Novac od DPS-a uzimali i zetovi

Većina svjedoka ostala je pri izjavi da nisu podnijeli i potpisali zahtjev za dodjelu novčane pomoći
143 pregleda 24 komentar(a)
Osnovni sud Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Osnovni sud Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 16.05.2014. 07:23h

Saslušanjem svjedoka juče je u Osnovnom sudu u Pljevljima nastavljeno suđenje direktoru Centra za socijalni rad Jusu Ajanoviću, službeniku Centra Erminu Nuhanoviću optuženim za zloupotrebu službenog položaja. U istom procesu pred sudom je i 11 aktivista DPS-a zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja u pomaganju, prilikom raspodjele jednokratne novčane pomoći uoči parlamentarnih izbora 2012.

Nakon što su objavljeni spiskovi građana kojima je dodjeljivana pomoć uoči izbora, državni tužilac u Pljevljima Milivoje Tomčić je krajem prošle godine podigao optužni predlog protiv Ajanovića i Nuhanovića, dok su za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju optuženi Vanja Sokić, Dragoljub Mazalica, Sead Vesnić, Dragan Tošić, Rade Strunjaš, Nada Borović, Abulah Šulović, Sadik Bulut, Muamer Hadžalić i Ranko Despotović. Tužilaštvo je odbacilo prijavu protiv tadašnjeg ministra rada i socijalnog staranja Suada Numanovića.

Optuženi su ranije negirali navode tužilaštva, a juče je saslušano 23 od planiranih 111 svjedoka.

Većina svjedoka ostala je pri izjavi da nije uzela novac, kao i da nisu podnijeli i potpisali zahtjev za dodjelu jednokratne novčane pomoći, dok je nekoliko promijenilo iskaz, tvrdeći da su naknadno saznali da je novac uzeo neko od njihovih članova porodice.

„Niti mi je iko išta davao niti sam išta potpisala, jer sam nepismena“, kazala je Dobrinka Topalović. Na pitanje advokata da li je njena kćerka Verica uzela 50 eura, što je tvrdio optuženi Tošić, navodeći da joj je on lično dao novac, svjedok je odgovori da nije. Svjedok Ruža Laušević promijenila je dio izjave tužilaštvu, navodeći da je u međuvremenu saznala da je 50 eura u njeno ime uzeo zet i da je sa tim novcem platio račune. Milanka Borović negirala je da je uzela novac i pozvala sud da kazni onoga ko to potpisao u njeno ime. Svjedok Admir Slijepčević rekao je da nije tražio niti dobio bilo kakvu pomoć, dok Bahrija Durutlić nije ostala pri izjavi datoj tužilaštvu, navodeći da je željela da zaštiti djecu, kako ih ne bi osramotila uzimanjem pomoći.

Rekla je da nije podnosila zahtjev, i da joj je novac dao neki mladić ispred zgrade u kojoj živi. Šuhreta Džaka rekla je da je tražila i dobila pomoć, ali da ne zna ko joj je novac dao ni od koga je to tražila, iako je u izjavi tužilaštvu rekla da bi je bilo sramota da traži pomoć s obzirom na to da ima penziju i da joj djeca žive u inostranstvu. U sudu se kao svjedok pojavio građevinski inžinjer Dragan Vuković za kojeg je optuženi Tošić kazao da to nije Vuković kojem je on dao novac, jer on živi u selu Bušnje i izbjeglica je iz Bosne. U zahtjevu je upisana adresa i matični broj inžinjera Vukovića, ali ostali podaci nisu njegovi.

Bašić: Žena mi kazala da je dobila novac kao iz vedra neba

Ramiz Bašić ostao je pri izjavi datoj tužilaštvu, navodeći da je kasnije saznao od supruge da je primila 50 eura, ali da nije podnosila zahtjev za dodjelu pomoći. Na pitanje advokata optuženih Milana Filipovića da li je novac dobio za njega i po kom osnovu, Bašić je odgovorio da mu je žena rekla da je „novac dobila kao iz vedra neba“.

On je rekao da ima 450 eura penzije i da se nije Centru obraćao za pomoć, a negirao je da je njegov potpis na spisku za isplatu pomoći. Sud je izdao nalog za privođenje svjedoka Predraga Pupovića i Zumrete Sirovine koji se nijesu odazvali pozivu suda. Za prekršaj za koji se terete osumnjičeni predviđena je kazna zatvora do 5 godina.

Bonus video: