Crne Gore mogli smo o tome da pročitamo i ocjene aktuelnog gradonačelnika“.

„Ne samo da se mi ne obračunavamo sa demokratskom voljom građana mi poštujemo tu volju i kada nam se ne dopada. Vodimo interes o građanima šta god oni politički mislili. Danas Pljevljaci treba da odluče da li će da nastave sa ovim eksperimentom sa jednom politikom koja pokušava da manipuliše Pljevljima i da Pljevlja suprostavlja Crnoj Gori, ili će Pljevljaci dati šansu jednoj novoj mladoj generaciji“, rekao je Đukanović i i obećao apsolutnu podršku Vlade kako bi se pljevaljski potencijali stavili u funkciju.

Uz ocjenu da nikako ne smiju potcijeniti njihovi politički protivnici. Đukanović je pozvao prisutne na jedinstvo jer u suprotnom biće lak politički plijen i prepuštanje Pljevalja u neodgovorne ruke.

„Danas je trenutak da pređemo crvenu liniju veliki trenutak za zaokret Pljevalja. Pokušavaju uzaludno razni politički prevaranti koji su na žalost igrali značajnu ulogu u političkom životu Pljevalja, prethodnih godina da svađaju Pljevlja sa Crnom Gorom. Pljevlja i Crna Gora su jedno.Danas smo pred provjerom naše politike u 14 Opština. Jedna od najznačajnijih je i Opština Pljevlja“, rekao je lider DPS-a.

Nosilac liste Koalicije DPS-a i BS Mirko Lola Đačić kazao je da se u Pljevljima mora izgraditi kvalitetniji ambijent kao pretpostavku za realizaciju velikih projekata navodeći da je sa državnog nivoa već to urađeno

Kordinator DPS-a za Pljevlja Milutin Simović rekao je da je realno bilo očekivati da se kuražnost SDP-a za samostalni nastup biti potkrijepljen ciljem za promjenu aktuelne vlasti u Pljevljima.

Saopštili su da žele da promijene način funkcionisanja lokalne vlasti. Znači hoće da prevaspitaju vojvodu Mandića, popvojvodu Mija Lekića i starog vojvodu Stanića. Ovdje je odlazeći Pupović skrojio uniformu i sada se Stanić bori za činove. Očekujem da će nakon ovih izbora SDP zaključiti da je takav izbor biti daleko od čistog i od svega onog što smo zajedno radili “, rekao je Simović.

Galerija

Bonus video: