Gvozdenović: Crna Gora posvećeno radi na poglavlju 27

Kako se navodi, Gvozdenović je predstavnicima Evropske komisije ukazao na punu posvećenost i opredjeljenost Crne Gore u ispunjavnju uslova
3 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.05.2014. 18:10h

Crna Gora je posvećena ispunjavnju uslova za pregovaračko poglavlje 27, koje se odnosi na oblast životne sredine i klimatskih promjena, čime će biti ostvaren napredak u pregovaračkom procesu, ali i ukupnom ekonomskom razvoju, kazao je ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović.

Danas i u utorak predstavnici Evropske komisije boravili su u radnoj posjeti Crnoj Gori, u cilju ispunjavanja početnog mjerila za otvaranje poglavlja 27 - Životna sredina i klimatske promjen.

Na sastanku Gvozdenovića sa predstavnicima Evropske komisije, sumirani su zaključci sastanaka i definisan dalji pravac aktivnosti u clju ostvarivanja progresa u poglavlju 27.

“To se prije svega odnosi na uspostavljanje realnog strateškog planiranja i jasnog definisanja prioriteta, kao i identifikovanja značajnih finansijskih sredstava potrebnih za realizaciju obaveza koje stoje pred Crnom Gorom”, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako se navodi, Gvozdenović je predstavnicima Evropske komisije ukazao na punu posvećenost i opredjeljenost Crne Gore u ispunjavnju uslova, “čime će se ostvariti napredak kako u pregovaračkom procesu, tako i u unaprijeđenju sveukupnog ekonomskog razvoja Crne Gore”.

“Na sastanku je bilo riječi o izradi važnih strateških projekata, IPA projekat - Jačanje sistema zaštite životne sredine, koji podrazumijeva izradu Nacionalne strategije aproksimacije, čija realizacija bi trebalo da počne do kraja godine, i IPA - Nacionalna strategija za klimatske promjene do 2030, čiji se početak očekuje sredinom godine”, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici Evropske komisije i Delegacije Evropske unije istakli su punu podršku Crnoj Gori u realizaciji zadataka vezanih za otvaranje pregovora za Poglavlje 27.

Članovi Rdane grupe predstavili su im planove za ispunjavanje početnog mjerila za četiri najzahtjevnije podoblasti u okviru poglavlja 27- zaštita prirode, kvalitet voda, upravljanje otpadom i klimatske promjene.

Iz Ministarstva su podsjetii da je proces skrininga za poglavlje 27 završen u martu prošle godine, a na osnovu njega je, u decembru Evropska komisija pripremila, a Savjet Evropske unije usvojio Izvještaj o skriningu.

U Izvještaju o skriningu, u dijelu koji se tiče preporuka za nastavak pregovaračkog procesa Crne Gore i Evropske unije, Crnoj Gori je dodijeljeno mjerilo koje treba da bude ispunjeno da bi Poglavlje 27 bilo otvoreno za pregovore.

Bonus video: