Rastoder: Prijevremeni parlamentarni izbori sasvim realni

"Višedecenijska jednopartijska dominacija nikada i nigdje nije u konačnom završila dobro"
59 pregleda 72 komentar(a)
Rifat Rastoder, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rifat Rastoder, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.05.2014. 11:04h

Značajnije promjene, koje su neophodne Crnoj Gori, nijesu moguće u slovima i odnosima u kojima funkcioniše vladajuća koalicija, zbog čega su prijevremeni parlamentarni izbori sasvim relani, smatra potpredsjednik Socijaldemokratske partije, Rifat Rastoder.

On je agenciji Mina, na pitanje da li je, nakon predstojećih lokalnih izbora neminovna prekompozicija odnosa u vladajućoj koaliciji na državnom nivou, odgovorio da nije siguran da je to moguće bez novih parlamentarnih izbora.

"Ja bih to prije nazvao potrebom prekompozicije političke scene Crne Gore i, shodno tome, učešća u konstituisanju vlasti", kazao je Rastoder.

On je, kako je naveo, uvjeren da su i Crna Gora, i njeni građani, zaslužili uravnoteženiju i političku scenu, i vlast.

"Višedecenijska jednopartijska dominacija nikada i nigdje nije u konačnom završila dobro. Naprotiv, najčešće je bila uzrok raznoraznih nekontrolisanih izliva nezadovoljstva i s tim u vezi najčešće turbulentnih dešavanja", pojasnio je Rastoder.

Prema njegovim riječima, za uravnoteženiju scenu je potrebna i adekvatna politička konkurencija.

"Ali, ako je ranije, iz raznoraznih razloga, i nije bilo, držim da je sada bitno drugačije. Ako ništa drugo, mogu zasigurno reći da je bar SDP, po svemu što je radio i uradio, stasao u najbolju moguću alternativu, i uvjeren sam da će to i birači potvrditi još snažnijom podrškom, kako na predstojećim lokalnim, tako i na predstojećim državnim izborima", naveo je Rastoder.

SDP može postati odlučujući katalizator neophodnih promjena

Upitan da li su promjene u Crnoj Gori, koje lider socijaldemokrata spominje u predizbornim spotovima, moguće bez promjene vlasti i koliko je SDP, ako ostane u koaliciji sa DPS-om na državnom nivou, u stanju da iz te pozicije bilo šta radikalnije promijeni, Rastoder je rekao da ne vjeruje u to.

On je rekao da je siguran da će SDP, i sada kao i tada, biti otvoren za konkretnu saradnju sa svima koji prihvate strateške ciljeve i principe koje ta stranka u kontinuitetu slijedi

Na pitanje vidi li u nekoj opozicionoj partiji ili savezu partnera sa kojim bi SDP mogao te promjene izvršiti, on je rekao da, prema svim relevantnim pretpostavka, SDP može samo dodatno osnažiti i tako postati odlučujući katalizator neophodnih promjena.

"S kim sve, u ovom času nije ni uputno lamentirati, jer se sve do momenta konstituisanja valsti ne mogu ni pretpostaviti sve moguće okolnosti", dodao je Rastoder.

On je podsjetio na svojevremeni ulazak SDP-a u vlast, nakon politički turbulentih dešavanja iz 1997. godine kada je toj partiji, sa više od šest procenata biračkog tijela, gotovo silom bio uskraćen ulazak u parlament.

"Niko, zapravo, tada nije ni pretpostavljao da će SDP, samo godinu kasnije, postati stožer krupnih političkih prestrojavanja i demokratskih promjena ukupno u Crnoj Gori i regionu", kazao je Rastoder.

On je rekao da je siguran da će SDP, i sada kao i tada, biti otvoren za konkretnu saradnju sa svima koji prihvate strateške ciljeve i principe koje ta stranka u kontinuitetu slijedi.

"Ko bi, zaista, sve to i mogao biti, pokazaće vrijeme i djela", kazao je Rstoder.

Očekuju nastavak trenda rasta podrške birača

Na pitanje kakav rezultat SDP-a očekuje na predstojećim lokalnim izborima, i u kojim opštinama računaju na najveću podršku birača, on je rekao da će, prema svim relevantnim analizama i pretpostavkama, SDP biti jedan od glavnih faktora odlučivanja o postizbornoj vlasti u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Rožajama i Plavu.

"Svojevremeno smo proglašavani izdajnicima i bili zadugo na meti ostrašćenih nacionalsocijalista i ostalih njima srodnih ratnika 'za mir'"

Komentarišući to što SDP u nekim opštinama nastupa samostalno, u drugim u koaliciji sa vladajućom, a u nekim i sa opozicionom partijom, i upitan da li takvi potezi zbunjuju njihove potencijalne birače, on je naglasio da "kako god da je nastupao i da nastupa, SDP jeste i ostaje jedina partija sa političke scene Crne Gore, koja od svog osnivanja nije imala razloga da mijenja svoje strateške ciljeve".

Ti ciljevi su, kako je naveo, slobodna i nezavisna Crna Gora u evropskoj i evroatlantskoj porodici demokratskih država i naroda, sa građaninom kao nosiocem suveriniteta, ali i pravom na očuvanje i dalje unaprjeđenje i vjerskog, nacionalnog i ukupno-kulturološkog identiteta, po najvišim mogućim standardima.

"Zbog toga smo svojevremeno proglašavani izdajnicima i bili zadugo na meti ostrašćenih nacionalsocijalista i ostalih njima srodnih ratnika 'za mir'. I ne samo što nijesmo imali razlog mijenjati strateške ciljeve, nego su ih, od jedne ure, prigrlili i mnogi drugi. Zašto bi bilo drugačije i sada na lokalnim izborima, kao i nakon njih", kazao je Rastoder.

Tim prije, precizirao je on, što ovog puta, izuzev Podgorice, Danilovgrada i Kolašina gdje SDP nastupa zajedno sa programski najbliskijom Pozitivnom Crnom Gorom, u svim većim opštinama, kao što su Bar, Bijelo Polje, Rožaje, Plav i Pljevlja, nastupaju samostalno.

"Uostalom, raznovrsni izborni nastup nije nikakav specifikum SDP-a. Gotovo da nema partije koja tokom, recimo, posljednje serije minulih i predstojećih izbora, nije sa nekim koalirala. Tako da to ne bih posmatrao kao mogućnos bilo kakvog i bilo čijeg zbunjivanja. Tim prije što su naši birači, siguran sam, već dobro upućeni i znaju šta je, zaista najbolji – čist izbor", zaključio je Rastoder.

Bonus video: