Vujović: Dosadašnja predizborna kampanja skromna

"Ono što je ohrabrujuće u kampanji je da je uključen značajan procenat novih lica i da se njima pokušala poslati poruka da su partije otvoreni, a ne zatvoreni sistemi"
3 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: Boris Pejović
Zlatko Vujović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.05.2014. 13:52h

Dosadašnja kampanja za lokalne izbore razočaravajuća je i skromna, bez efektivnih poruka i nastupa, kao da najveći broj aktera ima jasna očekivanja od rezultata, ocijenio je analitičar Zlatko Vujović.

"Ono što je ohrabrujuće u kampanji je da je uključen značajan procenat novih lica i da se njima pokušala poslati poruka da su partije otvoreni, a ne zatvoreni sistemi", rekao je Vujović agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, kad su u pitanju poruke koje se šalju, postoje nagovještaji i spremnost za bavljenje lokalnim temama.

"Međutim, realno gledajući, sve je to skromno, pa i kampanje su razočaravajuće i skromne, bez efektivnih poruka i nastupa, kao da najveći broj aktera ima jasna očekivanja od izbornog rezultata i ne vjeruje da je moguće tokom kampanje doći do neke značajne promjene", kazao je Vujović.

On smatra da je dosadašnja kampanja prilično dinamična i u da se nekim periodima podižu tenzije između opozicije i vlasti.

"Interesantno je da je veći broj medija uzeo učešće u kampanji. Stiče utisak kao da određeni mediji imaju obavezu da targetiraju određene političke partije, što daje dodatnu dinamiku", kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, tokom kampanje je uočljivo da se otvara veliki prostor za postizbornu saradnju, odnosno da pojedine partije pokušavaju da povećaju koalicioni kapacitet otvarajući prostor za koaliranje.

To je, naveo je, posebno vidljivo u slučaju Socijaldemokratske partije (SDP)i Pozitivne Crne Gore, koji su otvorili prostor za potencijalno kaoliranje i sa opozicijom i sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

"I DPS je naglasio da je spreman sa koaliranje, ne samo sa SDP-om, nego i sa onima koji su spremni da prihvate njihov program. To sve upućuje da će biti nakon izbora veoma interesantno vidjeti kakva će biti psotizborna kombinatorika, posebno ako imamo u vidu da je teško očekivati da će jedna lista moći da dođe do apsolutne većine", rekao je Vujović.

Kako je dodao, primjetno je i da ne postoje direktne tenzije između aktera i da nosioci lista niejsu ti koji proizvode tenzije, ali postoji veliki broj bočnih udara gdje se targetiraju određene politićke opcije.

"Ne očekujem da će doći do dramatičnog razvoja između nosilaca lista u smislu podizanja tenzija, ali će, sa druge strane, biti dosta bočnih udara", rekao je Vujovič.

On je, komentarišući dosadašnje nastupe u kampanjama novih političkih aktera, poput Dragana Bogojevića i Alekse Bečića, kazao da njihovo pojavljivanje predstavlja osvježenje na političkoj sceni.

"Ali moramo uočiti da nedostaje političkog iskustva, posebno u nekim intervjuima i nastupima, pa su neke izjave, nespretno poslate poruke biračima, izazvale više problema nego donijele rješenja", rekao je Vujović.

On smatra da treba dati vremena osobama koje imaju značajan potencijal da obogate politički dijalog u Crnoj Gori, ali i da neko stekne političko iskustvo.

Bonus video: