Ćalović: Nije blokirana država nego kupovina glasova

To pokazuje da zakon već suštinski daje rezultate zbog činjenice da im onemogućava da koriste te mehanizme
31 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2014. 19:13h

Izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović kazala je da Zakon o finansiranju poltičkih partija ne parališe institucije i državu nego one mehanizme koji su do sada korišteni za kupovinu glasova i da je zbog toga na taj zakon od strane državnih institucija krenula hajka predvođena DPS-om.

Ona je kazala da to pokazuje da zakon već suštinski daje rezultate zbog činjenice da im onemogućava da koriste mehanizme koje su koristili zadnjih 20 godina i da problem sa ovim zakonom imaju oni koji su kupovali glasove i planiraju da ih opet kupuju.

Ćalović je, podsjećajući koji su to mehanizmi za kupovinu glasova kazala da, kada su u pitanju isplata jednokratne socijalne pomoći koja je vrlo često korištena kao jedan od mehamizama za kupovinu glasova pred zbore za prošlu godinu budžetom je bilo planirano nekih 50.000 eura. „Onda je uoči predsjedničkih izbora je sa druge budžetske pozicije preusmjereno dodatnih 30.000 eura.

Međutim, prije neki dan smo konačno dobili informacije iz Ministarstva rada i socijalnog staranja da je u predizbornoj 2013.godini umjesto 50.000 eura koliko je budžetom bilo planirano, podijeljeno skoro 1,2 miliona eura kroz jednokratne socijalne pomoći“ rekla je Ćalović. Ona je kazala da je u aprilu 2012. godine isplaćeno je četiri puta manje nego u istom mjesecu 2013. i da nakon izgora iznosi jednokratne socijalne pomoći drastično opadaju.

Ćalović je rekla da je još jedan od mehanizama zloupotreba koji se zaustavlja novim zakonom su političke isplate kredita za poljoprivrednike. Uoči predsjedničkih izbora isplaćeno je 2,2 miliona premija, dok je u periodu nakon njih za tu namjenu izdvojeno osam puta manje novca. raspisan je oglas za 400.000 eura kredita samo deset dana pred izbore. neposredno uoči izbora za nabavku stiočne hrane potrošeno je 1,2 miliona eura“ rekla je ona. Direktorka MANS-a ukazala je i na praksu zloupotreba sredstava namijenjenih za isplatu naknade šteta od elementarnih nepogoda.

„Elementarne nepogode bile su u februaru a izbori u oktobru 2012. godine. Mjesecima se ne isplaćuje ni cent za naknadu šteta i onda u oktobru, uoči izbora, uzimaju milion eura iz budžetske rezerve i počinju da distribuiraju novac po terenu“ rekla je ona.

Ćalović je navela da se zloupotrebe često odvijaju i preko Fonda rada čijim je budžetom za cijelu 2013.godinu bilo je planirano 1,3 miliona. „A za četiri mjeseca uoči izbora isplatili su 75 odsto tog iznosa a za osam mjeseci preostalu četvrtinu. Da to nije bilo slučajno pokazuju parlamentarni izbori gdje je situacija bila još bezobraznija.

Bilo je planirano budžetom 2,1 miliona eura i mjesec dana pred izbore emitovali su obveznice, uzeli još šest miliona eura da bi ih podijelili uoči izbora“ kazala je ona i dodala da sada svi mi treba da platimo 1,3 miliona eura za te obveznice zog kamata jer te isplate nijesu bile planirane budžetom. Ćalović je rekla da sve ovo pokazuje da zakon DPSu zabranjuje korištenje svih ovih mehanizama te da zato je i stvorena ovolika nervoza.

„Politizovane institucije pokušavaju da kreiraju atmosferu za ukidanje ovog zakona i ne prezaju ni od zloupotreba najosjetljivijih kategorija građana, upravo onih siromašnih koje su potkupljivali i davali im novac u zamjenu za glasove“ rekla je Ćalović.

Galerija

Bonus video: