Drobnič: Prijatelj sam Crne Gore i kada iznosim njene probleme

"Izraženi stavovi su stavovi šefa Delegacije i vezani su za politiku EU u odnosu na Crnu Goru, koju određuje status kandidata za punopravno članstvo u EU i pregovori"
20 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Savo Prelević
Mitja Drobnič, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.04.2014. 17:05h

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič uputio je pismo političkom direktoru Demokratske partije socijalista (DPS) Tarzanu Miloševiću povodom komentara Časlava Vešovića, na njegov intervju za "The American Times".

On u pismo navodi da djeluje u Crnoj Gori u svojstvu šefa Delegacije EU, u okviru mandata, koji mu određuju evropske institucije i u skladu sa generalnim usmjerenjima i instrukcijama tih institucija.

"Izraženi stavovi su stavovi šefa Delegacije i vezani su za politiku EU u odnosu na Crnu Goru, koju određuje status kandidata za punopravno članstvo u EU i pregovori. O izrečenim stavovima Delegacija redovno obavještava Brisel i tako će biti i sa pomenutim intervjuom i komentarom. Ako šef Delegacije djeluje u skladu sa mandatom, onda može biti samo prijatelj Crne Gore, čak i kada ističe probleme vezane za proces EU integracija".

Drobnič navodi da mu je novinar "The American Times" prije intervjua objasnio da su čitaoci tog medija predstavnici američkog poslovnog svijeta, koji traže investicione mogućnosti na svim kontinentima.

Šef Delegacije EU navodi i da mu je novinar objasnio da nikad do tada nije pisao o nekoj državi koja je u procesu pregovora o punopravnom članstvu u EU.

"U tom smislu su i postavljana pitanja. Uz objašnjavanje prirode procesa uključivanja u EU, dao sam optimističku sliku o perspektivi Crne Gore u pogledu atraktivnosti za strane investitore, među njima i američke. Ta slika ne bi bila realistična i kredibilna, ako ne bi istakao i neke od postojećih problema. Optimizam u pogledu perspektive je potpuno u skladu sa realnošću, mojim mandatom i interesom EU da pomogne Crnoj Gori da što brže ispuni uslove punopravnog članstva i već prije ulaska u EU ostvari što intenzivniji ekonomski razvoj".

"U komentaru gospodina Vešovića nije precizno navedeno na koji dio intervjua se odnose njegove kritične primjedbe. Zbog toga koristim dodatne navode, objavljene u "Pobjedi", pod pretpostavkom da su tačne. Pretpostavljam da su primjedbe vezane za dio intervjua koji se odnosi na pitanje o ulozi civilnog sektora u Crnoj Gori. Objavljena je sljedeća rečenica: "One of the problems in this country is the concentration of power where there has not been a regular change in government for the last 20 years. As in business, competition brings quality and so it does in politics." Prevod: Jedan od problema u ovoj državi je koncentracija moći, gdje nije bilo redovnih promjena vlasti u posljednjih 20 godina. Kao što u biznisu konkurencija donosi kvalitet, tako i u politici", naveo je Drobnič.

Dodaje da se intervju nastavlja sa isticanjem pozitivne uloge civilnog sektora kao suprotstavljajućeg mehanizma, koji prati djelovanje političkih aktera i osigurava bolju zastupljenost interesa raznih grupa.

"Takva uloga dana je civilnom sektoru u EU i u skladu sa tim u pretpristupnom procesu stalno se ističe značaj saradnje sa civilnim sektorom, gdje je Crna Gora postigla dobre rezultate. U intervjuu nigdje ne postoji tvrdnja da koncentracija moći i nepromijenjena vlast nije bila rezultat slobodne volje građana. Sadržaj intervjua u nijednom dijelu ne dopušta pretpostavku o nejednakom tretiranju političkih opcija. Gospodin Vešović je kao osnovu za svoj komentar i izražena očekivanja da u svojstvu šefa delegacije "u budućim interpretacijama i iznošenju stavova" ne dovedem "u dilemu javnost o jednakom tretmanu svih političkih ponuda i nemiješanju u izbornu volju građana Crne Gore", uzeo netačnu interpretaciju izraženih stavova", navodi se u pismu.

Drobnič dodaje da će najznačajniji dokument EU o položaju u Crnoj Gori i dalje ostati Godišnji izvještaj o napretku.

"On se zasniva na izvještajima Vlade Crne Gore, nevladinih organizacija, međunarodnih organizacija i eksperata sa dugogodišnjim međunarodnim iskustvima i pruža dobru sliku iz perspektive procesa EU integracija o stanju u državi. Na kraju pisma bi želio da izrazim očekivanje da će se tačno interpretirati pojedina izjave za medije Delegacije EU i šefa delegacije", zaključuje se u pismu Drobniča.

Bonus video: