MANS tuži državu zbog postupanja policije i tužilaštva

MANS poziva građane da se još aktivnije uključe u borbu protiv korupcije
10 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2014. 16:20h

MANS će u utorak Osnovnom sudu u Podgorici podnijeti tužbu protiv Države Crne Gore zbog naknade nematerijalne štete zbog očiglednog organizovanog kršenja prava naših zaposlenih tokom "istrage" o kupovini ličnih karata koju smo prijavili.

"Nakon što su na portalu MANS-a postavljeni audio zapisi u kojima se opisuje kupovina ličnih karata, kompletna pažnja tužilaštva se usmjerila samo i isključivo na MANS kao nekoga ko je otkrio pripremanje krivičnog djela. U tom smislu, i policija i tužilaštvo su prema zaposlenima u MANS-u preduzeli sve mjere kao da se radi o kriminalcima, dok je akter snimka Predrag Vasović saslušan i otpušten nakon što je izjavio da se "samo šalio"", navodi se u saopštenju.

MANS tvrdi da od početka "istrage" o kupovini ličnih karata, nadležno tužilaštvo nije niti jednim dopisom ili usmenom informacijom saopštilo koje to krivično djelo istražuje zbog kojeg je Vuk Maraš pretresan na javnom mjestu, zbog čega su mu oduzeti i privatni telefon i kartica, ali i službeni telefon i kartica MANS-a koji su se zatekli kod njega.

"Sa druge strane, činjenica da službeni mobilni telefon nije oduzet u prostorijama MANS-a, već u momentu dok se on nalazio kod Maraša pokazuje da su policija i tužilaštvo ponovo nad našim zaposlenima nezakonito sprovodili mjere tajnog nadzora. Naime, mobilni telefon je oduzet od Vuka Maraša na podgoričkom aerodromu neposredno nakon slijetanja, što upućuje na zaključak da je policija pratila kretanje i komunikaciju naših zapolenih preko tog telefona. Tom prilikom Marašu nije bilo saopšteno zbog čega ga pretresaju, ali ni kasnije u tužilaštvu nije bilo saopšteno koje to krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti oni istražuju pa prate i oduzimaju imovinu zaposlenih u MANS-u. Kako taj telefon i karticu MANS-a koriste svi zaposleni u našoj organizaciji, tužbu protiv države su podnijela 24 zaposlena MANS-a koja su u periodu dok je bio pod nadzorom koristila telefon", navodi MANS.

Dodaje se i da u informaciji o "izviđaju" u slučaju Predraga Vasovića, tužilaštvo je utvrdilo da je Vasović uništio i mobilni telefon i karticu koji su korišćeni u razgovoru, što je, po mišljenju MANS-a, veoma neuobičajena rekacija za nekoga ko se samo "šali" da otkupljuje lične karte.

"Tužilac se nije bavio time da li Vasović ima druge telefone, niti analiziralo listig poziva kako bi identifikovalo druge svjedoke i učesnike u krivičnom djelu, jer ako za Vasovića postoji sumnja da se bavi kupovinom ličnih karata, sporni poziv nakon sigurno nije bio jedini koji je primio tim povodom. Umjesto svega toga, v.d. državnog tužioca Veselin Vučković je odlučio da Vasoviću vjeruje na riječ a odbaci dokaze MANS-a i audio snimak kao nedovoljne, pri tome višestruko kršeći naše pravo na privatnost i naša ustavom zagarantovana ljudska prava. Pored toga, u tužilaštvu su jako dobro svjesni da bilo koja metoda koju smo koristili za prikupljanje informacija o krivičnim djelima i korupciji nije u suprotnosti sa zakonima Crne Gore, niti sa pozitivnom praksom, i pored njihovog nevještog pokušaja da MANS optuži za neku nezakonitost. U skladu sa time, nije postojao niti jedan pravni osnov niti krivično djelo koje bi se moglo korisiti kao izgovor za kršenje naša prava u i oduzimanje privatne imovine naših zaposlenik i imovine MANS-a", piše u saopštenju.

MANS poziva građane da se još aktivnije uključe u borbu protiv korupcije i da nastave da nam prijavljuju konkretne slučajeve kako bi zajedno napravili veći pritisak na policiju i tužilaštvo i obezbijedili da predstojeći izbori budu fer i slobodni.

Galerija

Bonus video: