MANS: Poništavanjem Zakona otvaraju se vrata za nove izborne zloupotrebe

"Zakon o finansiranju političkih partija ne ograničava bilo koje ljudsko pravo ili slobodu, već jedino ograničava prostor za zloupotrebe"
75 pregleda 9 komentar(a)
Dejan Milovac, Foto: Vesko Belojević
Dejan Milovac, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 13.04.2014. 10:01h

Povodom sve učestalijih pogrešnih interpretacija Zakona o finansiranju političkih partija, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je Ustavnom sudu poslala odgovor na inicijativu grupe poslanika DPS-a, HGI-a i BS-a za ocjenu ustavnosti odredaba tog zakona kako bi sudije, prilikom odlučivanja, na raspolaganju imale sve pravne argumente, imajući u vidu da ih je Skupština ignorisala.

Iz ove NVO podsjećaju da je 28. februara 2014. godine grupa poslanika pomenutih partija podnijela predlog za ocjenu ustavnosti odredaba skoro svih ključnih izmjena Zakona o finansiranju političkih partija.

"Taj predlog je dostavljen na izjašenjenje Skupštini Crne Gore, koja je iz nerazumljivih razloga ignorisala poziv Ustavnog suda da pruži odgovor na navode predloga, a niko drugi nema status učesnika u ovom postupku i mogućnost da odgovori na navode prijedloga poslanika“, saopšteno je iz MANS-a.

Prema njihovim riječima iako nemaju takvu pravnu mogućnost, MANS je ipak Ustavnom sudu dostavio ključne činjenice, kako sudije ne bi imale prostora da se pozivaju na neobaviještenost, zbog izostanka odgovora Skupštine.

MANS tvrdi da je predlog grupe poslanika dijela vladajuće strukture za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija u cjelosti neosnovan i nerazumljiv.

Tako, prema MANS-u, podnosioci ovog predloga osporavaju predmet zakona, sa prigovorom da se njime propisuje niz zabrana i ograničenja, dodajući da se tako krše brojne odredbe Ustava ne precizirajući koje, posebno iz razloga što zakonodavac ima ustavno ovlašćenje da donosi zakone i u tim zakonima propisuje i zabrane i ograničenja.

MANS tvrdi da je predlog grupe poslanika dijela vladajuće strukture za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija u cjelosti neosnovan i nerazumljiv.

"Dalje, u predlogu se paušalno navodi da se osporenim odredbama derogira primjena drugih zakona, ali se ne navodi o kojim konkretnim zakonima je riječ. Dodatno, Ustavni sud nije nadležan da ocjenjuje ni usklađenost osporenog zakona sa drugim zakonima, o čemu se takođe više puta izjašnjavao u svojim odlukama", kažu iz MANS-a.

Takođe dodaju da je nesporno da navedeni Zakon o finansiranju političkih partija, uključujući i njegove posljednje izmjene i dopune, predstavlja lex specialis koji može i za cilj ima regulisanje finansiranja redovnog rada i izbornih kampanja političkih partija, ali i sprečavanje zloupotrebe privatnih i državnih sredstava i javnih ovlašćenja za potrebe tih kampanja i redovnog rada političkih partija.

"Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija ne derogira se ni jedan drugi zakon u pravnom sistemu Crne Gore, već se ograničava korišćenje određenih prava i mehanizama propisanih drugim zakonima u veoma kratkom periodu, neposredno prije i nakon izbora, kako bi se onemogućilo uticanje na slobodnu volju birača od strane partija na vlasti koja je temelj demokratije i pravnog poretka u Crnoj Gori", istakli su iz MANS-a.

Iz ove NVO, takođe, ističu da Zakon o finansiranju političkih partija ne ograničava bilo koje ljudsko pravo ili slobodu, već jedino ograničava prostor za zloupotrebe

Iz MANS-a smatraju da se upravo tim Zakonom štite ključne odredbe Ustava Crne Gore koje propisuju da „građanin vlast ostvaruje neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika”, te da se "ne može uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izabrane volje građana na demokratskim izborima u skladu sa zakonom", jer onemogućavaju da bilo ko, ko u svojim rukama ima poluge moći, utiče na slobodnu volju građana koji imaju pravo glasa.

Iz ove NVO, takođe, ističu da Zakon o finansiranju političkih partija ne ograničava bilo koje ljudsko pravo ili slobodu, već jedino ograničava prostor za zloupotrebe tako što onemogućava isplate bilo koje naknade u značajno većem obimu nego što se to čini van izbornog procesa.

"Pravo je zakonodavca da takva rješenja propisuje, bez obzira, ali i tim prije što je to suprotno interesima onih koji imaju najveću mogućnost zloupotreba. Pozivanje da se navodno krše ljudska prava odredbama koje treba da suzbiju zloupotrebe i izvršenje krivičnih djela koja se vrše na organizovan način, predstavlja ništa drugo nego apsurd sličan onome kada bi kriminalac tvrdio da mu se krši pravo na pretpostavku nevinosti, pravo na privatnost, pravo na zaštitu podataka o ličnosti, pravo svojine, sloboda preduzetništva i pravo na rad, tako što se otkriva i sprečava u vršenju krivičnog djela", zaključuju iz MANS-a.

Bonus video: