Izborni programi: Sve partije obećavaju isto

Svi veliki učesnici izbora planiraju da pomažu razvoj preduzetništva, sve partije obećavaju i staze za bicikliste, profesionalnu upravu dostupnu građanima...
69 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2014. 13:57h

Sve partije i koalicije koje učestvuju na podgoričkim izborima u svojim programima garantuju da će voditi grad u interesu građana i učiniti sve da postane evropski, pokazuje analiza tih dokumenata.

Iako sve partije i koalicije koje učestvuju na izborima tvrde da bi drugačije od drugih vodile grad, analiza njihovih predizbornih programa govori suprotno, prenosi portal CDT.

Demokratska partija socijalista (DPS), Demokratski front (DF), Socijalistička narodna partija (SNP) i koalicija Socijademokratske partije (SDP) i Pozitivne Crne Gore saglasni su da se do sada Podgorica neravnomjerno razvijala, pa u programima obećavaju da će bi u fokusu njihove uprave bio razvoj periferije i sela.

Svi obećavaju bolje vodosnabdijevanje sela, ali i gradski prevoz. SDP-Pozitivna i SNP najavljuju stajališta sa redom vožnje i mapama, stroge kriterijume za sve prevoznike, a DF i SNP dodatno i prilagođavanje javnog saobraćaja licima sa invaliditetom.

Svi obećavaju profesionalnu upravu dostupnu građanima. Programi im se poklapaju i kada je riječ o izgradnji Gradskog pozorišta.

Sve četiri liste programom planiraju i otvaranje doma za stare, ali i dnevnih centara za najstarije sugrađane. DPS tu precizno daje i lokaciju – “u partnerstvu sa Vladom Crne Gore izgradiće se i organizovati tri Dnevna centra za starija lica i osobe sa invaliditetom – Blok VI, DUP servisno skladišna zona i Donja Gorica”.

Sve partije obećavaju i staze za bicikliste. DPS programom predviđa rute, SDP-Pozitivna da će biti minimum 30 kilometara biciklističkih staza, kao i da će izgraditi i veliki broj parking mjesta za ova prevozna sredstva. Isto obećavaju i DF i SNP.

Svi veliki učesnici izbora planiraju da pomažu razvoj preduzetništva, naročito mladih. DPS obećava da će u budžetu Podgorice opredijeliti sredstva za dodatne stimulanse.

I koalicija SDP-Pozitivna planira finansijski da pomaže preduzetnike, a DF planira i mentorske aktivnosti Sekretarijata, dok SNP obećava i dodjelu lokacija i umanjenje komunalne naknade Glavnog grada kao podsticajne mjere.

Svima je među prioritetima i izgradnja ili obnova zatvorenog bazena.

Sve partije obećavaju i staze za bicikliste. DPS programom predviđa rute, SDP-Pozitivna da će biti minimum 30 kilometara biciklističkih staza, kao i da će izgraditi i veliki broj parking mjesta za ova prevozna sredstva. Isto obećavaju i DF i SNP

Za DPS, DF i SNP najznačajniji projekat je izgradnja kolektora za prečišćavanje otpadnih voda.

U programima ovih listi predviđa se i izgradnja podzemnih garaža, DPS nudi i lokaciju – na prostoru između vojnih solitera i zgrade Beka. Pješačke zone u centru Podgorice su u planu DPS-a i koalicije SDP-Pozitivna.

Ako bi se držali programa, bilo da DPS ili SNP dođu na vlast Zlatica i Tuzi bi dobile vrtiće, a nova osnovna škola bi se pravila u Tološima, prenosi portal CDT-a.

U istom naselju bi i DF pravio osnovnu školu. I koalicija Evropsko lice Podgorice programom predviđa nove vrtiće i osnovne škole, ali ne i lokacije za njih.

Koalicija SDP-Pozitivna i DPS imaju isti plan – otvaranje Građanske kancelarije.

DPS, DF i SDP-Pozitivna bi da zaštite i valorizuju Tvrđavu na Sastavcima Ribnice i Morače i pretvore je u ljetnju pozornicu. Pored toga DPS i lista Evropsko lice Podgorice restaurirali i stari zatvor – Jusovaču, a trenutno vladajuća partija, kao i DF i SNP u program imaju rekonstrukciju Stare Varoši. DF i SNP planiraju i hitnu sanaciju kuće Rista Stijovića i otvaranje muzeja.

Zajedničko u predizbornim programima ovih učesnika izbora je i povećanje i obnova zelenih površina. Tako bi DPS i DF infrastrukturno dodatno opremile park-šume Tološi, Ljubović i Zlatica, odnosno Zagorič. Koalicija SDP-Pozitivna bi na ovoj listi samo posljednji zamijenila Ćemovskim poljem

Na području cijelog grada isti su im planovi za proširenje ulice Ivana Vujoševića, dijela od Bulevara V Proleterske do budućeg Bulevara Radomira Ivanovića, modernizacije ulica Radosava Burića, Ludviga Kube, Bratonožićke, kao i izgradnju Bulevara Vojislavljevića Tuzi i bulevara od skretanja za aerodrom do nadvožnjaka u Mojanovićima, putnog pravaca Golubovci – Mataguži – Tuzi i obilaznice oko Golubovaca.

Zajedničko u programima ove dvije partije je i plan da se završi istočna tribina Gradskog stadiona.

DPS i lista Evropsko lice Podgorice planiraju izgradnju ženskog paviljona u okviru Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psiho-aktivnih supstanci na Kakarickoj gori. I DF je za restrukciju rada i razvoj novih programa resocijalizacije zavisnika u tom centru.

Samo opozicione liste u svojim programima posebno se bave poljoprivredom i sve tri obećavaju kreditne linije iz agrobudžeta za podršku poljoprivrednicima u proizvodnji i preradi. SNP i DF, dodatno, planiraju i podršku stabilizaciji tržišta kroz otkup poljoprivrednih viškova.

DPS u oblasti poljoprivrede, isto kao i SNP planira izgradnju zelenih pijaca na Koniku i Zabjelu, u Tuzima i Golubovcima.

Samo liste trenutno opozicionih partija programima planiraju legalizaciju neformalnih objekata. SDP-Pozitivna i DF najavljuju i niže cijene dažbina u ovom sektoru. Sve tri liste predvidjaju i uređivanje obala podgoričkih rijeka.

Zajednička stavka u programima SNP, DF i SDP-Pozitivna je i namjera da se eliminišu fizičke i institucionalne prepreke za funkcionisanje osoba sa invaliditetom.

Programi opozicionih listi sadrže i plan da se gradi druga podgorička gimnazija.

Zajednička stavka u programima SNP, DF i SDP-Pozitivna je i namjera da se eliminišu fizičke i institucionalne prepreke za funkcionisanje osoba sa invaliditetom

Programi koalicije SDP-Pozitivna i SNP poklapaju se i u planu da se sačuva Gorica kao izletište.

DF i SNP u svojim planovima imaju još i prihvatilište za beskućnike, prilagođavanje narodnih kuhinja, pokretanje projekta geronto domaćica i za gradske opštine Tuzi i Golubovci, izgradnju stanova za lica sa socijalnim potrebama i zaposlene u strukturama lokalne samouprave.

Ove partije programima planiraju i pokretanje lokalne televizije i gradskog informativnog portala.

Galerija

Bonus video: