Stijepović nema dilemu: "DPS pobjeđuje u Podgorici"

On je rekao da iz iskustva tvrdi da nijedan posao nije lako raditi sam, koliko god bili sposobni da ga obavite
53 pregleda 0 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Boris Pejović
Slavoljub Stijepović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.04.2014. 11:32h

Nosilac izborne liste Demokratske partije socijalista (DPS) Slavoljub Stijepović siguran je da će ta stranka pobijediti na lokalnim izborima u Podgorici i da će koalicija okupljenja oko nje moći samostalno da formira vlast.

On je kazao da njegov i optimizam DPS–a nije baziran samo na ispitivanjima javnog mnjenja i velikog broja glasova koje je ta stranka osvajala u Glavnom gradu u svim izbornim ciklusima.

"Konkretni učinci vršenja vlasti DPS su najvidljiviji u Podgorici i zajedno sa najboljim programom i kadrovskom ponudom predstavljaju garanciju uspjeha. Rezultat izbora će biti takav da neće zahtijevati širu koaliciju za većinu u lokalnom parlamentu, od one u kojoj ćemo nastupiti prije izbora", kazao je Stijepović u intervjuu agenciji MINA.

On je rekao da poređenje rezultata parlamentarnih i predsjedničkih izbora u odnosu na očekivani rezultat lokalnih u Podgorici, predstavlja slabu utjehu onima koji će biti poraženi.

"Imaju nekoliko opština u kojima su mogli testirati tu zakonomjernost. U Podgorici DPS osvaja najviše glasova na lokalnim izborima. Tako će biti i 25.maja", poručio je Stijepović.

Voli Crnu Goru

On je kazao da je posebno ponosan što je bio na čelu Opštinskog odbora DPS Podgorice u vrijeme referendumske kampanje i što je, kako je rekao, izgarao da Crna Gora obnovi državnu nezavisnost.

"Jednako sam spreman da doprinesem da svaki građanin Podgorice i Crne Gore voli svoju zemlju kao što je volim ja", poručio je Stijepović.

Upitan da li je DPS dogovorila sa kojim partijama će nastupiti u koaliciji, Stijepović je odgovorio su u toj stranci u procesu donošenja odluke o modelu nastupa na izborima.

"Sa našim tradicionalnim koalicionim partnerima postoji najveći stepen saglasnosti o zajedničkom nastupu. Očekujem da će to raspoloženje potvrditi i stranački organi", kazao je Stijepović.

On je rekao da iz iskustva tvrdi da nijedan posao nije lako raditi sam, koliko god bili sposobni da ga obavite.

"Tako je i u politici. Bez obzira što građani imaju ubjedljivo najveće povjerenje u DPS, spremni smo da dijelimo breme odgovornosti vršenja vlasti", rekao je Stijepović.

Prema njegovim riječima, iz većeg broja partija doći će se do boljih kadrova i boljih rješenja kao odgovora za potrebe građana.

Bilo bi lijepo da političari više komuniciraju

Na pitanje da li je tačna informacija da DPS neće praviti koaliciji sa Narodnom strankom, Stijepović je rekao da će odluku o predizbornom koalicionom savezu donijeti podgorički Odbor DPS-a.

Stijepović je kazao da u DPS nijesu krili da su razgovarali o opštoj saradnji, koja, kako je naveo, ne mora isključivo podrazumijevati koalicioni odnos, sa pojedinim partijama.

"Kamo sreće da partije i političari više komuniciraju među sobom. I kada smo na suprostavljenim političkim stranama vjerujem da uvijek možemo pronaći neke tačke koje nas spajaju i na kojima možemo zajedno raditi u interesu svih građana Podgorice i Crne Gore", naveo je Stijepović.

Protivnicima bolje da izgube

Govoreći o ostalim partijama koje će učestvovati na izborima u Podgorici, Stijepović je rekao da pravi razliku među partijama u odnosu prema državi.

On je ocijenio da se pokazalo da nije prošlo dovoljno vremena da svi jednako prihvate Crnu Goru kao svoju kuću.

Stijepović je kazao da njegovim protivkandidatima želi sve najbolje u životu, ali da ako im je stalo do Podgorice, onda je, kako je rekao, bolje i za njih da izgube.

"Imao sam prilike da pratim njihove angažmane i javne nastupe. Sa pojedinim njihovim ocjenama sam saglasan, dok ima mnogo više pogleda u kojima se drastično razlikujemo", rekao je Stijepović.

On je naveo da ima mnogo primjedbi na pojedine odluke svojih protivkandidata, naročito na uloge pojedenih uoči referenduma 2006.godine, ali da ne želim to da potencira.

"Mi smo kandidati za gradonačelnika Podgorice i građani treba da izaberu između nas i naših partija onu opciju koja će omogućiti Glavnom gradu dinamičan ekonomski razvoj, veći broj radnih mjesta, bolju komunalnu i putnu infrastrukturu, nove škole,vrtiće, kulturne i sportske sadržaje, razvoj prigradskih i seoskih područja", kazao je Stijepović.

Uvijek za saradnju

On vjeruje da ponuda DPS nosi veći stepen stručnosti, operativnosti i sposobnosti da zadovolji potrebe Podgorice i njenih građana.

Komentarišući ocjene da ga je DPS kandidovao da bi ostavio mogućnost saradnje sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) nakon izbora, Stijepović je rekao da će rezultat na izborima biti takav da koaliciji oko te stranke neće trebati podrške drugih lista za većinu u lokalnom parlamentu.

"Međutim, ne zatvaram vrata za saradnju ni u tom slučaju. Moja partija donosi odluke samostalno i u cilju ostavarenja što boljeg izbornog rezultata. Tako je bilo i u slučaju odluke o nosiocu liste u Podgorici", rekao je Stijepović.

On je kazo da je aktuelni gradonačelnik prvi čovjek Podgorice Miomir Mugoša njegov prijatelj, partijski kolega i veoma uspješan gradonačelnik

Na pitanje kako rezultat izbora u Podgorici može uticati na odnos DPS i SDP-a na državnom nivou, Stijepović je odgovorio da izbori u Podgorici jesu važni i da vjerovatno prevazilaze lokalni karakter.

On je ocijenio da se u jednom dijelu javnosti ipak prenaglašava značaj izbora u Podgorici, a naročito,kako je rekao, u opozicionim strukturama koji izbore u Glavnom gradu vide samo kao stepenicu do, vanrednih parlamentarnih izbora.

"U Crnoj Gori ništa nije vanredno, a oni ako hoće da pred građane Podgorice na lokalne izbore nastupe sa pričom – dajte nam glas da bi srušili vlast pa ćemo vidjeti što ćemo i da li ćemo išta raditi, onda će proći gore nego što im mi predviđamo", rekao je Stijepović.

On je kazo da je aktuelni gradonačelnik prvi čovjek Podgorice Miomir Mugoša njegov prijatelj, partijski kolega i veoma uspješan gradonačelnik.

"Naravno da neće biti lako postići sve ono što je on uspio kroz razvoj Podgorice u moderan, evropski grad. Svako od nas ima svoj stil rada, po tome se možemo razlikovati, ali važno je kakvi ostaju rezultati. Miomir čitavog sebe daje za napredak Podgorice. Ništa manje joj ni ja neću pružiti", poručio je Stijepović.

Bonus video: