Fišer: Od Crne Gore se očekuje da uskladi spoljnu politiku sa politikama EU

Fišer je kazao da EU može služiti kao primjer Balkanu kako da prevaziđe stare podjele među etničkim i religijskim grupama
1 komentar(a)
Pius Fišer, Foto: Luka Zeković
Pius Fišer, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.05.2014. 16:44h

Evropska unija (EU) i njene članice očekuju od Crne Gore, kao kandidata za članstvo, da svoje politike uskladi sa pozicijom Unije i kada su u pitanju sankcije prema Rusiji, ocijenio je ambasador Njemačke u Podgorici, Pius Fišer.

On je na današnjoj diskusiji Mladi u Crnoj Gori i proces pristupanja EU, kazao da EU nije samo multilateralna, već i politička organizacija, pa se zbog toga, kako je naveo, očekuje i od Crne Gore i drugih zemalja kandidata da usklade svoje sa politikom Unije.

"Naravno da EU i njene članice očekuju od Crne Gore da uskladi svoju spoljnu politiku sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU", kazao je Fišer.

On se osvrnuo na izjavu ambasadora EU u Crnoj Gori koju su, kako je rekao, pogrešno razumjeli pojedini mediji i opozicija.

"To znači da Crna Gora, takođe, usvaja restrikcije i sankcije protiv onih koji su odgovorni za krizu koja se dešava na Krimu i Ukrajini", objasnio je Fišer.

On je naveo da tu nema pravne odgovornosti, ali da postoji politička obaveza usklađivanja sa pozicijama EU.

Fišer je kazao da EU može služiti kao primjer Balkanu kako da prevaziđe stare podjele među etničkim i religijskim grupama.

Šef Sektora operacjia Delgacije EU u Crnoj Gori, Andre Lis, podsjetio je na prednosti članstva u EU - da više nema granica među članicama, da većina zemalja koristi istu valutu, veća mobilnost građana, ukidanje roaming tarifa za zemlje članice, transport među zemljama je jeftiniji, priznavanje diploma na univerzitetima EU.

Panel diskusija Mladi u Crnoj Gori i proces pristupanja EU održana je na Ekonomskom fakultetu povodom Dana Evrope, kako bi se mladi upoznali sa problematikom pristupanja Crne Gore EU, programima mobisnosti, ali i iznijeli svoje stavove.

Bonus video: