Sju Kej Braun: Na građanima odluka o članstvu u međunarodnim institucijama

Ambasadorka Amerike kazala je da je Crna Gora postigla veliki napredak u integracijama
0 komentar(a)
Sju Kej Braun, Foto: Luka Zeković
Sju Kej Braun, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.04.2014. 11:18h

Crna Gora je postigla veliki napredak u integracijama, a na građanima je odluka o da li će postati članica međunarodnih institucija, kazala je ambasadorka Amerike Sju Kej Braun.

„Odluka o tome da li će postati članica evroatlantskih institucija je na građanima Crne Gore, i treba da bude rezultat otvorene i transparentne debate“, kazala je Braun na konferenciji na Univerzitetu Donja Gorica.

Konferenciu na temu Paralele procesa evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore- rezultati i obeveze, organizovali su njemački centar Džordž C. Maršal i Maršal Centar Alumni Asocijacija Crne Gore, uz podršku Ministarstva odbrane i Univerziteta Donja Gorica.

Ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić kazala je da je Crna Gora od sticanja nezavisnosti postigla veliki progres kada su u pitanju EU i NATO integracije

Na konferenciji su prezentovani rezultati Crne Gore na putu evropskih i evroatlantskih integracija, benefiti od članstva, kao i obaveze nakon punopravnog članstva u Evropskoj uniji (EU) i NATO.

Ambasadorka Amerike kazala je da je Crna Gora postigla veliki napredak u integracijama i da ima punu podršku Amerike za oba procesa, za članstvo i u EU i u NATO-u.

Ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić kazala je da je Crna Gora od sticanja nezavisnosti postigla veliki progres kada su u pitanju EU i NATO integracije, koji je rezultat duboke posvećenosti integracijama koje su strtegijski cilj države.

Ona je navela da Crna Gora zbog svoje geostrateške pozicije i istorijskog konteksta i ratova na Balkanu svoju bezbijednost treba da osigura kroz sistem kolektivne bezbijednosti.

„Ratovi su prošli, ali imajući u vidu ova i istorijska iskustva ovog tipa na Balkanu, Crna Gora treba da bude dio očuvanja bezbijednost čitave regije kroz sistem kolektivne bezbijednosti“, navela je Pejanović.

Ambasador Slovenije Vladimir Gasparič, kazao je novinarima da procesi EU i NATO integracija u praksi teku paralelno

Osnovne vrijednosti EU, kao što su vladavina prava, demokratija, ljudska prava postali su, kako je navela, ciljevi svih aktivnosti države.

Pejanović Đurišić je rekla da Crna Gora preuzima obaveze kroz oba pracesa, i EU i NATO integracije, kao komplemetarna ostvarujući bolje rezultate za manje vremena.

„Nema sumnje da je open dor polisi /open door policy/ prilika za Crnu Goru da postane prva sljedeća članica Alijanse“, kazala je Pejanović.

Ona je navela da će dijalog biti nastavljen i da očekuje da će napori biti preoznati i Crna Gora pozvana u člasntvo na predstojećem samitu u septembru.

Ambasador Njemačke Pius Fišer kazao je da Crna Gora ima aktivnu podršku te zemlje u integracijama.

„Aktivna podrška ne znači bezuslovna podrška. Mi želimo da vidimo Crnu Goru u EU kao demokratski konsolidovanu i ekonomski održivu zemlju. Mi želimo da vidimo Crnu Goru u NATO-u kao demokratsku zemlju koja doprinosi bezbijednosti na evroatlantskom prostoru“, objasnio je Fišer.

„Sve ono što mi radimo u mirovnim operacijama EU takođe se odražava i na našu spremnost za učešće u operacijama NATO-a“, kazao je Pejović

On je kazao da članstvo u NATO-u nije uslov za članstvo u EU i obratno, ali da ta dva proces jesu komplementarna.

EU i NATO su društva nacija koja imaju iste vrijednosti kao što su vladavina prava, ljudska prava, slobode.

„Odluke u NATO-u se donose jednoglasno, tako da se člasntvom ne gubi suverenitet, nego upravo suprotno, članstvo osigurava suverenitet“, kazao je Fišer.

On je pojasnio da bi posebno za Crnu Goru članstvo bilo najbolji mogući garant teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti.

Ambasador Slovenije Vladimir Gasparič, kazao je novinarima da procesi EU i NATO integracija u praksi teku paralelno.

On je objasnio da su vidljivi benefiti članstva u EU u slobodi kretanja, školovanja i rada u bilo kojoj zemlji EU, zajednička valuta i brisanje granica među zemljama.

Članstvo u NATO-u bila je, kako je naveo, ne perfektna ali najbolja opcija za Sloveniju tada.

On je kazao da je Slovenija sada bezbjednija, a da su se troškovi za odbranu vidno smanjili.

„Slovenija troši po vojniku dva puta manje iz budžeta nego prije, a pet puta manje nego Austrija ili Švajcarska, koje su neutralne“, kazao je Gasparič.On je pojasnio da Slovenija nije mogla biti neutralna jer neutralnost zavisi od geopolitičkih faktora, kao i ekonomskog stanja zemlje.

Glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović kazao je novinarima da je postoje teme koje povezuju evropske i evroatlantske integracije.

Bezbjednosna i vanjska komponenta koja se pregovara kroz poglavlje 31, kako je naveo, jedna je od veza ova dva procesa.

„Sve ono što mi radimo u mirovnim operacijama EU takođe se odražava i na našu spremnost za učešće u operacijama NATO-a“, kazao je Pejović.

On je kazao da je vladavina prava ne samo uslov kroz poglavlja 23 i 24 evropske integracije, nego i sastavni dio očekivanja saveznika u NATO-u da bude jedna od oblasti u kojoj Crna Gora dobro napreduje.

Bonus video: