Crna Gora ima snažnu podršku Letonije na putu ka EU

Artis Pabriks je ukazao na stalan napredak u saradnji i odnosima između Crne Gore i Letonije, kao i na činjenicu da Crna Gora može računati na stalnu pomoć Letonije u svojim integracijama
6 komentar(a)
Riga, Foto: Shutterstock
Riga, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.04.2014. 18:14h

Crna Gora ima snažnu podršku Letonije na putu prema članstvu u Evropskoj uniji (EU), saopšteno je tokom posjete državnog sekretara za evropske integracije Aleksandra Andrije Pejovića Rigi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), tokom sastanka sa državnim podsekretarom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova, Majom Manikom, razmijenjena su mišljenja o napretku Crne Gore u procesu pristupanja EU i daljim obavezama u susret punopravnom članstvu.

Pejović je, kako se navodi, upoznao sagovornicu sa aktuelnim stanjem u procesu pregovora i daljom planiranom dinamikom.

"Istakao je da je dosadašnji uspjeh na evropskom putu rezultat posvećenog, temeljnog i profesionalnog rada svih institucija, organizacija i pojedinaca koji su uključeni u pregovore, kao i da je Crna Gora demonstrirala spremnost da istim intenzitetom nastavi rad na ispunjavanju uslova za otvaranje ostalih pregovaračkih poglavlja“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, imajući u vidu značajno letonsko iskustvo iz procesa pristupanja EU, Pejović prenio zainteresovanost Crne Gore za razmjenu iskustava i znanja između administracija dvije države, kroz programe EU, u pravcu jačanja kapaciteta u više oblasti.

Manika je, kako je saopšteno, istakla da Crna Gora dobro napreduje u pregovaračkom procesu, što najbolje pokazuje sprovođenje sveobuhvatnih reformi.

"Prenijela je snažnu podršku Letonije u procesu pristupanja Crne Gore EU i istakla spremnost za intenziviranje saradnje kroz prenos znanja i iskustva u oblasti evropskih integracija. Posebno je naglasila da Crna Gora može računati na snažnu podršku tokom letonskog predsjedavanja EU u prvoj polovini naredne godine“, kaže se u saopštenju.

Pejović je posjetio i Skupštinu Letonije gdje se sastao sa predsjednikom Parlamentarne grupe za saradnju s Crnom Gorom, Artisom Pabriksom, i zamjenikom predsjednika Komisije za evropske poslove Atisom Lejinšom.

Tokom razgovora je, kako se navodi, izražena spremnost za podršku Skupštini Crne Gore na planu evropskih integracija na liniji već uspostavljene saradnje, a posebno u okviru kvalitetne saradnje parlamentarnih delegacija Crne Gore i Letonije pri Savjetu Evrope.

Artis Pabriks je ukazao na stalan napredak u saradnji i odnosima između Crne Gore i Letonije, kao i na činjenicu da Crna Gora može računati na stalnu pomoć Letonije u svojim integracijama.

Pejović se, tokom posjete Rigi, sastao i sa predstavnicima ministarstava pravde i unutrašnjih poslova, sa kojima je razmijenio mišljenja o sprovođenju akcionih planova za 23. i 24. poglavlje.

"Takođe, u skladu s daljim potrebama Crne Gore u ovim poglavljima, razmotrene su mogućnosti bilateralne saradnje u konkretnim oblastima vladavine prava s ciljem poboljšanja efikasnosti crnogorskih institucija u procesu evropske integracije“, kaže se u saopštenju.

Pejović se sastao i sa predstavnicima Ministarstva finansija, a u fokusu razgovora je, kako je saopšteno, bilo letonsko iskustvo iz upravljanja sredstvima iz fondova EU i dinamika Crne Gore u otvaranju pregovora u finansijskim poglavljima.

"Pejović je informisao sagovornike o posvećenosti i radu koji crnogorske institucije ulažu u pravcu otvaranja finansijskih poglavlja i ukazao na izazove u konkretnim oblastima gdje bi bilo dragocjeno obezbijediti letonsku ekspertsku podršku. Posebno je razgovarano o koordinaciji strukturnih instrumenata i prenosu iskustava Letonije u sklopu priprema Crne Gore za ovaj proces“, navodi se u saopštenju.

Prilikom posjete Rigi, Pejović se sastao i sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, sa kojima je razmijenio mišljenje o reformama koje imaju za cilj usvajanje evropskih propisa i standarda u toj oblasti, kao i pripremu za sprovođenje zajedničke poljoprivredne politike EU od dana pristupanja u EU.

Bonus video: