Đukanović: Podrška iz Rožaja ima posebnu vrijednost

On je pozvao Rožajce da razmisle da li im u budućnosti treba izvjesnost ili "promjena samo zbog promjene"
51 pregleda 0 komentar(a)
DPS Rožaje, Foto: Aida Skorupan
DPS Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 18.05.2014. 17:50h

Vrijedna nam je podrška svakog pojedinca, podrška svakog grada, ali zašto ne kazati, podrška iz Rožaja ima posebnu vrijednost. Ne samo zbog ogromnog broja glasova koje je proevropska politika razvoja dobijala u ovoj opštini nego što u Rožajama većinski živi muslimansko-bošnjačko stanovništvo koje je na taj način demonstriralo svoju pripadnost multietničkoj Crnoj Gori, građanskom društvu, proeveropskom razvoju, koje je na taj način pokazalo ono što je danas najveća vrijednost Crne Gore, a to je da su manjinski narodi kao manjinski narodi reprezent lojalnosti CG. Da nije bilo takve lojalnosti i podrške mi danas ne bi imali nezavisnu državu i zato sam zahvalan svim pripadnicima manjinskih naroda, posebno svakom stanovniku Rožaja.“, rekao je danas na konvenciji u Rožajama predsjednik DPS Milo Đukanović.

Rožajci su svoju podršku, istakao je on, uvijek davali DPS koji se od partija u okruženju, koje su dovele do ratova, razlikuje po tome što je građanska partija.

"Ukoliko se unutar jedne porodice, a kamoli partije zatvorite u krugu istomišljenika veoma brzo prijeti vam opasnost da ćete postati uskogrudi i netolerantni prema onima koji su izvan vašeg kruga. To se, nažalost, tragično potvrdilo u iskustvima drugih bivših jugoslovenskih republika. Zato poručujem mnogo manje vama, mnogo više onima koji su izvan ove sale, da razmislimo da li je, kao što tvrde naši politički protivnici, baš sve tako loše bilo u Rožajama i u CG u prethodnom periodu", rekao je Đukanović.

DPS se za razliku od drugih partija, prema njegovim riječima, ne predstavlja spiskom lijepih želja, već onim što je uradio", istakao je Đukanović.

On je pozvao Rožajce da razmisle da li im u budućnosti treba izvjesnost ili "promjena samo zbog promjene".

"U vremenu iza nas je urađeno mnogo toga dobrog i u Rožajama i u CG, to ne vidi samo onaj ko ne želi da vidi. Zato mi mislimo da na tekovinama onog što je urađeno treba ići zrelo naprijed a ne avanturistički naprijed. Sposobnost DPS je da se mijenja i na taj način smo izlazili u susret ljudima koji logično žele promjene nabolje a da nijesmo avanturistički, populistički zavodili ljude nacionalnom euforijom vodeći ih u nepoznatu neizvjesnost", kazao je Đukanović.

DPS se za razliku od drugih partija, prema njegovim riječima, ne predstavlja spiskom lijepih želja, već onim što je uradio.

"Nije pitanje jesmo li popravili standard već jesmo li na dobrom putu da to učinimo. Vijekovima smo zaostajali za Evropom i to se ne može brzo nadoknaditi. Ali, zahvaljujući politici koju smo vodili izborili smo ekonomsku nezavisnost i za samo 10 godina povećali društveni bruto proizvod tri puta, što nije učinila ni jedna zemlja u okruženju", rekao je Đukanović.

Vjerujmo u građansko društvo

On Rožaje u budućnosti ne vidi samo kao centar planinskog turizma, već i kao lidera u proizvodnji zdrave hrane.

Đukanović je kazao da je iz budžeta za projekte u oblasti poljoprivrede izdvojeno tri miliona eura, 15 miliona je opredjeljeno za izgradnju druge faze zaobilaznice, a oko 2, 2 miliona u ovoj godini za dalje saobraćajno i komunalno unapređenje grada i društvene objekte.

"Naša ozbiljnost da unaprijedimo Rožaje nas najbolje preporučuje. Zato mudro kao i do sada, čuvajmo ono što smo mukotrpno čuvali, stvarali i učvršćivali prethodnih decenija. Smanjimo rizike, smanjimo neizvjesnost, ne dajte se zavesti slatkorječivim populističkim, nacionalnim parolama. Vjerujmo u ono što nam se dokazalo kao ispravno, građanski koncept CG, vjerujmo u građansko društvo u Rožajama, u DPS kao građansku partiju", rekao je Đukanović.

Kalač: Čvrsti, moralni i odgovorni

Nosilac liste DPS Nusret Kalač je rekao da u Rožajama postoje "samo dvije kolone, jedna koju predvodi DPS, partija čvrstih, moralnih i odgovornih ljudi, partija budućnosti".

"U drugoj koloni su oni koji žive u prošlosti, koji nemaju program ni cilj i imaju samo jednu namjeru, da sruše DPS. Nelogično mi je da u istoj koloni mogu da se svrstaju i BS i SDP i BDZ i SNP sa jasnim ciljem da sruše rožajski DPS, rožajsku budućnost. Ali im to vi nećete dozvoliti. Nismo mi u DPS bezgrešni, imamo i grešaka, ali nećemo i ne smijemo zaboraviti da smo radili i da smo se odgovorno prema svim svojim obavezama odnosili", rekao je Kalač.

On je kazao da želi da grad na Ibru bude topli dom za sve građane bez obzira na vjeru, naciju i političku pripadnost.

"Neću govoriti o tome kako je Rožaje izgledalo prethodnih dana. Ja ne želim da živim u takvim Rožajama, ja ne želim da se u našem gradu iko osjeća ugroženim. U ovom gradu mora imati mjesta za sve ljude, bez obzira da li govorimo o Albancima, Srbima, Crnogorcima, Bošnjacima, Muslimanima. U ovoj sali ima časnih ljudi koji su 1999. godine odbranili Rožaje i Rožajce. Oni su iz DPS i uvijek su bili tamo đe je trebalo biti, tamo đe su se možda i životi dovodili u pitanje. Oni drugi koji su u to vrijeme bili u Bosni i Makedoniji danas postavljaju pitanje naše nacionalne pripadnosti. Bošnjak, Musliman, Albanac, Srbin i Crnogorac treba uvijek biti i u svakom vremenu časno postojati i mi nećemo postavljati pitanje ko je koje vjere i nacije, mi ćemo samo pitati ko je Rožajac, ko voli ovaj grad", rekao je Kalač.

Kalač je najavio veoma ambiciozan program vrijedan 25 miliona eura koji su "obezbjeđeni od Vlade, evropskih fondova i lokalnog budžeta".

Istakao je da je lokalna vlast mnogo toga realizovala, uredila grad i odgovorno se odnosila prema svojim obavezama.

"Radili smo i u gradu i na selu, a moje Bandžovce pozivam da se sjete kako je njihov dio grada izgledao prije nekoliko godina. Naša preporuka ljudima na bandžovom brdu je da shvate da smi mi njihova šansa, da ih pozovemo da se pridruže pobjedničkoj listi jer će njima sa nama biti najtoplije, jer su oni dio nas, jer mi želimo da gradimo Rožaje kao grad svih naroda i građana bez obzira na različitosti. Na ovim izborima tražimo podršku zbog toga što želimo da ono što nije valjalo otklonimo, a ono što nudimo kao rožajsku budućnost uradimo", rekao je Kalač.

On je najavio veoma ambiciozan program vrijedan 25 miliona eura koji su "obezbjeđeni od Vlade, evropskih fondova i lokalnog budžeta".

U planu su izgradnja preostalih gradskih ulica, treća osnovna škola i dječiji vrtić, fitnes centar pored hale sportova, regionalna deponija za izgradnju čvrstog otpada, 60 kilometra novih seoskih puteva, seoski vodovodi, kanacioni sistem sa fabrikom za prečišćavanje otpadnih voda.

"Mi imamo ponudu budućnosti, a ne podjele. Ne pada mi na pamet da dajem prazna i neozbiljna obećanja. Sjetite se samo oktobarskih izbora, obećala je politička konkurencija i otvaranje Gornjeg Ibra, i fabriku ljekovitog bilja, i farmu junica. Sve je to dio političkih prevara i ne dozvolite da ponovo nasjedete na isto. Sa Vladom smo započeli jedan dobar posao, ne želimo da ga objelodanjujemo, kad pobjedimo gradićemo nove fabrike, a na dobrom smo putu", rekao je Kalač.

Bonus video: