Sekulić: Sigurno bi pobijedili i sa sistemom otvorenih lista

Kako je rekao Sekulić, treba vidjeti da li se u sistemu otvorenih lista može zadržati sistem jedne izborne jedinice
8 komentar(a)
Predrag Sekulić, Foto: Savo Prelević
Predrag Sekulić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.04.2014. 13:42h

Izbori sa jednom izbornom jedinicom i partijskim listama bili bi najbolji za Crnu Goru, a Demokratska partija socijalista(DPS) bi sigurno pobijedila i na onim po sistemu otvorenih lista, ocijenjeno je iz te stranke.

Poslanik DPS-a, Predrag Sekulić, uvjeren je da bi ta stranka i na izborima po sistemu otvorenih lista ubjedljivo pobjedila jer je, kako je obrazložio, čine najbolji kandidati.

"Sistem otvorenih izbornih lista jedna je od mogućnosti koju parlamentarna demokratija poznaje. Što se tiče DPS-a sigurni smo i sa sistemom otvorenih lista jer imamo najbolje i najjače kandidate u Crnoj Gori, tako da bismo i u tom slučaju bili pobjednici“, rekao je Sekulić agenciji MINA.

On smatra da je pitanje da li bi u jednoj izbornoj jedinici, kakva je Crna Gora, to bilo moguće sprovesti.

"Da li u jednoj izbornoj jedinici postoji mogućnost da se tako završe izbori je drugo pitanje ali jeste jedna od mogućnosti. O tome se u narednom periodu može razgovarati“, kazao je Sekulić.

On je kazao da je najveća prednost takvog sistema što građani daju glas prema ličnim preferencijama, i nema skrivanja iza partija.

Kako je rekao Sekulić, treba vidjeti da li se u sistemu otvorenih lista može zadržati sistem jedne izborne jedinice.

On je naveo da su to ideje o kojima se govorilo kada su radili na izbornom zakonu.

"Bili smo mišljenja da su izbori sa jednom izbornom jedinicom i partijskim listama nešto što najviše odgovara Crnoj Gori. Kako god da bude mi ćemo biti pobjednici“, zaključio je Sekulić

Bonus video: