Ćalović: Đukanović nervozan jer ne mogu da kupuju glasove

Ćalović kaže da vrhunac licemjera i bahatost predstavlja apel Đukanovića na nezavisnost i nepristrasnost Ustavnog suda
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2014. 10:24h

Premijer Milo Đukanović je nervozan jer Zakon o finansiranju političkih partija daje rezultate i sprječava mehanizme kupovine glasova opisane u aferi "Snimak", ocijenjeno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

"Upravo je ta afera bila ključni povod za preciznije definisanje Zakona o finansiranju političkih partija jer je po prvi put konkretno dokazala da vladajuća partija preko svojih kadrova u državnim institucijama i preduzećima neštedemice zloupotrebljava budžetska sredstva za bezočnu kupovinu glasova. Ta dobro organizovana i uigrana mreža strateški raspoređenih DPS kadrova po državnim institucijama je i posljednjih dana veoma aktivna kada je potrebno izmanipulisati najsiromasnije i kreirati što veći javni pritisak da se ponište ključne odredbe Zakona koji je već stvorio paniku među onima koji su navikli da kupuju glasove i vlast novcem iz državne kase", navodi se u saopštenju Vanje Ćalović.

Đukanović je u Skupštini odgovarajući na poslanička pitanja saopštio da je usvajanjem Zakona o finansiranju političkih partija parlamentarna većina pokazala nekompetentnost i bahatost jer je tim aktom željela da izazove krizu u funkcionisanju sistema za koju će optužiti Vladu.

Potom je Milutin Simović iz DPS, aludirajući na MANS, rekao da je zaj zakon osmislila nevladina organizacija, a parlamentarna većina usvojila.

Ćalović kaže da vrhunac licemjera i bahatost predstavlja apel Đukanovića na nezavisnost i nepristrasnost Ustavnog suda prilikom donošenja odluke o tom zakonu, "kada je on lično sa svojom porodicom taj sud pretvorio u Ustavni sud Prve familije i nebrojeno puta ga do sada zloupotrijebio za legalizaciju nezakonitih odluka Vlade koje su imale za cilj zaštitu ličnih interesa njegove porodice, ali i domaćih i bjelosvjetskih oligarha, a sve na račun budžeta ove zemlje i interesa svih građana".

"Nakon što se već jednom suprostavio zvaničnom Briselu tvrdeći da je afera "Snimak" prošlost, Đukanović sada otvoreno poziva na kršenje zakona koji su podrzali evropski eksperti, a usvojila Skupština Crne Gore, nazivajući pokušaje da se njegova korupcionaska politika stavi pod kontrolu, "parlamentarnom diktaturom".

Svima jasno da je Đukanović, kao predsjednik partije na vlasti, najodgovorniji za zloupotrebe državnih resursa iz afere Snimak, jer je upravo on dao ključne smjernice, predsjedavao koordinacionim sastancima na kojima se planirala kupovina glasova i to novcem iz državne kase, a sve aktere te afere umjesto da kazni - nagradio je boljim pozicijama. Zbog toga, upravo Đukanović sa svojom partijom krši sva Ustavom garantovana prava građana, koja oni mogu ostvariti jedino ako pristanu na ucjenu i obavezu se da će glasati partiju na čijem je čelu. U suprotnom, onemogućeno im je da u skladu sa zakonom uživaju pravo na socijalnu zaštitu, pravo na rad i sva ostala prava koja im kao građanima pripadaju."

Ćalović ukazuje da novi zakon zabranjuje partijsko zapošljavanje i ostale mehanizme kojima se kupuju glasovi iz državne kase, te da to stvara paniku.

"Najveću paniku taj zakon stvara kod samog Đukanovića jer bez kupovine glasova vladajuća partija ne može ostati na vlasti, a najviše će izgubiti upravo Đukanović i njegova porodica, kumovi i prijatelji koji su zaradili milione baveći se kriminalnim aktivnostima.

Zato očekujemo da će u narednim danima, kako se bude približavao dan održavanja izbora, režim postajati sve očajniji u naporima, a šef režima biti sve nervozniji i brutalniji u pokusajima da isisa drzavne resurse za kupovinu glasova i obracuna se sa politickim neistomisljenicima.

Pozivamo građane da ne dozvole da neko novcem kupuje vlast, vec da ustanu u zastitu svojih prava, Ustava, zakona i institucija ove drzave i prijave sve zloupotrebe, zastrašivanja i ucjene kako bi se zajedno izborili za fer i slobodne izbore", zaključuje Ćalović.

Damjanović: Ni nama se ne sviđaju mnogi zakoni

Predsjednik Odbora za ekonomiju finansije i budžet Aleksandar Damjanović pozvao je danas premijera Mila Đukanovića da poštuje zakone koje usvaja parlament. Damjanović je kazao za Radio Antena M da se njemu ne sviđaju mnogi zakoni za koje glasa protiv, ali da se trudi da kao legalista zajedno sa kolegama iz Socijalističke narodne partije poštuje zakone koje donosi parlament. "To očekujem i od onoga koji je prvi pozvan da poštuje zakone koje usvaja Parlament a to je predsjednik Vlade. I toliko o etiketama i kvalifikacijama kakvi su zakoni, oni su takvi kakve je donio Parlament i treba ih primjenjivati dok su na snazi", poručio je Damjanović.

Đukanovićev je rekao da je uvjeren da će Ustavni sud odlučiti da je Zakon o finansiranju političkih partija neustavan. Damjanović je kazao da očekuje da Ustavni sud donese odluku shodno Ustavu i shodno potpunoj slobodi sudija da odluče u skladu sa svojom savješću bez bilo kakvih pritisaka. Prema njegovim riječima, nije dobro prejudicirati bilo koju odluku, bilo kog suda, makar to radio i predsjednik Vlade. Damjanović je rekao da je pozitivno što je premijer eksplicitno priznao da je kroz sjednicu Odbora za ekonomiju, finansije i budžet potpuno jasno i glasno rečeno da zakon se ne može zloupotrebljavati. "I da poput studentskih kredita koji su podijeljeni nakon intervencije odbora to treba uraditi svuda, gdje se pokušao zakon zloupotrijebiti i zaustaviti normalan tok života u Crnoj Gori", kazao je Damjanović.

Galerija

Bonus video: