HRA: Ustavni sud da se hitno izjasni o trećem krugu glasanja za VDT-a

HRA je zatražila je i da Ustavni sud objavi raspored odlučivanja o predmetima, te da sjednice otvori za javnost
4 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2014. 13:03h

Akcija za ljudska prava zatražila je od Ustavnog suda da se izjasni o inicijativi te NVO kojom se ukazuje da je “dopisivanje” trećeg kruga glasanja za Vrhovnog državnog tužioca neustavno.

Predstavnici Akcije za ljudska prava uputili su u petak 25. aprila pismo predsjednici Ustavnog suda Desanki Lopičić u kojem su apelovali da Ustavni sud hitno odluči o inicijativi koju je sudu HRA dostavila 28. marta.

Ta organizacija zatražila je i da Ustavni sud objavi raspored odlučivanja o predmetima, te da sjednice otvori za javnosti kako bi unaprijedili transparentost rada i otklonili sumnje o političkom uticaju na Ustavni sud.

Iz HRA naglašavaju da se Ustavni sud još nije izjasnio o inicijativi koju je HRA dostavila prošlog mjeseca.

“Ustavni sud nije postupao po inicjativi HRA od 28. marta 2014. za ocjenu ustavnosti Poslovnika Skupštine u dijelu koji se odnosi na izbor VDT-a, jer je Poslovnikom dopisano treće glasanje, odnosno tzv. ponovljeno drugo glasanje suprotno Ustavu koji propisuje isključivo dva kruga glasanjaSud se nije odredio ni o zahtjevu HRA da odredi privremenu mjeru odlaganja zakazanog glasanja do konačne ocjene o ustavnosti Poslovnika Skuštine”, podsjećaju iz HRA.

Iz te NVO naglašavaju da je neažurnost Ustavnog suda dovela do trećeg kruga glasanja za VDT-a u Skupštini i do kršenja Ustava.

“Sa žaljenjem smo konstatovali da u ovom slučaju Ustavni sud nije stao u zaštitu Ustava Crne Gore, a da je novoizabrani sastav Ustavnog suda odlučivši da ignoriše inicijativu, pokazao nespremnost da efikasno i odgovorno obavlja svoju funkciju. Kako je najavljeno ponovno raspisivanje konkursa, apelujemo na Ustavni sud da ovoga puta blagovremeno odluči o našoj inicijativi i tako ne dovede u pitanje ustavnost izbora Vrhovnog državnog tužioca”, navodi se u saopštenju HRA.

Iz HRA zato predlažu da Ustavni sud na svojoj internet stranici hitno objavi raspored odlučivanja o predmetima o kojima namjerava da prioritetno odlučuje

“Pred Ustavnim sudom nalazi se veliki broj neriješenih predmeta od kojih mnogi imaju i širi društveni značaj, a neki od njih su stari i više od tri godine. HRA je primjetila da su nedavno pokrenuti postupci za ocjenu ustavnosti Zakona o javnim okupljanjima i Zakona o krivičnom postupku. Smatramo da javnost ima pravo na uvid u to koje su sve inicijative, odnosno prijedlozi za ocjenu ustavnosti podnijeti Ustavnom sudu, kao i kada će o njima biti odlučeno – po kom redosljedu prioriteta", navodi se u saopštenju HRA.

Iz HRA zato predlažu da Ustavni sud na svojoj internet stranici hitno objavi raspored odlučivanja o predmetima o kojima namjerava da prioritetno odlučuje.

"Predlažemo i da se za predmete o kojima se odlučuje “preko reda” na internet stranici objavi i pisano obrazloženje. Transparentost rada suda treba unaprijediti i tako da se na vrijeme objavi datum održavanja sjednica i spisak predmeta o kojima će se odlučivati, kako bi svi zainteresovani mogli da prisustvuju tim sjednicama. Predlažemo da predsjednica suda poziv za održavanje sjednice sa spiskom predmeta o kojima će se odlučivati objavi na internet stranici suda istog dana kada ga uputi sudijama, što ne bi trebalo da predstavlja ni dodatni trošak ni posebno opterećenje”, kazali su u HRA.

Bonus video: