Podgorica: Još nisu objavljene izborne liste sa kandidatima za buduće odbornike

Građani se tako, kako navode, sa izbornim listama upoznaju "pretragom medijskih izvještaja"
2 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2014. 11:27h

Ni nepunih dvije nedjelje prije održavanja lokalnih izbora, Izborna komisija Glavnog grada nije objavila liste sa kandidatima za buduće odbornike, saopšteno je iz Instituta "Alternativa".

"Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, "Opštinska izborna komisija ima svoju web stranicu na kojoj odmah objavljuje sve akte i podatke od značaja za sprovođenje izbora". Međutim, osim odluka o utvrđivanju i proglašavanju izbornih lista od 15. i 30. aprila ove godine, na internet prezentaciji Izborne komisije Glavnog grada nemoguće je pronaći sastav tih lista", navodi se u saopštenju i dodaje da "samim tim, građani ne znaju ko su ljudi koji će zastupati njihove interese u budućnosti i nemaju potpune informacije na osnovu kojih bi na dan izbora trebalo da odluče kome će dati glas".

Građani se tako, kako navode, sa izbornim listama upoznaju "pretragom medijskih izvještaja, uzimajući u obzir da čak ni sve političke partije nijesu objavile liste na svojim sajtovima".

IA je, kako podsjećaju, i ranije ukazao da sastav izbornih lista, onako kako su one predstavljene u medijima, predstavlja kršenje Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

"Ovaj Zakon propisuje da državni službenici svoje poslove moraju izvršavati “politički neutralno i nepristrasno, u skladu sa javnim interesom”, i da su dužni da se uzdržavaju od “javnog ispoljavanja svojih političkih uvjerenja”. Na drugoj strani, pojedina imena i prezimena upućuju na sumnju da su se za buduće odbornike u Podgorici kandidovali i aktuelni pomoćnici ministara", navode iz IA.

IA se u međuvremenu obratio Upravnoj inspekciji Ministarstva unutrašnjih poslova i Etičkom odboru za praćenje primjene Etičkog kodeksa državnih službenika i namještenika, kako bi ove institucije provjerile sastav svih predatih izbornih lista i utvrdile da li su državni službenici svojim eventualnim kandidovanjem na lokalnim izborima prekršili Zakon o državnim službenicima i namještenicima, Zakon o državnoj upravi i Etički kodeks.

"Podsjećamo, Član 10 Etičkog kodeksa državnih službenika i namještenika (“Službeni list CG“, broj 20/12), čiju primjenu prati tijelo kojem ste na čelu, propisuje da su službenici i namještenici dužni da čak ni načinom odijevanja ne izražavaju političku, vjersku ili drugu ličnu pripadnost koja bi mogla da dovede u sumnju njihovu nepristrasnost i neutralnost u vršenju poslova", piše u inicijativi upućenoj Dubravki Božović, predsjednici Etičkog odbora.

Bonus video: