Lukšić u posjeti SAD-u

Lukšić će 28. aprila u Njujorku imati susret sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom, kao i sa predsjednikom Generalne Skupštine Džonom Vilijamom Ašom
1 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.04.2014. 15:41h

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić boraviće od 28. aprila do 1. maja u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) Lukšić će 28. aprila u Njujorku imati susret sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom, kao i sa predsjednikom Generalne Skupštine Džonom Vilijamom Ašom.

"Sastanci sa visokim predstavnicima UN-a predstavljaju potvrdu redovnog dijaloga na visokom nivou i biće prilika za unapređenje i proširenje saradnje Crne Gore i UN, kao i razmjenu mišljenja o situaciji u našem regionu i na širem evropskom prostoru. Tokom posjete Njujorku, Lukšić će učestvovati na tematskoj debati Savjeta bezbjednosti o reformi bezbjednosnog sektora", navodi se u saopštenju.

Nakon posjete Njujorku, Lukšić će, kako se dodaje, učestvovati na konferenciji "Cjelovita i slobodna Evropa" koja će se održati u Vašingtonu 29 i 30. aprila povodom jubileja proširenja NATO i EU, u organizaciji Atlantskog savjeta.

"Na konferenciji, na kojoj će učestvovati državni sekretar SAD-a Džon Keri i potpredsjednik SAD-a Džozef Bajden, te visoki državni zvaničnici, predstavnici EU i NATO, raspravljaće se o temama koje se odnose na ključna bezbjednosna pitanja i izazove u svijetu danas, budućnost Evrope i NATO-a, kao i politiku otvorenih vrata NATO. Lukšić će učestvovati na panelu "Kompletiranje Evrope", na kojem će govoriti o značaju ulaska Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i NATO, kao i o procesu stabilizacije Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

Bonus video: