Veršbou: Uspjeh država će se procjenjivati pojedinačno

Pejanović Đurišić je ocijenila da je evidentno da je Crna Gora, kao jedna od aspiranata za članstvo u NATO, ispunila većinu kriterijuma relevantnih za proces evroatlantskih integracija
3 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.05.2014. 08:45h

Politika otvorenih vrata NATO-a i dalje je aktuelna, a uspjeh država aspiranata procjenjivaće se na osnovu pojedinačnog napretka, rekao je zamjenik generalnog sekretara Alijanse, Aleksandar Veršbou.

U okviru zvanične posjete SAD, ministar odbrane Milica Pejanović Đurišić učestvovala je na konferenciji Atlantskog savjeta „Cjelovita i slobodna Evropa” koja se 29. i 30. aprila održava u Vašingtonu povodom obilježavanja značajnih jubileja za Evropu i NATO.

Na panelu su učestvovali i ministri odbrane Gruzije Irakli Arasanija, Estonije Sven Mikser, Republike Češke Martin Stropnicki, kao i zamjenik generalnog sekretara NATO ambasador Aleksandar Veršbou.

“U svom obraćanju, ambasador Veršbou je naglasio da je politika otvorenih vrata NATO i dalje aktuelna i da će se uspjeh zemalja aspiranata procjenjivati na osnovu pojedinačnog napretka, te da će NATO pružiti punu podršku zemljama u daljem ispunjavanju kriterijuma”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Drugog dana konferencije, tokom izlaganja na panelu „Braneći viziju”, Pejanović Đurišić je ocijenila da je evidentno da je Crna Gora, kao jedna od aspiranata za članstvo u NATO, ispunila većinu kriterijuma relevantnih za proces evroatlantskih integracija.

Ona je izrazila uvjerenje da vrijednosti koje baštini Evropska unija i NATO predstavljaju dobar osnov za ispunjenje vizije cjelovite i slobodne Evrope.

“Osvrnula se na članove 4 i 5 osnivačkog NATO Ugovora, navodeći da solidarnost između zemalja članica koja je oduvijek bila ključ uspjeha Alijanse, predstavlja adekvatan odgovor na bezbjednosne izazove, kao i da treba da ostane osnov za buduća proširenja”, kaže se u saopštenju.

Pejanović Đurišić je navela da su procesi evropskih i evroatlanskih integracija dva strateška pravca koja obezbjeđuju političku, bezbjednosnu i ekonomsku održivost cjelovite i slobodne Evrope.

Ona je dodala da demokratske vrijednosti EU i NATO, kao što su vladavina prava, poštovanje ljudskih prava, nezavisno sudstvo i solidarnost istovremeno predstavljaju okosnicu tranzicionih procesa crnogorskog društva, dok okvir kolektivne bezbjednosti pruža garanciju za njihovo dalje razvijanje.

Pejanović Đurišić je naglasila posvećenost i opredjeljenje Crne Gore agendama kako evropskih tako i evroatlantskih integracija, uz očekivanje konrektnih rezultata kad je proširenje NATO-a u pitanju na predstojećem samitu u Velsu.

Ona je ukazala da većina zemalja Zapadnog Balkana, pa i Crna Gora, prati viziju koja karakteriše NATO.

“Imajući u vidu nestabilnost našeg regiona s kraja prošlog vijeka, kao i aktuelna dešavanja u Ukrajini, ministar je poručila da je neophodno sagledati sve okolnosti u cilju sprječavanja širenja nestabilnosti koje bi mogle narušiti sve što je do sada postignuto na Balkanu”, rekla je Pejanović Đurišić.

Zaključivši konferenciju, potpredsjednik SAD Džozef Bajden je istakao neophodnost adekvatnog i jedinstvenog evroatlanstskog odgovora na izazove povezane sa situacijom u Ukrajini.

U tom smislu, pozvao je na jedinstvenost, uz odgovoran odnos prema potrebi jačanja odbrambenih resursa svake države pojedinačno.

Bajden se nakon konferencije sastao sa ministrima, i tom prilikom Pejanović Đurišić ga je informisala o ostvarenim rezultatima i prenijela očekivanja od predstojećeg Samita u Velsu.

“Bajden je odao priznanje za posvećenost i uspjeh koji Crna Gora ima na evroatlanstkom putu i izrazio potrebu prepoznavanja postignutih rezultata i od strane ostalih partnera u Alijansi”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: