Vujović: Bogojević najveća nepoznanica predstojećih izbora

Vujović je kazao da su svi predloženi kandidati za Podgoricu rješenja koja nijesu predstavljali najviše očekivane izbore
110 pregleda 71 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2014. 16:20h

Nosilac liste Socijaldemokratske partije (SDP) i Pozitivne Crne Gore, Dragan Bogojević, najveća je nepoznanica na predstojećim izborima u Podgorici, što može biti njegova velika prednost, ali i nedostatak, smatra predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), Zlatko Vujović.

On je rekao da je Bogojević najveća nepoznanica jer je riječ o čovjeku koji nije dovoljno poznat široj javnosti.

Vujović je podsjetio da dosad nije bila praksa da se za nosioce lista ističu kandidati tog profila.

"Činjenica da nije dovoljno poznat javnosti može biti njegova najveća prednost, ali i najveći nedostatak", kazao je Vujović agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, izborni rezultat će, djelimično, biti pokazatelj kako su birači reagovali na taj novi pristup.

Vujović je kazao da su svi predloženi kandidati za Podgoricu rješenja koja nijesu predstavljali najviše očekivane izbore, i da u tri slučaja "imamo politiku ograničenog diskontinuiteta".

Slavoljub Stijepović, nosilac liste DPS-a

On je podsjetio da je Demokratska partija socijalista (DPS) odustala od gradonačelnika koji je vladao deceniju i po, i da se koalicija SDP-Pozitivna, kako je naveo, opredijelila za nosioca koji je bio na čelu političke organizacije koja je i sama, u nekoliko navrata, najavljivala da se i sama može uključiti u izbornu trku.

"Dok se Socijalistička narodna partija, kao stranka prepoznatljiva po kadrovima iz nekada jedinstvenog DPS-a, opredijelila za veliki broj mladih ljudi, uključujući i nosioca liste, koji nijesu zapamtili njeno nastajanje", precizirao je Vujović.

Aleksa Bečić, nosilac liste SNP-a

Sva ta tri poteza, kako je naveo, predstavljaju najave da političke partije shvataju da izmijenjenim okolnostima treba pripremiti izmijenjene pristupe.

"Sve tri partije su dominatno izmijenile svoje dosadašnje izborne strategije, kada je riječ o kandidatima i nosiocima liste. U slučaju dvije liste se može govoriti da su iskazali spremnost da otvore svoje liste kandidatima van tih partija, odnosno potpuno novoj generaciji, koja i nema puno zajedničkog sa rukovodstvom partije", kazao je Vujović.

On je ocijenio da su sve to najave moguće nekih novih pristupa u djelovanju političkih partija u Crnoj Gori, ali da, ipak, treba sačekati i vidjeti da li je riječ o trenutnim izuzecima ili trendu koji nagovještava promijenjene pristupe u njihovom djelovanju.

"S druge strane, kandidat DF-a je takođe neobičan izbor, jer nije uobičajeno da velike partije, ili koalicije, svoje lidere ističu za pozicije na lokalnom nivou, jer na taj način šalju poruku da ne očekuju uspjeh na nacionalnom", smatra Vujović.

Miodrag Lekić, nosilac liste DF-a

Prema njegovim riječima, Lekićevu poziciju dodatno usložnjava to što se izbori istovremeno održavaju u više opština, pa se postavlja pitanje da li će on kao kandidat za gradonačelnika Podgorice biti adut DF-a i u drugim opštinama.

"Očigledno je da DF nije htio da rizikuje, već da zaigra na kartu koja im garantuje dobar rezultat, odnosno veliku podršku zahvaljujući povjerenju koje Lekić uživa među opozicionim biračima", kazao je Vujović.

On očekuje da će izbori u ostalih 11 opština biti u sjenci podgoričkih, i da će u medijima dominirati teme i nosioci lista za lokalne izbore u Podgorici.

"Izbori u Podgorici su partijama mnogo značajniji od onih u ostalim opštinama, tako da će teme od značaja za druge sredine ostati u sjenci izborne kampanje za Podgoricu", smatra Vujović.

On je rekao i da je za očekivati da kampanja bude "prljava, ali prevashodno bočno, ne toliko direktno između nosilaca lista".

"Potrebno je ostaviti prostora za eventualna postizborna koaliranja", dodao je Vujović.

Galerija

Bonus video: