Lekić: Smijenićemo DPS u Podgorici

Lekić je objasnio da odluka da on bude noslilac liste, predstavlja odgovoran odnos DF-a prema političkom trenutku s ciljem da opozicija pobijedi u Podgorici
130 pregleda 314 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2014. 13:04h

Nosilac odborničke liste Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić, kazao je da je uvjeren da će opozione snage smjeniti Demokratsku partiju socijalista (DPS) sa vlasti u Glavnom gradu.

Lekić je u intervjuu agenciji MINA kazao da će Forum 2010 podržati široku koaliciju DF-a i da se modaliteti podrške zajednički sagledavaju.

"Podgorica je opozicioni grad to je pokazano i na posljednjim predsjedničkim izborima kada je opozicioni kandidat, uprkos neregularnim izbornim uslovima, upravo u Podgorici ubjedljivo porazio sa više od 5.000 glasova tadašnjeg i sadašnjeg potpredsjednika DPS", rekao je Lekić.

On je naveo da je izrada odborničke liste za izbore u Podgorici u završnoj fazi i da će biti objavljena tokom sedmice.

"Ne isključujući manje izuzetke, članovi Predsjedništva neće biti na odborničkim listama. Njihove primarne obaveze su vezane za rad parlamenta i konstituenata DF. To je naša zajednička odluka", rekao je Lekić.

On je kazao da je sa Forumom 2010 kao i sa drugim građanskim i političkim subjektima, nezavisnim pojedincima i svima onima koji su zainteresovani za demokratske promjene u crnogorskom društvu u kontaktu, kulturnom i demokratskom dijalogu, a da će o rezultatima uskoro obavijestiti javnost.

"Forum će podržati široku koaliciju DF, što je jeste suština, a imajući u vidu da se radi o nevladinoj organizaciji modalitete te podrške još zajednički sagledavamo", rekao je Lekić.

On je objasnio da odluka da on bude noslilac liste, predstavlja odgovoran odnos DF-a prema političkom trenutku s ciljem da opozicija pobijedi u Podgorici što bi bio generator širih promjena u Crnoj Gori, a između ostalog i zakazivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

"Drugo, smatramo da naša ponuda za gradonačelnika jeste ozbiljna, što će, uvjereni smo, potvrditi i građani na izborima", ocijenio je Lekić.

"Neke kandidate i ne poznajem"

Govoreći o drugim nosiocima lista, Lekić je rekao da su njegova poznanstva sa kandidatima vrlo skromna i da neke čak i ne poznaje.

"Ne negirajući značaj dimenzije pojedinačnih kandidata ipak podsjećam da ovo nijesu izbori pojedinaca već političkih grupacija sa realnim doprinosom stanju crnogorske stvarnosti, rekao bih sumorne i duboko krizne stvarnosti", ocijenio je Lekić.

Dragan Bogojević

Upitan da prokomentariše izavu nosioca liste Socijaldemokratske partije i Pozitivne Dragana Bogojevića, da su on i Lekić "u ključnim trenutcima kada je Crna Gora u novijoj istoriji određivala svoju budućnost bili na različitim pozicijama", lider DF-a rekao je da je očekivao spremnost i za ozbiljan i kulturan dijalog u opozicionom ambijentu.

Lekić je rekao da je očekivao spremnost i za ozbiljan i kulturan dijalog s ciljem smjene prilično korumpirane vlasti čime bi se unio novi kvalitet u ekonomskim, socijalnim, kulturnim sferama Podgorice i crnogorskog društva.

Lekić smatra da umjesto saopštavanja jasnih stavova o dramatično otvorenim pitanjima u crnogorskom društvu citat iz pomenute izjave više asocirana potrebu osobe o kojoj je riječ za nekim nejasnim protagonizmom.

"Odnosno za ukazivanje na njegove razlike u odnosu na mene ,prema kojima, ako je čovjeku baš stalo do toga, načelno nemam ništa protiv. Razumije se, ja ne bih ulazio ni u njegovu intimu sa presudnim momentima istorije – jer ponavljam, zbilja ništa i ne znam o tom čovjeku", rekao je Lekić.

On je kazao da se iskreno nada da izrečeno neće biti shvaćeno kao pravljenje društva, kako je naveo,režimskim samurajima, braniteljima protagonist kriminala i korupcije iz struktura vlasti.

"Koji nakon mnoštva neistina i gluposti izrečenih o meni, a toliko puta javno uhvaćeni u laži, sada već prilično povukli".

"Otvoreni za saradnju sa svima koji su raščistili sa sobom"

On je poručio da DF i on lično ostaju otvoreni za saradnju sa svima koji su raščistili sa sobom da će opoziciono dijelovati u Crnoj Gori.

"Da će se boriti za dekriminalizaciju crnogorskog društva, pravnu državu, kompetentno vođenje ekonomije i koji u javnom životu, umjesto jalovog politikanskog frazerstva, izaberu put ozbiljnog dijaloga, odgovrnosti za javnu riječ i makar minimum jasnoće koja se duguje građanima”, poručio je Lekić.

"Borimo se za promjenu vlasti kako bi se zaustavila duboka ekonomska, pravna, kulturna, moralna devastacija crnogorskog društva"

"U takvoj situaciji, a pod uslovom da se izbori budu odvijali u elementarno regularnim uslovima, realno je očekivati pobjedu opozicije u većini opština", rekao je Lekić.

On je ocijenio da se bizarnost političke scene u Glavnom gradu ogleda i u činjenici da se pouzdano i ne zna ko sve pripada vlasti i opoziciji, a još je nejasnije ko planira da bude vlast ili opozicija.

"Iako takvih primjera gotovo da nema u uporednoj međunarodnoj praksi, mi sve to primamo k znanju, ostavljamo drugima taj bal pod maskama, a konačan sud o tim fenomenima daće javnost i glasači na izborima", rekao je Lekić.

On je poručio da DF u svakom trenutku ostaje prava opozicija.

"Borimo se za promjenu vlasti kako bi se zaustavila duboka ekonomska, pravna, kulturna, moralna devastacija crnogorskog društva.Sa onima koji nam se pridruže u istoj misiji rado ćemo sarađivati. Mislim da je ponuda fer", rekao je Lekić.

On je istakao da prave opozicione stranke, ne samo da ne bi trebalo da se napadaju, već bi trebalo da u mogućoj mjeri konstruktivno sarađuju.

Rodić nije bio kandidat onih koji su ga glasali, već nezavistan kandidat

Govoreći o neizboru Vrhovnog državnog tužioca (VDT), Lekić je ocijenio da je za to najodgovrnija vladajuća partija jer je ona spriječila izbor nezavisnog tužioca koga je glasala većina u paralementu.

"Da naglasim – (Goran) Rodić nije bio kandidat onih koji su ga glasali, već nezavistan kandidat. Ostaje nam za utjehu da je čitav postupak ipak bio demokratski pomak u crnogorskom društvu, jer je većina u parlamentu glasala kandidata koji se samostalno javio na konkurs", smatra Lekić.

Goran Rodić

On je kazao da je vladajuća partija minirala izbor VDT-a iz razloga zadržavanja privremenog stanja u tužilaštvu računajući da tako, kako je naveo, kontroliše tu važnu, državnu instituciju, zapravo ključnu za borbu protiv kriminala i korupcije.

Lekić je ocijenio da će blokada vladajuće partije da se izabere nezavisan tužilac uticati na procesevropskih integracija.

"Mi očekujemo da će prije svega Brisel, a i drugi međunarodni faktori, direktno prozvati pa i na neki način izolovati odgovorne, konkretno vrh vladajuće partije zbog ovog opasanog zastoja u konstituisanju pravne države u Crnoj Gori", ocijenio je Lekić.

Lekić je, na pitanje koji su poslanički klubovi podržali Rodića, rekao da je DF to uradio u oba kruga.

"Dodajem i to, da niko iz DF nije ni razgovarao sa Rodićem. Glasali smo ga na bazi njegove stručne i radne biografije. Ponašali smo se demokratski i principijelno", rekao je Lekić.

On je ocijenio da je posljednji rezultat glasanja u paralamentu neuspijeh, ali, kako je rekao, nešto manji od onog kada je vladajuća partija svojim mehanizmima proste većine lako i brzo birala svog tužioca koji je bi bio lojalan istoj partiji, njenom vrhu i grupama oko njih.

"Treba ohrabriti ugledne i stručno potvrđene pravnike da se kandiduju za nazavisnog VDT uprkos prethodnom izbornom rezultatu", kazao je Lekić.

"DPS i dobronamjerne ocjene šefa delegacije EU tretira kao neprijateljske"

On je kazao da nedavna poruka DPS-a šefu delegacije EU Mitji Drobniču da se ne miješa u izbornu volju u CrnojGori, pokazuje koliki je stepen otuđenosti vrha vlasti.

"Koja preko svojih dežurnih propagandista uopozorava čak visokog predstavnika Brisela što ovaj može ili ne može da izjavljuje o crnogorskoj stvarnosti. Kako je tek opoziciji kada se i dobronamjerne ocjene šefa delegacije EU tretiraju kao neprijateljske", rekao je on.

Lekić je kazao da se umjesto ozbiljnih reformi pribjegava se inerciji propaganda koja, kako smatra, u konkretnom slučaju predstavlja ozbiljan diplomatski gaf sa elementima paranoje.

"Odavno se ovdje prozirnom frazeologijom kritička misao pokušava tretiriti kao anticrnogorska. Sada se prelazi i na diplomate, u ovom slučaju na najznačajnijeg evropskog saradnika Crne Gore, što govori o simptomima nekontrolisane panike, pa i paranoje, ovdašnjih vladajućih garnitura", zaključio je Lekić.

Galerija

Bonus video: