Pajović: Nema suštinske razlike između DPS i DF

"Radi se o dvije arhaične strukture koje, u suštini, koriste iste principe i metode, a koje se ogledaju u partitokratskom duhu i identičnom političkom mentalitetu“
1815 pregleda 1 komentar(a)
Darko Pajović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Darko Pajović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 15.05.2014. 11:05h

Crnoj Gori je neophodan treći put, autentičan i drugačiji od onih koje joj nude Demokratska partija socijalista(DPS) i Demokratski front (DF), jer između njih nema suštinske razlike, ocijenio je lider Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović.„Suštinski gledajući, nema razlike između DPS-a i DF. Radi se o dvije arhaične strukture koje, u suštini, koriste iste principe i metode, a koje se ogledaju u partitokratskom duhu i identičnom političkom mentalitetu“, kazao je Pajović agenciji MINA. Na pitanje da li je poslije izbora u Podgorici realnija saradnja sa DPS-om ili sa DF-om, Pajović je rekao da je koalicija Evropsko lice Podgorice (ELPG) jasno saopštila principe na kojima će jedino biti moguće graditi eventualne postizborne saveze.„Nema napretka, ni po pitanju ekonomije, ni u evropskim integracijama, ni po svim onim ključnim pitanjima koje treba da riješimo zarad dobrobiti građana, ukoliko ne promijenimo sistem vrijednosti“, naglasio je Pajović.

"I DPS i opozicija moraju postati prošlost"Prema njegovim riječima, o tome koje sve promjene to podrazumijeva - neka razmišljaju oni koji žele da sarađuju sa njima.“Ako govorimo o mogućnosti saradnje sa DPS-om, u stvari me pitate da li bih sarađivao sa onima koji su političkom korupcijom, koja se ogleda u krađi odbornickog mandata Pozitivne, zapravo negirali izbornu volju građana. Na drugoj strani, po istom receptu, imamo DF koji nam je brutalno oteo mandat u parlamentu”, naveo je Pajović.On je dodao da od tog postupka DF-a, nema nema nikakvog kontakta sa tim političkim savezom.„Ja to smatram antidemokratskim činom. Ne možemo se koristiti antidemokratskim, ako hoćete i antievropskim metodama DPS-a. To je nedopustivo za bilo koga ko stvarno želi demokratsku smjenu vlasti“, kazao je Pajović.On je naglasio da je „još manje dopustivo da neko, ko je 25 godina nalazio sebi mjesto u svim vlastima i prilagođavao se svim mogućim ideologijama zarad sopstvenog interesa, bilo koga optužuje i prebrojava u opoziciji“.„Bolje bi bilo da se bavi svojim dvorištem, ako se tamo išta pita, jer ima dovoljno problema koji čekaju odlučnost i rješenja. Što se nas tiče, i vladajući DPS i njemu recipročna i, rekao bih, komplementarna, tradicionalna opozicija, moraju postati prošlost kako bi Crna Gora imala budućnost“, kazao je Pajović.

Insistira na "trećem putu"U Pozitivnoj, kako je naveo, cijelo vrijeme izborne kampanje slušaju optužbe i jednih i drugih.„I dok su napadi DPS-a očekivani, apsolutno je licemjerno i neprihvatljivo da se DF, tokom kampanje, više bavi Pozitivnom, nego vlastima. Stiče se utisak da su zaboravili ko je na vlasti, i prema kome treba da bude usmjerena oštrica njihovih napada“, rekao je Pajović.Očigledno je, kako je naveo, da je DF izbornu utakmicu razumio na način da se pokuša Pozitivnoj preoteti dio biračkog tijela „neuvjerljivim ubjeđivanjem da smo mi ’sumnjiva opozicija’“.„Naprotiv, mi smo autentična, a oni tradicionalna opozicija, zahvaljujući čijoj neuspješnosti DPS ovoliko dugo vlada“, naglasio je Pajović.To su, kako je naveo, razlozi zbog kojih Pozitivna insistira i insistiraće na trećem putu na političkoj sceni Crne Gore. Pajović je kazao da niko ne može očekivati od Pozitivne da se prilagođava metodama DPS-a ili DF-a.„Ako treba da se prilagodimo njihovim principima i metodama političkog delovanja tako što ćemo nedemokratski otimati mandate, ili tvrdoglavo insistirati na nečemu što je, recimo, neprihvatljivo za međunarodnu zajednicu, ili možda govoriti evropskim zvaničnicima da su korumpirani - to je neozbiljno“, pojasnio je on. Pozitivna se, poručio je Pajović, nikad neće prilagoditi takvim načinima razmišljanja i vladanja.„I zato je dobro da smo našli razumijevanja za naše stavove u nekim drugim političkim subjektima, koji danas zajedno sa nama čine koaliciju Evropsko lice Podgorice“, kazao je Pajović.

Đukanovićeve optužbe besmislene, DPS ugrožava državne intereseOn je rekao da u Podgorici očekuje dobar izborni rezultat, i da nema dilemu da će koalicija ELPG biti stožer buduće vlasti u Glavnom gradu, ali nije želio da precizira šta za njega znači dobar rezultat i o kojim se procentima radi.„Ne bih se bavio procentima i mandatima. Kad kažem da ćemo biti stožer buduće vlasti, to znači da ćemo imati našeg gradonačelnika, depolitizovanu administraciju, da ćemo uvesti profesionalce u lokalnu administraciju i preuzeti odgovornost za rukovođenje Podgoricom u narednom periodu“, kazao je Pajović.On je podsjetio da su, prilikom formiranja koalicije sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), definisali zajedničke političke principe koji će, kako je naveo, biti ponuđeni svima na političkoj sceni.„Ko bude imao volju i želju da ih prihvati, biće naš politički sagovornik. Dakle, drugi treba da saopšte da li su njima te stvari prihvatljive ili nijesu. Ukoliko nijesu, sve je u redu, neka formiraju većinu bez nas. Ukoliko jesu - razgovaraćemo odgovorno, ozbiljno, iskreno i javno“, pojasnio je Pajović.Na pitanje da li ta priča sa principima podsjeća na situaciju nakon lokalnih izbora u Nikšiću, on je odgovorio da svima mora biti jasno da politička scena u Crnoj Gori mora da se mijenja.„Pozitivna jedina od svih partija nikada nije bila dio nijedne vlasti, i nije osnovana da bi oprala bilo čiju biografiju i ulazila u koalicije sa bilo kim vlasti radi. Ako neko od nas očekuje da se prilagođavamo nečemu što duboko smatramo retrogradnim idejama i zalaganjima, onda to ne bi bila misija zbog koje smo osnovani. Mi smo tu vrlo jasni, i nema tu ni nikšićkog, ni bilo kog drugog scenarija“, poručio je Pajović.On je naglasio da su vladavina prava, zalaganje za poštovanje zakona i principi evroatlanskih integracija budućnost Crne Gore.„Ako budemo pravili političke saveze, moramo se udruživati sa nekim na bazi autentičnih građanskih vrijednosti, i tu nema ničega spornog“, kazao je Pajović.Komentarišući optužbe lidera DPS-a, Mila Đukanovića, da Pozitivna pokušava da privuče dio suverenističkih glasova kako bi ih kasnije poklonila DF-u, Pajović ih je nazvao besmislenim.„Zapravo DPS trenutno najviše ugrožava suverenost i državne interese Crne Gore. Njihovom pogubnom ekonomskom politikom dovedeni smo u situaciju da gubimo ekonomsku nezavisnost, a čitava država i sve njene institucije su u funkciji privatnih interesa partijskih biznismena i aparatčika“, rekao je on.

SDP neće okrenuti leđa Pozitivnoj

Pajović je kazao da će dobar rezultat koalicije ELPG u Podgorici pokrenuti točak promjena u cijeloj Crnoj Gori, koji više niko ne može zaustaviti. On je naglasio da koalicija sa SDP-om u Podgorici nije prolaznog karaktera.„Nijesmo napravili koalicioni aranžman privremenog, već strateškog karaktera. Vjerujem da će se promjene, nakon lokalnog, i na na državnom nivou desiti brže nego što bilo ko misli. Potvrda ozbiljnog pristupa je i činjenica da imamo najboljeg nosioca liste, Dragana Bogojevića koji je nestranačka ličnost koja personifikuje evropski pristup politici, i koji će osloboditi institucije Glavnog grada od stega bilo koje partije“, rekao je Pajović.Upitan može li se desiti da SDP u Podgorici, poslije izbora, okrene leđa Pozitivnoj i podrži koalicionog partnera na državnom nivou, on je ocijenio da je to još jedna od besmislenih insinuacija.„Mi vjerujemo da dijelimo slične ili iste vrijednosti i da ćemo našu viziju mirnih, demokratskih političkih promjena u Podgorici, a nakon toga i u Crnoj Gori, sprovesti onako kako očekuju građani, i nikako na štetu interesa države", kazao je Pajović.On je podsjetio da se odluke u koaliciji, shodno koalicionom sporazumu, donose konsenzusom. "Tako će biti i sa onom oko eventualnih postizbonih saveza. Sve ostalo su besmislene insinuacije koje ne zaslužuju ozbiljan komentar“, rekao je Pajović.

Bonus video: