EPCG ukida povlastice i vodi kampanju za DPS?

DPS napada opoziciju i SDP da blokiraju život u Crnoj Gori
24 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 15.04.2014. 09:33h

Bord direktora EPCG razmatraće danas ukidanje subvencija za oko 135.000 domaćinstava, koji redovno plaćaju račune, i za oko 14.000 socijalnih slučajeva. Razlog za to su odredbe Zakona o finansiranju političkih partija koje od dana raspisivanja i mjesec dana nakon održavanja izbora zabranjuju jednokratne pomoći i vanredna davanja.

Iz EPCG su pojasnili da bord direktorarazmatra da li da nastavi sa subvencijama, jer je prošlogodišnja odluka istekla 1. aprila.

EPCG odavno nagrađuje redovne platiše smanjenjem računa za pet ili 10 odsto. Najsiromašniji potrošači, takođe, odavno imaju redovne mjesečne popust. Ukoliko bi Bord EPCG, odlučio da ukine ove povlastice stao bi na stranu Vlade i DPS-a koji u kampanji optužuje opoziciju i SDP da su usvajanjem ovog zakona blokirali život u Crnoj Gori. Tako je, između ostalog, Ministarstvo finansija, obustavilo isplatu studentskih kredita.

Odbor za ekonomiju sjutra bi trebalo da utvrdi stav o zahtjevima koje su od njega tražile tumačenje pojedinih odredbi. Predsjednik Odbora Aleksandar Damjanović (SNP) je rekao da ne prihvata objašnjenja da je neko glasajući za zakon uskratio prava na isplatu kredita, otpremina i drugih davanja: “To su političke igre koje ne prihvatam. Uz to, Ministarstvo finansija nas nije konsultovalo, već su obustavili isplate i adresiraju odgovornost na druge”. Milutin Đukanović (DF) kazao je da taj odbor ima obavezu da saopšti da nije blokirana isplata studentskih kredita, refundacija za porodiljska bolovanja, da nisu blokirane nikakve redovne isplate plata i drugih zarada: ”To mora da bude jasna ocjena ovog tijela”.

U DPS- u smatraju da je zakon ugrozio socijalna davanja i paralisao privredu.

“Šta je sa isplatom stare devizne štednje? Šta ćemo sa suspenzijom ugovora o radu u realnom sektoru? Suspendovan je i rad i zapošljavanje stranaca u Crnoj Gori. Zabranjuje se i volonterski rad. Zakon je neprimjenjiv u praksi, napisan van Skupštine, a poslanici su ga samo dostavili u proceduru”, ocijenio je Zoran Jelić.

Mladen Bojanić (Pozitivna) nazavo je “sramnom” odluku Ministarstva prosvjete o studentskim kreditima: "Samo što nijesu napisali studentima: Dragi studenti za ovo vam je kriva opozicija a ne vlast. Glasajte za nas a mi ćemo da vam dajemo kredite i dalje“. O tome se raspravljalo i na Odboru za prosvjetu. Poslanica DF-a Branka Bošnjak je kazala da je “studentski kredit obaveza ugovorena još u septembru, stoga je sada riječ o redovnoj rati”.

Bonus video: