Izbori, ako ne bude poziva za NATO?

"Ako nam budu rekli da nismo ušli u NATO zbog toga i toga i da je za to kriv DPS, stvari će morati da se mijenjaju", rekao je Krivokapić
65 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.05.2014. 07:14h

Ako Crna Gora u septembru ne dobije poziv u NATO zbog neispunjenih obaveza u oblasti vladavine prava, Socijaldemokratska partija će tražiti redefinisanje odnosa u vlasti, izjavio je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić.

On je kazao da prije samita NATO u Velsu neće biti vanrednih izbora jer je SDP u ovom momentu posvećana naporima da Crna Gora bude članica NATO.

"Ako nam budu rekli da nismo ušli u NATO zbog toga i toga i da je za to kriv DPS, stvari će morati da se mijenjaju. NATO može mnogim drugim kanalima dati direktnije krivce u određenim oblastima, a naći ćemo ih svakako iz DPS-a i SDP-a. Možda neće svi znati u javnosti ali ćemo mi svakako znati", kazao je Krivokapić gostujući u emisiji “Živa istina”.

Krivokapić je odbacio mogućnost da sa opozicijom, nakon lokalnih izbora, formira tehničku vladu, navodeći da se to radi samo u vanrednim okolnostima radi čuvanja stabilnosti.

Podsjećajući na izjavu potpredsjednika DPS Igora Lukšića da se državotvornost sada mora dokazivati na drugi način i da je partitokratrija danas veća nego u jednopartijskom sistemu, Krivokapić je kazao da i u DPS-u vide da državni moraju biti ispred partijskih interesa.

On je kazao da je Lukšić tokom premijerskog mandata pokušavao to da promjeni.

"Pokušavao je neke stvari dogovorom da rješava sa parlamentom. Dogovarao sa oko zaključaka o KAP-u sa parlamentom, za razliku od svih ostalih koji su pokušavali da ga ućeruju mimo zakona. Ima ljudi iz DPS-a koji shvataju da ovako neće moći", kazao je on.

Lider SDP je ponovio da DPS vodi politiku lutanja, kritikujući poziv premijera Mila Đukanovića predstavnicima Srba u vladu. On je kazao da se ni u vrijeme Slobodana Miloševiča takvi pozivi nijesu slali iz Beograda nego iz Crne Gore.

"DPS se vraća u 90-te, trguje zastavom i himnom, zbog finansijsko-ekonomskih interesa pojedinica. Iz DF i SNP su mu odgvorili evropski na ponudu iz 90-tih", rekao je on.

Krivokapić je kazao da će nakon izbora u Podgorici o formiranju vlasti prvo pregovarati sa najjačima, ali da neće ulaziti u saveze ako ne budu prihvaćena platforma koju će ponuditi Dragan Bogojević ponuditi platformu. On je izbjegao da direktno odgvoori da li će podrška NATO biti jedan od uslova.

Krivokapić je rekao da je, podrškom sankcijama Rusiji, Crna Gora poštovala svoje relacije sa EU. Komentarišući rakcije Rusije na odluku vlade, Krivokapić je rekao da sa Rusijom nemaju oni koji vode principijelnu politiku.

"Oni znaju da sam, ja za NATO. Da li je neko govorio hoćemo ili nećemo u NATO, to ćemo čuti od njih jer će nam reći ako budu htjeli. Ako bude dokumenata onda ćemo svi zajedno morati da pogledamo te dokumente", kazao je on.

Komentarišući tvrdnje Miodraga Lekića da bi se u Podgorici mogao ponoviti “beranski scenario”, on je kazao da bi nova kupovina glasova pokazala slabost države.

"Ako se pokaže da država ne može da obezbijedi fer izbore, to je razlog da nas zaustavi u integracijama. To neće proći bez kazne", tvrdi on.

Bonus video: