Mogući rezultati na osnovu ranijih izbora: DPS strepi u barem tri opštine

Lokalni izbori održaće se 25. maja u 12 opština, od kojih DPS nije na vlasti samo u Pljevljima, Plužinama i Plavu
93 pregleda 55 komentar(a)
Podgorica, šetnja, kafići, Foto: Savo Prelević
Podgorica, šetnja, kafići, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.05.2014. 15:28h

Iako će se na majskim izborima presudna borba voditi u Podgorici, Demokratska partija socijalista (DPS) mogla bi se naći na ozbiljnom testu i u Rožajama, Kolašinu i Žabljaku. Stranka Mila Đukanovića ima velike šanse da zadrži vlast u gradovima kao što su Bar, Bijelo Polje i Šavnik, dok će opozicija gotovo sigurno zadržati Plužine, uz velike šanse da isto uradi i u Pljevljima.

Lokalni izbori održaće se 25. maja u 12 opština, od kojih DPS nije na vlasti samo u Pljevljima, Plužinama i Plavu.

Sudeći prema rezultatima parlamentarnih i predsjedničkih izbora, DPS će imati najteži posao u Podgorici gdje treba da nadoknadi skoro 5.000 glasova prednosti koje je Miodrag Lekić imao u odnosu na predsjednika države Filipa Vujanovića. Vladajuća koalicija je i na parlamentarnim izborima imala 3.000 glasova manje od opozicije, dok je 2010. godine koalicija okupljena oko DPS-a vlast formirala tek kada je na svojih 43.372 glasa dodala i 8.758 glasova SDP-a.

Priliku da smjeni DPS sa vlasti opozicija bi mogla da dobije i na Žabljaku gdje je Lekić imao 50 glasova više od Vujanovića, dok je na parlamentarnim izborima opozicija imala 100 glasova manje od koalicije na vlasti

Prednost opozicije sa parlamentarnih i predsjedničkih izbora DPS će morati da nadoknađuje i u Kolašinu gdje je u oktobru imao skoro 900 glasova manjka, dok je Lekić imao 500 glasova više od Vujanovića. Na lokalnim izborima 2010. godine, DPS je u Kolašinu formirao vlast zahvaljujući 1.169 glasova grupe građana okupljene oko Milete Bulatovića.

Priliku da smjeni DPS sa vlasti opozicija bi mogla da dobije i na Žabljaku gdje je Lekić imao 50 glasova više od Vujanovića, dok je na parlamentarnim izborima opozicija imala 100 glasova manje od koalicije na vlasti. Vladajuća koalicija imala je 200 glasova više od opozicione “Bolje Crne Gore” na izborima 2010. godine.

Iako opozicione partije nemaju veliku podršku u Rožajama, najveći protivnik gradonačelniku Nusretu Kalaču mogla bi da bude BS koja je za dvije godine duplirala podršku u gradu na Ibru. Iako su prije četiri godine Bošnjaci sa SDP-om imali 219 glasova manje od DPS-a, na parlamentarnim izborima prije dvije godine BS je imala 1.000 glasova više od koalicije DPS-a i SDP-a.

Iako će Đukanovićeva partija morati u Baru da nadoknađuje Lekićevih 1.000 glasova prednosti, male su šanse da u tom gradu dođe do smjene vlasti zbog izvjesne koalicije SDP i manjinskih stranaka sa DPS-om. S druge strane, male su šanse da DPS izgubi vlast u Bijelom Polju gdje je na parlamentarnim izborima imao skoro četiri hiljade glasova više od opozicije.

DPS-u u Danilovgradu bi problem moglo predstavljati nezadovoljstvo SDP-a kandidaturom Branislava Đuranovića, što bi smanjilo šanse za postizborne saveze. Vladajuća koalicija u tom gradu ima skoro 2.000 glasova više od opozicije.

Plužine ostaju opoziciji, DPS ima priliku da vlada Gusinjem

Sudeći prema dosadašnjim rezultatima, DPS će teško osvojiti vlast u Plužinama, gdje je 2010. imao tri puta manje glasova od SNP-a, ali su velike šanse da Đukanovićeva stranka zadrži vlast u Šavniku. U tom gradu DPS je prije četiri godine imao 100 glasova više od opozicione koalicije. Približno istu prednost DPS je zadržao i na parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

Iako DPS trenutno ne čini vlast u Plavu, formiranje buduće lokalne uprave u tom gradu Đukanovićevoj partiji moglo bi biti teško i nakon 25. maja. Vladajuća koalicija DPS i SDP je na parlamentarnim izborima 2012. godine imala 295 glasova više od opozicionih partija, ali je u međuvremenu došlo do proglašenja samostalne opštine Gusinje. Ako je suditi po gubitku Berana nakon osamostaljenja Petnjice, formiranje opštine Gusinje bi DPS moglo koštati dodatnog slabljenja u Plavu. S druge strane, DPS ima velike šanse da osvoji vlast u najmlađoj crnogorskoj opštini gdje je jaka i Lista za Gusnje, koja se smatra neformalnim krilom DPS-a.

Opozicija čuva oko hiljadu glasova prednosti u Pljevljima

Iako su male šanse da izgubi Plužine, opozicija će morati da čuva rezultat u Pljevljima, gdje je prije četiri godine dobila priliku da vrši vlast. Opoziciona “Bolja Crna Gora” tada je imala 748 glasova više od vladajuće koalicije. Ta razlika se na parlamentarnim izborima povećala na 829 glasova u korist opozicije, dok je na predsjedničkim izborima Miodrag Lekić imao skoro hiljadu glasova viška u odnosu na kandidata DPS-a.

Bonus video: