LP: Iskoristiti policijske resurse na pravi način

Prema njihovim riječima, iako službena policijska statistika poručuje da kriminal nije u porastu, ankete među građanima i građankama to opovrgavaju
4 komentar(a)
Policija, Foto: Boris Pejović
Policija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.04.2014. 11:25h

U Crnoj Gori je kriminal u porastu, iako je broj policajaca veliki u odnosu na broj stanovnika, upozorili su iz Liberalne partije (LP), ocijenjujući da se postojeći resursi ne koriste na pravi način.

„Sve relevante analize o policijskim strukturama do sada obavljene, ukazuju na to da je broj policajaca u Crnoj Gori prevelik u odnosu na broj stanovnika u poređenju sa evropskim trendovima, mada kriminal i strah od kriminala su u konstantnom porastu“, naveli su iz LP.

Prema njihovim riječima, iako službena policijska statistika poručuje da kriminal nije u porastu, ankete među građanima i građankama to opovrgavaju.

“Osjećaj nesigurnosti i straha od kriminala je sveprisutan, a ono što naši građani najviše navode su konstantna razbojništva i krađe, borbe oružanih grupa na ulicama, trgovina narkoticima, alarmantno stanje na putevima”, pojasnili su iz LP.

Oni su predložili da se smanji osjećaj straha i nesigurnosti među građanima kroz povećano prisustvo policajaca na ulicama i u opštinama.

Kako smatraju u LP, potrebno je povećati osjećaj sigurnosti građana adekvatnim daljim osvjetljavanjem ulica i kvartova, kao i poboljšati komunikaciju policije sa stanovništvom, kroz osnivanje Foruma za sigurnost građana.

„Uspostavljanje Foruma za sigurnost građana jedna je od najvažnijih mjera koje su u opštinskoj nadležnosti u zemljama Evropske unije, a čime se stvaraju jasne pretpostavke za preventivno djelovanje i efikasnu borbu brotiv svih vrsta kriminala”, precizirali su iz LP.

Oni su poručili da bi trebalo organizovati informativne sesije u mjesnim zajednicama i u skladu s tim izraditi informativne letke koji će sadržavati uputstva za sigurnost i zaštitu, podatke o brojevima i adresama policije i drugih hitnih službi.

„Takođe, treba organizovati promotivnu kampanju projekta kolektivnog nadzora kvartova i ulica od strane stanara i uspostavljanja direktnih linija sa lokalnim policijskim upravama”, dodali su iz LP.

Bonus video: