MANS najavio da će detaljnije pratiti glasanje i reagovati na nepravilnosti

MANS će prvi put u Podgorici sprovesti monitoring izbornog procesa na sami dan izbora
70 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2014. 16:38h

Nova metodologija u praćenju procesa glasanja i registrovanju nepravilnosti, obezbijediće mnogo detaljniji i sveobuhvatniji monitiring i pravovremenije reagovanje institucija nadležnih za praćenje izbornog dana, saopšteno je iz MANS-a.

Ta nevladina organizacija (NVO) će prvi put u Podgorici sprovesti monitoring izbornog procesa na sami dan izbora, 25. maja.

"Za razliku od monitoringa izbornog dana koji je prethodnih godina vršen od drugih NVO, MANS će 25. maja pratiti sve relevantne aspekte izbornog procesa, počev od pripreme biračkog mjesta koje se vrši od pet do sedam sati, pa sve do zatvaranja biračkog mjesta, kontrole izbornog materijala i brojanja glasova", kaže se u saopštenju MANS-a.

Posebnu pažnju, kako su naveli, MANS će posvetiti procesu glasanja putem pisma, a po prvi put planirano je i praćenje glasanja u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu.

"Svoje posmatrače MANS će po prvi put imati i u prostorijama Državne izborne komisije i podgoričke opštinske izborne komisije tokom cijelog izbornog dana", dodali su iz te NVO.

MANS je danas, kako su kazali, na svom sajtu objavio sve materijale koji će biti korišćeni kao sastavni dio nove metodologije u praćenju izbornog procesa, kako bi pravovremeno informisao zainteresovanu javnost, a posebno političke partije koje učestvuju u izbornom procesu, o tome šta će konkretno i na koji način pratiti 25. maja.

"Svi materijali su objavljeni javno jer cijenimo da je veoma važno da svi zainteresovani subjekti imaju uvid u njih i daju nam dodatne predloge i sugestije za praćenje izbornog dana, kako bismo osigurali da sve nepravilnosti budu na pravi način uočene i procesuirane, odnosno kako bismo obezbijedili što veći stepen slobode izbornog procesa", objasnili su iz MANS-a.

Oni su najavili da će u ponedeljak organizovati sastanak sa predstavnicima svih političkih partija koje učestvuju u izbornom procesu kako bi ih, kako su naveli, detaljno upoznali sa planom praćenja izbora.

Iz MANS-a su kazali da će sasastank organizovati i kako bi od predstavnika svih političkih partija koje učestvuju na izborima dobili dodatne informacije o tome šta su bila najznačajnija kršenja izbornih prava građana u prethodnom periodu, kako bi se ista ovaj put na vrijeme mogla identifikovati.

"Ovim putem pozivamo sve partije da se odazovu pozivu na sastanak koji će održati u MANS-u i da na taj način daju dodatan doprinos za ostvarivanje fer i poštenih izbora, u koje će građani imati više povjerenja nego što je to do sada bio slučaj", poručili su iz te NVO.

Oni su pozvali i druge zainteresovane subjekte da im, koristeći kontakt podatke na sajtu MANS-a, dostave prijedloge i komentare na objavljeni materijal, kako bi, kako su kazali, osigurali da apsolutno sve izborne neregularnosti, ukoliko se na dan glasanja dese, bile adekvatno zabilježene i procesuirane.

Bonus video: