CGO: Smijeniti sve direktore škola u kojima su održane partijske promocije

"Ponovnom zloupotrebom državnih resursa u političke svrhe vrši se već viđeni pritisak na zaposlene u obrazovanju", rekli su iz CGO
4 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Savo Prelević
Slavoljub Stijepović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.05.2014. 14:50h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je danas inicijativu ministru prosvjete Slavoljubu Stijepoviću da smijeni sve direktore škola u kojima su održane partijske promocije.

CGO je, kako je rekla saradnica na programima Mira Popović, zabrinut zbog činjenice da se u predizbornoj kampanji školski prostor, imovina, tehnička sredstva uveliko zloupotrebljavaju od Demokratske partije socijalista (DPS) iako to, dodala je, važeći zakoni jasno zabranjuju.

Prema riječima Popović, Zakon o izboru odbornika i poslanika zabranjuje da se za predstavljanje lista može koristiti imovina, tehnička sredstva, prostor i oprema državnih javnih ustanova, dok Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju zabranjuje političko (stranačko) organizovanje i djelovanje i korišćenje prostora javnih ustanova u te svrhe.

“No, i pored tih eskplicitnih zakonskih zabrana javnost je upoznata sa činjenicom da je sve više primjera kršenja istih, pa je CGO uputio inicijativu ministru prosvjete, koji ima zakonska ovlašćenja da u skladu sa članom 80 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, smijeni sve direktore škola u kojima su takvi skupovi održani”, kazala je ona.

To će, kako su rekli iz CGO, biti i svojevrsni test Stijepoviću, aktuelnom ministru prosvjete i kandidatu za gradonačelnika u Podgorici, da pokaže da li su mu “svi građani na prvom mjestu” kako to, kako je kazala Popović, ističe u okviru kampanje koju vodi ili su mu, ipak, na prvom mjestu samo građani koji glasaju za DPS.

Prema riječima Popović, Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju dao je prevelika ovlašćenja ministru prosvjete u postupku postavljenja i razriješenja direktora škola, što je CGO oštro kritikovao dok je nacrt zakona bio u proceduri.

“Sada je trenutak da ministar primijeni i svoje zakonsko ovlašćenje i da zbog kršenja zakona kazni one koje je sam postavio, bez obzira što oni misle o njegovoj partiji”, navela je ona.

Tribine vladajuće partije održane u školskim prostorijama u Rožajama su, kako je rekla, samo primjer da direktori tih, ali i mnogih drugih crnogorskih škola, nemaju punu slobodu odlučivanja, i da oni nijesu na tim pozicijama kao stručnjaci i menadžeri koji bi trebalo da budu samostalni i nepristrasni u donošenju odluka od značaja za školu kojom upravljaju.

“Činjenica da ih bira i razriješava ministar čini njihovu poziciju političkom, a naplata za istu biva aktivirana po potrebi i onda moraju biti na usluzi partiji zajedno sa svim školskim smještajnim kapacitetima i sredstvima za rad, bez obzira na zakonske zabrane”, saopštila je Popović.

Kako je rekla, ponovnom zloupotrebom državnih resursa u političke svrhe vrši se već viđeni pritisak na zaposlene u obrazovanju i da razmisle o načinu glasanja na izborima.

“Obrazloženje o nedostatku prostora za promocije bilo koje političke partije ne opravdava postupak, imajući u vidu da se politički skupovi mogu odvijati i na otvorenom prostoru, kao i da u svakoj opštini postoji po neki alternativni prostor koji može na zakonom dozvoljen način biti upotrijebljen za partijske promocije”, kazala je Popović.

Bonus video: