U Crnoj Gori svi, osim policije i tužilaštva, znaju da se lične karte kupuju

Ona je ponovila da se kupci ličnih karata boje samo medija. “Kriminalci se boje samo vas (novinara) i iskoristite to”
64 pregleda 60 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2014. 18:33h

Izvršni direktor MANS-a Vanja Ćalović pozvala je policiju i tužilaštvo da još danas uhapse članove te organizacije, ukoliko smatraju da je istraga političke korupcije krivično djelo, i poručila da će oni nastaviti time da se bave tim aktivnostima.

MANS je na konferenciji za novinare emitovali nastavak audio-snimka razgovora Dragoljuba Boljevića i navodnog aktiviste Demokratske partije socijalista (DPS) Predraga Vasovića.

List Dan je 5. aprila objavio tekst u kojem tvrdi da DPS pred predstojeće lokalne izbore kupuje lične karte od građana i da za jednu plaća 90 eura“, pozivajući se na audio-snimak, postavljen na portalu MANS-a www.prijavikorupciju.me.

Transkripti audio-snimaka

AUDIO SNIMKE MOŽETE POSLUŠATI OVDJE >>> AUDIO 01 AUDIO 02 AUDO 03

Na danas objavljena dva audio-snimka, koja se takođe mogu naći na MANS-ovom portalu, Boljević traži od Vasovića informacije o nadoknadama za glasove za područje Bijelog Polja, ali mu Vasović odgovara da “za gore jos trenutno nema ništa. Ali ne mora da znači da neće biti u toku mjeseca”.

Oni su potvrdili ranije dogovor o kupovini 12 ličnih karata za koje novac treba da bude isplaćen na dan izbora. Vasović je tražio da se dogovor drži u tajnosti, navodeći da ne moraju strahovati od policije.

“Ništa što se tiče policije i toga… Ali nema potrebe, razumiješ me, da ne bi došlo do drugih. Drugih nekih stranaka. Razumiješ me, kao u Berane što se desilo da dodje do novina”,kazao je Vasović.

Nakon preslušanog audio-snimka Ćalović je rekla da je očigledno da je, kako je navela, zavladala ozbiljna panika u redovima DPS-a, "zato što im uzimamo sve više mehanizama koje su decenijama koristili za kupovinu glasova”.

“Prvo kada je usvojen Zakon o finansiranju političkih partija, vidjeli ste da su se sve državne institucije digle na noge da obesmisle i zaustave njegovo sprovođenje, jer je upravo davanje raznih vrsta subvencija iz budžeta bio jedan od ključnih načina kupovine glasova”, kazala je Ćalović.

TV Vijesti, Milica Delibašić

Ona je kazala da je, kako je navela, drugog mehanizma - kupovine ličnih karata, MANS snimanjem taktivnosti "doveo DPS u situaciju da se njihovi aktivnosti više ne osjećaju tako bezbjedno, kad na terenu, na taj način kupuju glasove".

Ćalović smatra da su se državne institucije , koje su pod političkom kontorlom, mobilisale kako bi na svaki način prikrile krivična djela, i omogućile dalje asprovođenje tih mehanizama.

Prema njenim riječima, i na prvom audio-snimku razgovora Vasovića i Boljevića, jasno se vidi izuzetno oranizovan način kupvine ličnih karata, sa preciznom ulogom i hijerarhijom, kao i kontrola tog rada, ali i veze sa državom “koje se koriste permanentno”.

“Podsjetiću da to veoma liči na definiciju organizovanog kriminala iz krivičnog zakonika i da je pitanje istrage kupovine ličnih karata i da li se to dešava organizovano, jedno od ključnih pitanja kojima bi državno tužilaštvo moralo da se pozabavi”, navela je Ćalović.

U Crnoj Gori, dodala je, izgleda da svi, osim policije i tužilaštva, znaju da se lične karte kupuju, iako su plaćeni da im to bude posao.

“Pozivam i tužilaštvo i policiju da, ukoliko je istraga političke korupcijekrivično djelo, odmah sada dođu da nas uhapse. Danas. Jer mi ćemo nastaviti da se bavimo istraživanjem političke korupcije, ako je to krivično djelo dođite da nas uhapsite”, poručila je Ćalović.

Ukoliko to nije slučaj, onda je pozvala na hapšenje onih koji to čine i kupuju glasove od građana .

Upitana da prokomentariše optužbe Pobjede da su sve te slučajeve navode zapravo napravili upravo predstanici MANS-a,Ćalović je kazala “da oni optužuju i Drobniča da se miješa u političku kampanju”.

“Tako da to je vrlo nezahvalno ozbiljno komentarisati. Moram reći da mi ne poznajemo gospodina Vasovića, mi smo iz nekoliko izvora dobili informaciju da on kupuje lične karte. Na nama je bilo da to provjerimo i pomognemo onima koji su nam to prijavili, da to dođe do institucija i javnosti prije svega”, dodala je Ćalović.

Ona je ponovila da se kupci ličnih karata boje samo medija. “Kriminalci se boje samo vas (novinara) i iskoristite to”,poručila je Ćalović.

Ona je ponovila da se takvi ne boje policije.

“Dakle, tom smislu, očekujem i dalje, ako ne uskoro, ono sigurno kad dobijeo nezavisnog državnog tužioca da sasluča Vasovića i da mu ponudi status svjedoka saradnika. Jer on je samo mali šaraf u cijeloj priči”, zaključila je Ćalović.

Direktor Monitoring programa MANS-a Vuk Mar rekao je da policija i tužilaštvo, koji, kako smatra, štite kriminalce, njega proganjaju.

“Meni koji se borim protiv takvih, te institucije sistema u samo deset dana, četiri puta prekršili su osnovna ljudska prava, bez ijednog razloga”, dodao je on.

Prema riječima Maraša, policija ga je nezakonito pratila, i znala da je boravio na međunarodnoj konferenciji, pa su ga sačekali na aerodromu i pretresli.

“Policija i tužilaštvo su protiv mene nezakonito prikupljali podatke, kao o kriminalcu broj jedan u Crnoj Gori, dok je recimo Safet Kalić, pobjegao iz države navodno bez njihovog znanja, a on se tereti za organizaciju šverca droge za cijelo ovo područje ”,dodao je on.

Maraš je potvrdio da mu je, nakon pretresa na aerodromu, policija oduzela lični i poslovni telefon, a nakon nekoliko sati ga i saslušala.

“Opet na nezakonit način, nijednog trena mi nijesu rekli koje krivično djelo je u pitanju i zašto me saslušavaju, iako im je to izričito traženo a što je i zakonska obaveza. Nakon nekoliko dana, ponovo sam saslušan u tužilaštvu, i tog puta su me saslušavala tri tužioca”, kazao je Maraš.

On je upitao koga u Crnoj Gori saslušavaju tri tužioca.

“Ja nijesam neko ko je švercovao tone kokaina, nisam ubica, ja sam neko ko svojim radom u MANS-u pokušava da otkriva ljude koji čine krivična djela, između ostalog i one koji kupuju glasove i podrivaju demokratske temelje”

On smatra da je jedini cilj takvog postupanja prema njemu policije i tužilaštva, da ga zastraše.

Maraš je rekao da je podnio tužbu protv institucija sistema zbog maltretiranja i kršenja njegovih ljudskih prava.

“A i MANS će to vrlo brzo učiniti, nego samo čekamo tehnički da prekrše sve moguće zakone i da završe sa maltretiranjem, kako ne bismo svakog dana dopunjavali tu tužbu koju ćemo podnijeti, nego da sklopimo pravni proces, i da konačno krenemo i kolektivno tužbom protiv zarobljenih institucija”, kazao je Maraš.

Bonus video: