Sasi: Kad novinari žive u strahu nema slobode izražavanja

On je rekao da je borba protiv korupcije ključna oblast u kojoj se od Crne Gore očekuje napredak
67 pregleda 6 komentar(a)
Kim sasi, Foto: Vesko Belojević
Kim sasi, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 16.04.2014. 13:37h

Neshvatljivo je i neprihvatljivo da su mnogi slučajevi napada na novinare u Crnoj Gori ostali nerasvijetljeni i vlasti moraju stvoriti uslove za neometano istraživačko novinarstvo i da pomognu jačanje samoregulatornih organa medija, ocijenio je koizvjestioc Monitoring komiteta Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope (PSSE) Kimo Sasi.

On je, sumirajući boravak u Crnoj Gori za pripremu izvještaja koji će u PSSE biti predstavljen u januaru, kazao da je Crna Gora ostvarila veliki napedak na evropskom putu, ali da će “ove godine nastaviti i to pomno primjenu svih zakona u oblasti borbe protiv korupcije i slobode medija”.

“Moram da izrazim svoju zabrinutost zbog više napada na novinare i imovinu medijskih kuća. Istakao bih slučaj Duška Jovanovića koji je ubijen prije 10 godina. Jedna osoba je osuđena, ali oni koji stoje iza toga nijesu otkriveni. Pozdravio bih osnivanje Komisije za praćenje rada državnih organa u oblasti istraga napada na novinare. To je pozitivan pomak i očekujemo da Komisjie dovede do pravde i vraćanja povjerenja između novinara i vlasti ove zemlje”, kazao je Sasi.

On je rekao da istraživačko novinarstvo predstavlja temelj demokratskog društva i da, ukoliko novinari žive u strahu, ne može se reći da postoji sloboda izražavanja.

“Naše je mišljenje da su vlasti te koje imaju odgovornost da stvore uslove za neometano istraživačko novinarstvo, da se ono obavlja slobodno i da pomognu jačanje samoregulatornih organa medija. Smatramo da je zajednička odgovornost vlasti i samih medija da poboljšaju poštovanje etičkog kodeksa novinara u veoma polarizovanoj medijskoj sceni”, kazao je Sasi.

On je rekao da je borba protiv korupcije ključna oblast u kojoj se od Crne Gore očekuje napredak.

“Zakonski okvir za tako nešto je potpuno postavljen, ali no što zaista očekujemo da se desi su konkretni rezultati koji će pokazati da lica koja se bave korupcijom mogu da se uhapse i izvedu pred lice pravde. Veoma žalim što parlament nije izabrao Vrhovnog državnog tužioca. Mi nismo došli da tražimo ko je kriv za to, da krivimo bilo koju stranku ili poslanika. Bitno je da se sada postigne širok konsenzus oko kandidata koji će biti izabran i koji će imati podršku da se bori protiv određenih negativnih pojava”, kazao je Sasi.

Osim sa čelnim ljudima države, institucija i političkih partija, koizvjestioci su razgovarali i sa čelnicima opštine Budva.

“Htjeli smo da posjetimo jednu opštinu i da vidimo kako to funkcioniše na lokalnom nivou. Jedan od razloga je, naravno, i to što smo saznali da je bilo korupcije u tom gradu. Ono što nas je posebno zanimalo je što se u oblasti korupcije često pominje prostorno planiranje i građevinske dozvole i zato smo otišli da vidimo da li postoji jednak tretman svih vlasnika zemljišta i izdavanju građevinskih dozvola i planiranju. U razvoju ekonomije izuzetno je bitno da se investitori osjećaju zaštićeno, znaju da će biti tretirani jednako kao i svi drugi i da nije potrebno da se bave korupcijom da bi do šli do određenih rješenja i dozvola”, kazao je Sasi.

Član Delegacija Skupštine Crne Gore u PSSE Predrag Sekulić (DPS) kazao da se izvještaji svake godine ažurno prave i da je on sve kraći, tako da se očekuje da će napredak biti pozdravljen i Crnoj Gori ukinut monitoring.

Bonus video: