Maraš: Oni koji kupuju lične karte neka dobro razmisle da li ih MANS snima

Advokat MANS-a Veselin Radulović kazao je da se postupanje MANS-a ne kosi sa bilo kojim zakon u Crnoj Gori ili međunarodnim standardom
73 pregleda 239 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2014. 19:40h

Koordinator MANS-a Vuk Maraš poručio je onima koji kupuje lične karte i time prave krivična djela da treba da se plaše i svaki put kada ugovaraju trgovinu ličnih karata dobro razmisle da li sa aktivistima MANS-a razgovaraju preko telefona i da li ih oni snimaju.

"Mi ćemo dati sve od sebe da svako krivično djelo spriječimo i da svakog ko je počinio to krivično djelo iznesemo u javnost, jer se oni ne boje policije i tužilaštva koje ih štiti. Oni se boje medija i da to dođe u javnost. U tome nas neće omesti DPS", kazao je Maraš, odgovarajući predsjedniku podgoričkog Odbora DPS-a Vladana Vučelić, koji je optužio MANS i list "Dan" da iznose najbrutalnije laži za potrebe Demokratskog fronta (DF).

On je kazao da već 25 godina građani slušaju priču o kupovini glasova od socijale i drugim dvanjima i kupovinom ličnih karata.

"Svih tih 25 godina policiju i tužilaštvo nije zanimalo, niti ih i danas zanima ko kupuje lične karte, sa kojim novcem, odakle taj novac dolazi i za čije potrebe. Umjesto toga, naše institucije se i dalje bave pokušajem zastrašivanja oni koji žele da otkriju one koji to rade. Poslije 25 godine, kada je sistem počeo da se urušava i kada su počeli da gube mehanizme, ja potpuno razumijem paniku koja je zavladala u DPS-u i ličnu paniku Vučelića koji iznosi neistine. Umjesto što Vučelić poziva policiju i tužilaštvo da zastrašuju one koje otkrivaju korupciju, elementarno bi bilo da pozove policiju i tužilaštvo da otkriju ljude koji kupuju lične karte, sa kojim novcem i za čije potrebe”, kazao je Maraš.

Advokat MANS-a Veselin Radulović kazao je da se postupanje MANS-a ne kosi sa bilo kojim zakon u Crnoj Gori ili međunarodnim standardom.

"Međunarodna praksa Evropskog suda pruža zaštitu civilnom sektoru, jednako kao novinarima kada je u pitanju sloboda izražavanja. Ovaj način otkrivanja zloupotreba i njegovo objavljivanje u javnosti ne može predstavljati bilo koju kažnjivu radnju, jer je isključena protivpravnost i apsurdno je govoriti da neko vrši krivično djelo tako što snima one koji pripremaju izvršenje krivičnog djela i precizno godvore o organizovanju krivičnog djela.

Tužilaštvo se stavlja u zaštitu tih ljudi. Gdje je sada (Predrag) Vasović za koja se može osnovano tvrditi da je vršio organizovan otkup ličnih karata za DPS. Njega nema nigdje, on se ne javlja da su neka njegova prava prekršena, jer za njegov interes izgleda rade policija i tužilaštvo”, kazao je Radulović.

Vučelić: MANS i "Dan" rade za DF. MANS: Mi smo trn u oku DPS-a

Predsjednik Odbora Demokratske partije socijalista Glavnog grada i kandidat na odborničkoj listi koalicije „Za evropsku Podgoricu – Milo Đukanović” Vladan Vučelić optužio je danas na konferenciji za novinare MANS i Dan da u javnost iznose lažne optužbe za izborne potrebe Demokratskog fronta.

“Manipulacije koje iznose i režuiraju MANS i Dan su u službi Demokratskog fronta i imaju za cilj da unesu nemir među poštene građane i destabilišu Crnu Goru uoči lokalnih izbora. Javnost se svakodnevno zasipa lažima, pri čemu se režiseri koriste građanima koji nisu članovi DPS. Stoga insistiram u ime DPS i svakog dobronamjernog građanina da nadležni organi preispitaju sve optužbe o navodnoj kupovini ličnih karti. Tražimo zaštitu od državnih organa i da procesuiraju sve kreatore optužbi o navodnoj kupovini ličnih karti", kazao je jutros na konferenciji za novinare Vučelić.

Vučelić je demantovao i tvrdnje Argona Kaljaja koji tvrdi da je aktivista DPS i da u susret lokalnim izborima u Podgorici kupuje lične karate.

"Ako ste pročitali 'Dan' i preslušali audio snimak jasno vam je da je i ovo monitran slučaj. Kaljaj nije član ni aktivista DPS, niti je ikada učestvovao u bilo kojoj akciji DPS. Sve je to izrežirano od strane MANS-a i Dana, a u službi DF", zaključio je Vučelić.

Dan je juče objavio da je ak­ti­vi­sta DPS-a Ar­gon Ka­ljaj na audio-snim­ku, ko­ji je taj list objavio, pri­zna­o da u su­sret lo­kal­nim iz­bo­ri­ma u Glav­nom gra­du ku­pu­je lič­ne kar­te. U raz­go­vo­ru sa ne­po­zna­tim li­ci­ma, iz­me­đu osta­log, kako navodi Dan, Kaljaj se hva­li da je već ot­ku­pio 70 lič­nih ka­ra­ta.

MANS: Ako su Vučelić i kolege bezgrešni, ne bi trebalo da budu nervozni

"Kupovina ličnih karata o kojoj priča visoki funkcioner DPS-a Vladan Vučelić je samo jedan od mehanizama za kupovinu glasova kojem pribjegava njegova partija, dok je MANS proteklih mjeseci i godina vrlo precizno dokumentovao brojne slučajeve zloupotrebe socijalne pomoći, poljoprivrednih kredita, naknada za elementarne nepogode, partijskog zapošljavanja

"Kupovina ličnih karata o kojoj priča visoki funkcioner DPS-a Vladan Vučelić je samo jedan od mehanizama za kupovinu glasova kojem pribjegava njegova partija, dok je MANS proteklih mjeseci i godina vrlo precizno dokumentovao brojne slučajeve zloupotrebe socijalne pomoći, poljoprivrednih kredita, naknada za elementarne nepogode, partijskog zapošljavanja. Ukoliko je zaista njegova partija čista a njegove kolege bezgrešne, Vučelić i njegova ekipa ne bi trebalo da imaju razloga za toliku nervozu uoči izbora. Međutim, kako svakog dana postaje sve očiglednije koliko je razgranata mreža aktivista koji kupuju lične karte, očekivano je da se i količina nervoze kod DPS "čelnika" povećava jer se svakim novim objelodanjivanjem političke korupcije, sužava prostor za nastavak bezočnih zloupotreba i kršenja zakona i propisa ove zemlje", istakao je Dejan Milovac zamjenik izvršnog direktora MANS-a.

Iz ove NVO kažu da umjesto što optužuje MANS da "unosi nemir" među građane, Vučelić bi mogao građanima i javnosti Crne Gore da objasni kako je moguće da se na izbornoj listi njegove partije u Pljevljima nalaze osobe protiv kojih se vodi krivični postupak zbog zloupotrebe službenog položaja i nezakonite raspodjele socijalne pomoći uoči parlamentarnih izbora 2012. godine.

Milovac

"Takođe bi Vučelić mogao i da progovori zbog čega su visoki funkcioneri njegove partije koje je sva Crna Gora čula kako na odboru DPS-a planiraju izbornu krađu, dobili nove javne funkcije umjesto da makar politički budu kažnjeni i zbog čega Crna Gora u kontinuitetu dobija opomene iz Brisela da se Snimak mora u potpunosti istražiti. Smatramo da će više uznemiriti građane to što se DPS ne odriče svojih kadrova čak ni kada oni završe na optuženičkoj klupi zbog teških krivičnih djela i što se takvi ljudi nude građanima kao zastupnici i čuvari javnog interesa", kazao je Milovac.

MANS sa indignacijom odbacuje kako kažu besmislene optužbe Vučelića da MANS radi za bilo koju partiju ili koaliciju, ali i razumiju da, u nedostatku konkretne argumentacije i odgovora na sve očiglednije primjere izborne korupcije, DPS pribjegava manipulacijama i izmišljotinama.

"Nismo ni očekivali od Vučelića da optuži matičnu partiju za političku korupciju, a to se očigledno ne može očekivati ni od institucija kojima je to posao, kao što su policija i tužilaštvo. Upravo zbog toga MANS ohrabruje građane da se usprotive sve bahatijoj kupovini ličnih karata kako bi javnost saznala ko su osobe i organizovane grupe koje uoči lokalnih izbora vrše teška krivična djela protiv slobode izbora" kazao je Milovac.

Bonus video: