Božović kandidat Novske liste za predsjednika opštine Herceg Novi

Prethodna kandidatura Gojkovića je izazvala nezadovoljsvo pojedinih članova i odbornika SNP-a ,ali i šire javnosti
359 pregleda 2 komentar(a)
Rade Božović, Foto: Slavica Kosić
Rade Božović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 14.04.2014. 15:49h

Aktuelni načelnik za finansije u hercegnovskoj lokalnoj upravi Rade Božović biće kandidat Novske liste za predsjednika opstine. Božović je kao visokorangirani član Opštinskog odbora SNP-a deset godina obavljao rane funkcije u opštini, a nakon dogovora sa Novskom listom istupio je iz partije.

Kandidatura Rada Božovića, istaknutog člana SNP i načelnika za finansije u lokalnoj upravi, definitivni je dokaz o rascjepu u SNP–u, najjačoj partiji lokalne koalicione vlasti.

Prethodno je SNP kao kandidata predložio poslanika i odbornika Obrada Gojkovića,čija kandidatura je izazvala nezadovoljsvo pojedinih članova i odbornika SNP-a ,ali I šire javnosti.

Na konferenciji za novinare predsjednik Opštinskog odbora Novske liste Miloš Konjević ,koji je inače jedini predstavnik te stranke u opštinskom parlamentu , kazao je da su Rada Božovića predložili kao humanog I časnog čovjeka, koji je uvijek podržavao interese grada.

Član predsjednistva Novske liste dr Savo Marić istakao je da su građani i članovi te stranke nezadovoljni stanjem u lokalnoj upravi gdje kako je istakao “najmanje mjesta ima za Novljane”, ali i stanjem u privredi, naročito turizmu, koji je spao na najniže grane.

U Novskoj listi vjeruju da je Božović pravi kandidat, iako još nijesu sakupili neophodnih devet potpisa za njegovu kandidaturu. To će učiniti do četvrtka, kada je zakazana skupstina opstine, sa samo jednom tačkom dnevnog reda - izborom predsjednika opštine.

S obzirom da je potrebno 18 glasova ZA, Božović je svjestan da je ishod neizvjestan.

“Što se tiče izbora za gradonačelnika, postoje brojne kombinacije, tako da je nada i prognoza nezahvalna. Zbog toga, moj cilj, kao i „Novska liste“ su vanredni izbori u jesen ove godine. Do tada želim da okupim sve slobodoumne građane, nezadovoljne i sa DPS-om i sa SNP-om i njihovom koalicijom, da nam se pridruže. Ujedno pozivam odbornike i članove svih partija, da se oslobode partijskih stega, budu slobodni građani”, istakao je Božović.

Ukoliko u četvrtak nijedan kandidat ne dobije većinu, moguće je ponovno zakazivanje skupštine , ali samo do 29. aprila, kada bi, ukoliko predsjednik ne bude izabran , opštinu “preuzeo ’najstariji potpredsjednik (Milan Vajagić član SNP), čiji bi zadatak bio raspisivanje vanrednih izbora.

Gojković kandidat SNP

Hercegnovski SNP je prije destak dana predložio je Obrada Gojkovića poslanika i predsjednika opštinskog odbora stranke za predsjednika Opštine. On bi na tom mjestu trebalo da naslijedi partijskog kolegu Dejana Mandića kome završava drugi mandat. Gojković ističe da je za „14 godina koliko SNP sa koalicionim partnerima vrši vlast u opštini Herceg Novi,postignuto puno i da su mnogi projekti uspješno realizovani, ali i da su se nagomilali problemi“. Zato je prema Gojkovićevom mišljenju zrelo vrijeme za promjene, što nailazi na otpor, prije svega, u lokalnoj administraciji.

DPS - najača opziciona partija u lokalnom parlamentu o njihovom eventualnom kandidatu za prvog čovjeka grada do sada se nije izjasnio.

Bonus video: