Bogojević: DPS se mora mijenjati da bi nam bio partner

Na pitanje koju od lista vidi kao najvećeg protivnika na izborima, on je rekao da je njihov najveći protivnik strah od promjena i diktat partijske logike
102 pregleda 229 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2014. 14:01h

Koalicija Socijaldemokratske partije (SDP) i Pozitivne Crne Gore neće praviti postizborni savez sa Demokratskom partijom socijalista, ukoliko se ta stranka ne promijeni i ne prestane da vlada na štetu građana, poručio je nosilac liste Evropsko lice Podgorice, Dragan Bogojević.

"Dakle, i oni moraju da se mijenjaju, da bi postali naš partner u Podgorici", kazao je Bogojević u intervjuu agenciji Mina.

On je rekao da sa DPS-om neće ići u koaliciju nakon izbora ukoliko oni nameravaju da nastave sa njihovim mehanizmima vladanja na štetu građana Podgorice.

"Mi se na ovim izborima obavezujemo na promjene, a u takvom aranžmanu ne bi smo bili u stanju da te promjene ostvarimo", pojasnio je Bogojević.

"Nama je Crna Gora ispred svega, a pogotovu ispred njihovog partijskog interesa. U tome je i ključna razlika između ’nas’ i ’njih’ kada se zalažemo za promjene"

Prema njegovim riječima, većina građana ne vjeruje da će se nakon izbora desiti suštinske promjene u njihovim životima, bilo da na vlasti ostanu iste političke strukture ili dođu nove.

Bogojević je pojasnio da je zadak koalicije Evropsko lice Podgorice da uvjere birače da ta lista predstavlja pravu alternativu dosadašnjem modelu partijsko-oligarhijskog upravljanja glavnim gradom, i da probude vjeru i nadu u promjene koje neće voditi revanšizmu i anarhiji, već koje garantuju kontinuitet i vladavinu prava.

"Ja i koalicija koju predvodim, sprovešćemo stabilne promjene, a ne srljanje u haos, i neizvjesnost. Umjesto ’ćeranja’ po Podgorici i Crnoj Gori, što priželjkuju neki, mi obećavamo stabilne promjene, ali jednako tako garantujemo i kontinuitet u svemu dobrom što je već ostvareno u Glavnom gradu", poručio je on.

Upitan na koga je mislio kad je govorio o tome da je eventualna postizborna koalicija moguća sa listama koje dijele iste vrijednosti – građanske, nezavisne države Crne Gore, Bogojević je kazao da "ne može doći do istinskih i korijenitih promjena u nekom društvu, a pogotovo u našem, ukoliko se ne oslanjate na ljude koji imaju dokazano častan odnos prema državi i koji su profesionalci u svom poslu".

On je rekao da će ponuda koalicije Evropsko lice Podgorice potencijalnim koalicionim partnerima biti jasna.

"Naša ponuda biće kristalno jasna - hajde da u Podgorici napravimo vlast po mjeri građanina koju će personifikovati sposobni, vrijedni i posvećeni pojedinci kojima je interes grada i države uvijek iznad partijskog i ličnog. Ko bude pristao na takav koncept, može računati na koaliciju s našim savezom", poručio je Bogojević.

Prema njegovim riječima, veoma je interesantno kako je ta izjava u javnosti, nekako po automatizmu, protumačena kao stav da tradicionalna opozicija nije njihov potencijalni koalicioni partner.

"Tačnije, oni su se sami prepoznali u tome da ne dijele iste vrijednosti na kojima insistiramo. I umjesto da kažu da dijele sa nama principe koji su inače univerzalni i trebali bi biti podrazumijevajući, i da mogu biti naši potencijalni koalicioni partneri, oni nam odmah spočitavaju da smo za koaliciju sa DPS-om", naveo je Bogojević.

On je kazao da je, očito, riječ o vrijednostima.

Bogojević ocijenio da je Demokratske front (DF) sa Miodragom Lekićem na čelu ostvario određeni napredak u smislu političke kulture i tolerancije

On je rekao da je stvar krajnje apsurdna, jer taj dio opozicije smatra da je samo njihov opozicioni stav legitiman, i da niko nema pravo na drugačije mišljenje.

"Drugim riječima, oni smatraju da mi moramo biti na njihovim predreferendumskim vrijednostima kako bi ’dokazali’ naš opozicioni identitet i opoziciono djelovanje. To je neprihvatljivo i sa demokratske, i sa građanske i sa moralne tačke gledišta", ocijenio je Bogojević.

On je naglasio da su vrijednosti za koje se zalaže koalicija Evropsko lice Podgorice „ispred, a rekao bih i ’iznad’ njihovog partijskog interesa, i mi nećemo žrtvovati te vrijednosti kako bi radili u korist njihovog partijskog interesa, a potencijalno na štetu naše zemlje“.

"Nama je Crna Gora ispred svega, a pogotovu ispred njihovog partijskog interesa. U tome je i ključna razlika između ’nas’ i ’njih’ kada se zalažemo za promjene. Za njih su promjene one koje će konsekventno vratiti Crnu Goru u predreferendumsku tamnicu iz koje smo izašli, ili u najboljem slučaju personalne, bez suštinskih promjena načina upravljanja gradom. Mi te promjene ne želimo, i nećemo ih podržati u tome", poručio je Bogojević.

On je pojasnio da su za koaliciju Evropsko lice Podgorice promjene prije svega očuvanje integriteta, identiteta i suvereniteta države, ali ne na način na koji to radi DPS.

"Promjene koje naša lista obezbjeđuje jeste zapravo građanski san koji smo sanjali prije ostvarenja nezavisnosti, a koji je negdje nestao u partitokratsko-oligarhijskom amalgamu DPS-a", pojasnio je Bogojević.

On je ocijenio da je Demokratske front (DF) sa Miodragom Lekićem na čelu ostvario određeni napredak u smislu političke kulture i tolerancije.

"Imao bih više povjerenja da raznolike strukture koje predvodi javno pokažu istu dosljednost i nepokolebljivost u otklonu od anticrnogorskih ideologija, kao što to pokazuju u otklonu od DPS-a", dodao je Bogojević.

On je rekao da je odnos njihove koalicije prema DPS-u druga strana medalje u odnosu na njihov stav prema tradicionalnoj opoziciji

"U tom smislu smo udaljeni i od jednih i od drugih. Naša ruka je pružena svima koji prihvataju vrijednosne kriterijume i principe na kojima počiva naša koalicija", kazao je Bogojević.

Na pitanje da li je su otvoreni za saradnju sa Socijalističkom narodnom partijom (SNP), on je kazao da ne vidi neku suštinsku razliku između njih i DF-a u odnosu na spoljno-političke prioritete Crne Gore i identitetske projekcije, s tim što je retorika SNP-a umjerenija.

"Ali, politička pomjeranja su živ proces, tako da ne treba biti isključiv i treba vjerovati da će se te vrste razlika vremenom sve više ublažavati", smatra Bogojević.

Prema njegovim riječima, ako SNP nastavi u tom pravcu, i ako napravi ekplicitan raskid sa prošlošću, to će biti dobro i za njih i za Crnu Goru.

"Međutim, moram da priznam da to još nije slučaj, a posljednji dokaz je njihova reakcija povodom regovanja ruskog MIP-a kada je reč o poziciji Crne Gore u odnosu na ukrajinsku krizu, a koja nužno mora biti usklađena sa stavovima Evropske unije (EU)".

"Ne možete stavove svoje vlade kritikovati odlazeći u druge države da se zbog toga 'izvinjavate', jer to nije politički korektno, niti imate legitimitet za tako nešto. Ne možete biti vatreni zagovornik EU integracija na deklarativnom nivou, a voditi politiku suprotnu njenim zvaničnim stavovima", upozorio je Bogojević.

On je rekao da je odnos njihove koalicije prema DPS-u druga strana medalje u odnosu na njihov stav prema tradicionalnoj opoziciji.

"Dok ovima drugima zamjeramo nepostojanje identifikacije sa vlastitom državom i to što promjene koje oni zagovaraju znače vraćanje u predreferendumsko vrijeme, DPS-u zamjeramo na načinu na koji vlada kao i na metodama i sredstvima koja za to koristi", pojasnio je Bogojević.

"Vjerujem da sam dosadašnjim radom pokazao umijeće, ali i spremnost da žrtvujem ličnu poziciju i napustim funkcionersko mjesto zarad odbrane principa, javnog interesa, i što je važnije - budućnosti naše omladine"

DPS-u, kako je naveo, najviše zamjeraju na načinu vladanja i upravljanja koji uglavnom favorizuje društvo poltrona i bogatih skorojevića, kao i nedopustivu bahatost i netransparentnost u tretiranju ekonomskih i prirodnih resursa glavnog grada.

"Dakle, takvi kakvi jesu, oni nijesu prihvatljivi za nas, iako su nam ideološki najbliži. Uostalom, principijelan izlazak SDP-a iz participiranja u vlasti u glavnom gradu prije nekoliko godina, nedvosmisleno potvrđuje opravdanost takvog stava", precizirao je Bogojević.

Na pitanje kada će biti poznata izborna lista Koalicije SDP i Pozitivne, i da li će na njoj biti nestranačkih ličnosti, on je rekao da intenzivno rade na formiranju liste, i da će javnost uskoro biti upoznata sa konkretnim imenima.

Bogojević je rekao da im je podrška nestranačkih ličnosti ključna, ali je posebno pitanje da li će oni biti na listi.

"Njih prevashodno zanima da podrže naš pristup i put u sprovođenju promjena, a manje su zainteresovane, na osnovu dosadašnje komunikacije, da učestvuju u radu lokalnog parlamenta kao odbornici. Mi to uvažavamo i razumijemo, jer se radi o uglednim pojedincima koji su veoma uspješni u svojim profesijama", naveo je Bogojević.

Upitan da li je pregovarano sa Forumom 2010, on je podsjetio da je bio jedan od članova Foruma i da je godinu dana predsjedavao njegovim radom, na šta je, kako je kazao, posebno ponosan.

Bogojević je naglasio da Forum 2010 nije partija nego skup pojedinaca, koji su u prethodnom periodu oko nekih ključnih pitanja iznosili zajedničke stavove.

"Dakle, ne mogu ni ja, niti bilo ko drugi tražiti podršku od Foruma 2010, kao što bi se podrška tražila od nekih drugih društveno-političkih organizacija, jer Forum to nije. Ono što je moguće jeste podrška pojedinih članova Foruma koji kao pojedinci i intelektualci sami odlučuju da li će i koga podržati", kazao je on.

Bogojević je podsjetio da je profesor Šerbo Rastoder je podržao njihovu listu i dodao da je uvjeren da će još neki članovi Foruma to učiniti.

Upitan da li je saglasan da je za poziciju gradonačelnika potrebna menadžerska pored političke sposobnosti, i da li smatra da može konkurisati protivkandidatima, on je rekao da o njihovim menadžerskim i svim drugim kvalitetima treba da sude građani Podgorice na osnovu rezultata ostvarenih u dosadašnjem radu.

"Možda jesam nov u politici, ali nijesam nov kada je riječ o društvenom angažmanu. Svi mi imamo biografije koje nas čine manje ili više ponosnim. Vjerujem da sam dosadašnjim radom pokazao umijeće, ali i spremnost da žrtvujem ličnu poziciju i napustim funkcionersko mjesto zarad odbrane principa, javnog interesa, i što je važnije - budućnosti naše omladine", kazao je Bogojević.

Galerija

Bonus video: