Dijele novac usred kampanje

Zakonom o finansiranju političkih partija zabranjeno je donošenje odluka o isplati jednokratnih i trajnih naknada na državnom i lokalnom nivou
60 pregleda 2 komentar(a)
Fond za manjine, Foto: Boris Pejović
Fond za manjine, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.05.2014. 17:38h

Fond za manjine će tokom izborne kampanje odlučivati o raspodjeli sredstava manjinskim NVO i udruženjima, iako je to zabranjeno Zakonom o finansiranju političkih partija.

Upravni odbor Fonda raspisao je 21. marta konkurs za prvu raspodjelu novca iz državnog budžeta za projekte koji se odnose na očuvanje i razvoj nacionalnih posebnosti pripadnika manjinskih naroda. Konkurs je raspisan četiri dana prije nego je predsjednik države Filip Vujanović raspisao lokalne izbore u 12 opština, ali će se o dodjeli novca odlučivati tokom kampanje.

Direktor Fonda Safet Kurtagić “Vijestima” juče nije odgovorio zbog čega je konkurs raspisan pred izbore, iako je prethodne dvije godine javni oglas za dodjelu novca raspisivan krajem juna. Iz Fonda nijesu odgovorili ni da li su svjesni da time krše zakon jer se o dodjeli novca odlučuje usred kampanje.

Zakonom o finansiranju političkih partija zabranjeno je donošenje odluka o isplati jednokratnih i trajnih naknada na državnom i lokalnom nivou od dana raspisivanja do održavanja izbora, kao i mjesec nakon glasanja. Oni koji to učine, kako se navodi u zakonu, rizikuju kaznu od hiljadu do 2.000 eura.

Zbog raspisivanja konkursa ranije su reagovali iz Građanske alijanse navodeći da je odluka nelegalna, jer su je donijeli članovi Upravnog odbora kojima je istekao mandat. Iz GA su tada ocijenili da je na nezakonit rad u Fondu ukazivala i Evropska komisija, Stejt department i Državna revizorska institucija. Dio javnosti kritikovao je članove Fonda da dijele novac bliskim NVO čiji su osnivači i članovi povezani sa političkim partijama, a na inicijativu GA prošlog marta Upravni sud je poništio odluku Fonda o raspodjeli pola miliona eura za 2012. godinu. Sud je tada ocijenio da novac nije raspoređen u skladu sa odgovarajućim propisima.

Bonus video: