Barska lista: Naše pomorstvo tone

"Ni sam ministar Brajović nije previše uključen u pomorsku problematiku, a tek prošlog mjeseca, pred izbore, našao je za shodno da posjeti “Barsku plovidbu”"
139 pregleda 1 komentar(a)
Barska lista, Foto: Barska lista
Barska lista, Foto: Barska lista
Ažurirano: 15.05.2014. 08:18h

Barska lista, jedina grupa građana koja izlazi na lokalne izbore u ovoj opštini, objavila je danas da je vrijeme da pomorci konačno budu uključeni u donošenje odluka koje se tiču njih samih.

Iz Barske liste podsjećaju da u Crnoj Gori danas ima preko 4.000 pomoraca koji uspješno plove uglavnom za strane kompanije, te da oni godišnje unose u Crnu Goru više miliona eura, “no, nažalost, ne uživaju adekvatnu pažnju nadležnih organa”.

"Izuzev kada treba puniti državnu kasu pa se pokrene priča o oporezovanju njihove zarade, protiv čega se niko ne bi bunio, da država učini makar minimum zaštite za ljude koji rade za “hljeb sa sedam kora”", navode iz Barske liste.

Oni dodaju da su problemi pomorstva u Crnoj Gori “uglavnom posljedica čitavog sistema koji ne funkcioniše”, pa samim tim zahtijevaju i sistemske reforme, “a ne samo kadrovske intervencije i kozmetičke promjene”. Glavnog krivca za loše stanje pomorstva Barska lista vidi u ministarstvu saobraćaja i pomorstva, uz napomenu da oni koji odlučuju o pomorstvu “nažalost, o ovoj grani i ne znaju baš mnogo”.

"Ni sam ministar Brajović nije previše uključen u pomorsku problematiku, a tek prošlog mjeseca, pred izbore, našao je za shodno da posjeti “Barsku plovidbu” čiji je brod pred gubljenjem licence čime je i jedina preostala putnička linija Luke Bar, odnosno linija sa Barijem, pred gašenjem, poslije skoro 60 godine opstanka.

Naravno, ministar ne mora da poznaje svaku oblast, zato u ministarstvu ima pomoćnicu koja je zadužena upravo za pomorstvo, no, dok u hrvatskom resornom ministarstvu sjedi devet kapetana duge plovidbe, naša pomoćnica nije stručnjak, pa reklo bi se ni laik, kada je u pitanju pomorstvo. Jednom rečenicom, u tom ministarstvu nema nikoga ko bi mogao imati profesionalan pristup ovoj problematici", naglašavaju iz Barske liste.

Zbog svega toga, kažu, rezultati su porazni, Crna Gora kasni za svim međunarodnim konvencijama pa sada trpe svi pomorci. To su i bili razlozi što su neki od cijenjenih kapetana duge plovidbe pristupili Barskoj listi, kao građanskoj opciji, u namjeri da utiču na promjenu postojećeg stanja i poboljšanje uslova za plovidbu svim pomorcima.

"Predlažemo konkretne korake: odvojeno ministarstvo pomorstva, kako bi se naglasila važnost ove privredne grane; izdvajanje iz ministarstva prosvjete srednjih pomorskih škola te pomorskih fakulteta-pozivamo i da se ispita kredibilitet privatnih pomorskih fakulteta; osnivanje strukovnog sindikata radi zastite pomoraca; osnivanje pomorske banke da bi izbjegli prilične bankarske takse i da bi se mogao pratiti tok novca; osnivanje nacionalne agencije za ukrcaj svih pomoraca, posebno početnika koje je država velikodušno ostavila na plećima dobrovoljnih pojedinaca prepuštajući 100 mladih ljudi svake godine da se sami snalaze nakon završetka školovanja", zaključuje se u saopštenju Barske liste.

Bonus video: