Simović: Danilovićevi navodi netačni, nijesmo protiv formiranja radnog tijela

Simovića je rekao da iz Danilovića progovara jezik i starog i novog političkog gubitnika
2 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milutin Simović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.05.2014. 11:47h

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Milutin Simović, negirao je da u toj stranci ne žele formiranje radnog tijela za praćenje primjene izbornog zakonodavstva, navodeći da su otvoreni za dogovor, ali da, kako je kazao, ne žele ulazak u pravno nasilje i avanture.

Kolegijum predsjednika Skupštine nije se u srijedu dogovorio u vezi sa formiranjem radnog tijela koje bi bilo nadležno za praćenje primjene izbornog zakonodavstva.

Kako je saopštio poslanik Demokratskog fronta, Goran Danilović, dogovor nije postignut jer to ne žele u DPS-u, posebno jer im nije prihvatljivo da na čelu radne grupe ne treba da bude opozicionar.

"Radi se o netačnim navodima, koje je iznio Danilović. Njeisam samo ja pokazao na Kolegijumu potrebu da se o toj odluci dodatno razmisli, izdvojeno mišljenje su dale i kolege iz Bošnjačke stranke i manjinskih partija, Suljo Mustafić i Genci Nimanbegu", rekao je Simović agenciji MINA.

On je ukazao da je na Kolegijumu saopšteno da treba sagledati potrebu da to radno tijelo ima dobru participaciju i reperezentativmost svih poslaničkih klubova, navodeći da je to bilo i očekivanje i zahtjev manjinskih partija.

"Otvorilo se i pitanje u odnosu na ideju sa kojom je izašao Danilović, da tim radnim tijelom treba da predsjedava predstavnik opozicije, tu se pojavilo više različitih ideja, kao što je pitanje da li to treba da bude kopredsjedavanje kao što je bilo u Radnoj grupi", rekao je Simović.

On je kazao da "ne može da se ne otme utisku" da Danilović opet ne govori jezikom ultimatuma i ucjena.

"Jer ako u svojim izjavama saopštava neki rok od 48 sati kao neki krajnji rok, saglasićemo se da je to jezik ultimatuma, dakle, ništa novo".

On je podsjetio na reakcije u vezi sa radom Odbora za finasije i budžet, koji je preuzeo nadležnosti za sprovođenje nadležnosti zakona za finasiranje političkih partija, ukazujući da se sada postavlja potanje da li neko drugi treba da radi na tome.

Simović smatra da Danilovć demonstarira nedovoljno poznavanje pravnog sistema Crne Gore.

"Neću da kažem apsolutnog neznanja iz te oblasti, kada želi da uđe u model donošenja jedne odluke tog tipa, o formiranje jednog ad hok tijela, a da prethodno nijesmo definisali šta su mu nadležnosti, i kako definisati njegov zadatak - da on bude kompatibilan sa pravnim sistem, a da ne preuzimamo neke nadležnosti koje ne pripadaju ni toj radnoj grupi ni parlamentu", kazao je Simović.

On je podsjetio na reakcije u vezi sa radom Odbora za finasije i budžet, koji je preuzeo nadležnosti za sprovođenje nadležnosti zakona za finasiranje političkih partija, ukazujući da se sada postavlja potanje da li neko drugi treba da radi na tome.

"Uspjelo se u donošenju zakona koji su apsolutno neustavni, upravo taj Zakon o finansiranju političkih partija, pa se vjerovatno ide logikom- ajde kad je to prošlo da se ide u neku novu pravn avanturu i nasilje", rekao je on.

Simovića je rekao da iz Danilovića progovara jezik i starog i novog političkog gubitnika.

"Kada već sada suočavajući se sa izvjesnim porazima na predstojećim lokalnim izborima širom Crne Gore-jednako u svim gradvima, već sada spremaju alibi za svoje nove poraze", dodao je Simović.

Upitan da li očekuje da će teško biti postići konačan kompromis po tom pitanju i da se to skorije može desiti, Simović je rekao da će to zavisiti od toga koliko će poslanici biti odgovorni.

On je kazao da što se tiče DPS, u toj partiji ostaju potpuno otvoreni da razgovaraju, ali na principima poštovanja pravnog sistema, preuzimanja nadležnosti koje pripadaju parlamentu i bez potrebe da se preuzimaju bilo čije nadležnosti.

"Ne bez potrebe, mi to nećemo. Mi ne želimo više da učestvujemo u bilo kakvom pravnom nasilju, u odnosu na ono što je pravni sistem, a kad su ova pitanja i ono što je Poslovnik", naveo je on.

Simović je dodao da je DPS bio partner u dijalogu na Kolegijumu, koji se, kazao je, izgleda želi citirati pogrešno, bez saopštavanja stavova i drugih koji su prisustvovali.

"I ne saopštavajući i važnu činjenicu da neki politički subjekti nijesu ni prisustvovali Koleguijumu – a DPS jeste, i dao doprinos dolasku konstruktivnih i održivih rješenja", ukazao je on.

Upitan da li očekuje da će teško biti postići konačan kompromis po tom pitanju i da se to skorije može desiti, Simović je rekao da će to zavisiti od toga koliko će poslanici biti odgovorni.

"I spremni da na ovim principima definišemo projektni zadatak te radne grupe, koji neće biti preuzimanje nadležnosti drugih državnih organa i tijela, i koliko to radno tijelo bude iskaz pune participativnosti i reprezentativnosti svih poslaničkih klubova u parlamentu. To su elementi koji će opredijeliti da li će to radno tijelo imati efekat-ili će to biti samo platforma za saopštavanje politikanskih stavova političkih gubitnika", zaključio je Simović.

Bonus video: