Stijepoviću prijeti kazna do 2.000 eura

Prema zakonima, funkcionerima zabranjena kampanja u toku radnog vremena, kao i korišćenje prostora javnih ustanova
67 pregleda 0 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.05.2014. 13:45h

Nosilac liste DPS-a na izborima u Podgorici i ministar prosvjete Slavoljub Stijepović prekršio je zakone o finansiranju političkih partija i o izboru odbornika i poslanika posjetom Domu zdravlja u Bloku 5 u Podgorici, u čijim je prostorijama bio tokom radnog vremena.

Zakon o finansiranju partija zabranjuje angažovanje, u toku radnog vremena, na aktivnostima izborne kampanje državnim i javnim funkcionerima za šta je predviđena kazna od 1.000 do 2.000 eura.

Istom odredbom zabranjeno je angažovanje u izbornoj kampanji tokom radnog vremena i zaposlenima u javnim ustanovama tako da je moguće da je, osim Stjepovića koji je državni funkcioner, zakon prekršio i direktor Doma zdravlja dr Nebojša Kavarić koji je ugostio ministra. Kavarić je na 23. mjestu liste kandidata za odbornika DPS-a u Glavnom gradu.

Takođe, Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje da se za predstavljanje izbornih lista ne može koristiti imovina, odnosno novac, tehnička sredstva, prostor i oprema državnih organa, javnih preduzeća, ustanova...

Uprkos tome u DPS tvrde da uvijek poštuju sve zakone.

"Naš kandidat za gradonačelnika se bez politizovanja interesovao o stanju primarne zdravstvene zaštite u Podgorici, kako bi nakon pobjede na izborima mogao da, u saradnji sa Domom zdravlja, poveća kvalitet usluga koje se pružaju građanima", kazao je za “Vijesti” Časlav Vešović, portparol DPS-a.

Šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksadnar Damjanović podsjetio je da je ta partija amandmanom tražila da ovakva kršenja zakona budu kvalifikovana kao krivično djelo.

On je kazao da je Stijepović promašio resor koji vodi jer nije ministar zdravstva već prosvjete:

"A promašio je i vrijeme, jer nije trebalo da ide sada kada je kampanja, već u decembru prošle godine kada su zdravstveni radnici tražili u budžetu veća sredstva za zdravstvo, a Stijepović, kao član Vlade im nije izašao u susret”, rekao je Damjanović za “Vijesti”.

Poslanica Pozitivne Azra Jasavić kazala je da je veoma zanimljivo kako je DPS sve činio da spriječi isplatu studentskih kredita i drugih davanja, a sada tako grubo krši Zakon o finansiranju političkih partija koji državnim i javnim funkcionerima eksplicitno zabranjuje angažman na aktivnostima izborne kampanje u toku radnog vremena.

"Valjalo bi pokazati i malo poštovanja prema ljekarima i ne vršiti ovako otvoren i direktan pritisak na njih", rekla je Jasavićeva za “Vijesti”.

darvin murić

Bonus video: