Vlast u Tuzima mnogo obećavala: Ni na vidiku vrtića, dvorane i groblja

Halil Duković smatra da je jedino aktuelna vlast uistinu počela da ulaže u Malesiju i naglašava da su potrebe tog kraja velike
18 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2014. 19:25h

Dolaskom na vlast Koalicije za evropske Tuzi DPS - DUA - BS 2010. godine, Tuzanima je obećana samostalna opština, novi vrtić i pijaca, sportska dvorana i centralno groblje.

Četiri godine kasnije, status opštine Tuzi je i dalje neizvjestan, gradnja groblja nije ni počela, a istu sudbinu dijele i vrtić, sportska hala i pijaca.

Istakavši da se od mnogobrojnih obećanja sa nekoliko prošlih izbora u Malesiji “apsolutno ništa bitno nije ostvarilo”, odbornik DS-a Nikola Camaj ocijenio je da ne zna sa kojim kredibilitetom stranke na vlasti uopšte izlaze na predstojeće izbore.

“Dječji vrtić u Tuzima se obećava dugi niz godina, a niko nije napravio nijedan korak u tom pravcu. Nekada davno je obećavana i sportska dvorana, sa čak dva bazena, za koju ni kamen-temeljac nije postavljen, niti se o tome uopšte razgovara”, kazao je Camaj, dodavši da je među obećavanim, a neostvarenim projektima, i pijaca.

Predsjednik kluba odbornika DPS-a Halil Duković, međutim, smatra da je jedino aktuelna vlast uistinu počela da ulaže u Malesiju i naglašava da su potrebe tog kraja velike.

“Imajući u vidu sve ekonomske probleme za koje svi dobro znamo, mislim da smo ono što je stvarno bilo prioritet građana i uradili. To je, prije svega, vodovod - višemilionski projekat, koji se ovih dana završava. Bilo je interesantno i čuti da u 21. vijeku ravničarski dio nadomak Podgorice nema vodu za piće”, kazao je Duković.

Vlast se, tvrdi Duković, može pohvaliti i izgradnjom puteva i rekonstrukcijom objekata.

“Dva objekta koja su ostala nerealizovana zbog ekonomske situacije su sportska hala i dječji vrtić. Vrtić je investicija Ministasrtva prosvjete i radiće se tek naredne godine. Pijaca će biti urađena kroz privatno-javno partnerstvo, Skupština GO Tuzi je usvojila planska dokumenta, te se samo čeka zainteresovani investitor. Od projekata u nadležnosti gradske opštine, ostala je samo sportska dvorana i put Podgorica - Tuzi bulevarskog tipa sa četiri trake, koji ćemo vjerovatno početi ove godine”, kazao je Duković.

Izgradnja vodovoda, dijelom i o trošku građana, svijetla tačka

Camaj je ocijenio da se pokušavaju “napumpati” i radovi oko vodovoda koji nikako da se završe. On je pojasnio da će vodovod građani platiti svojim novcem i da zbog toga na to ne bi trebalo gledati kao na učinak vlasti.

“Ostavljam po strani obećanje za opštinu i referendum, da će se to pitanje riješiti najkasnije do kraja 2013. godine, a vidite gdje smo, sa ponudom jednog novog protivustavnog eksperimenta - takozvanom opštinom u okviru Glavnog grada”, kazao je.

Radovi su počeli 2010. a ove godine je planirano da se uloži 1,7 miliona eura.

Ni rasprave o statusu, a kamoli nezavisnosti od Podgorice

Rasprava o izmjenama zakona, kojima se definiše status gradskih opština Tuzi i Golubovci, trebalo bi da se nađe na prvoj narednoj sjednici Skupštine, ukoliko Vlada i zajednica opština daju “zeleno svjetlo”.

Duković je kazao da je tražio da se zasjedanje održi prije izbora, ocijenivši da je ponuđeni model, kojim bi Tuzi i Golubovci bile opštine u okviru Glavnog grada, jedino pravo rješenje koje opštinama daje sigurnu perspektivu i budućnost.

“Vjerujem da politika neće biti činilac koji će zaustaviti jedan stvarno dobar projekat, koji je prije svega u interesu građana, a ne politike”, rekao je Duković.

Izmjenu Zakona o Glavnom gradu, teritorijalnoj organizaciji, lokalnoj samoupravi i njenom finansiranju inicirali su predstavnici DPS-a i manjinskih stranaka. Njima je predviđeno da Tuzi i Golubovci imaju status opštine u okviru Glavnog grada.

Građani Tuzi i Golubovaca, po tom predlogu, glasali bi i za svoje i za podgorički parlament.

Bonus video: