MANS: Tužba koju je najavio DPS je poruka upućena običnim građanima

Iz ove NVO kažu da o nezavisnosti crnogorske policije i tužilaštva najbolje govore podaci iz zvaničnih izvještaja Brisela
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2014. 12:45h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ističe da najava krivične prijave Demokratske partije socijalista predstavlja pomalo perverznu novinu na našoj društveno-političkoj sceni, ali da ta poruka nije upućena MANS-u, već običnim građanima koji hoće da se odupru pritiscima i bore za svoje pravo na slobodne izbore.

"DPS je najavio da će policiji i tužilaštvu koji su pod njihovom kontrolom podnijeti krivične prijave i to ne sa ciljem da ispitaju da li je bilo kupovine glasova, već sa potpuno suprotnom instrukcijom. Oni već znaju da je riječ o namještaljci i traže od tužilaštva da otkrije ko je odao i ko je zvao njihovog aktivistu, a zatim i objavio da postoje sumnje u kupovinu glasova", ističe se u saopštenju MANS-a.

Iz ove NVO kažu da o nezavisnosti crnogorske policije i tužilaštva najbolje govore podaci iz zvaničnih izvještaja Brisela, a o rezultatima istrage afere “Snimak” čiji akteri su visoki funkcioneri upravo DPS-a ne treba trošiti riječi.

MANS kaže da se oni moraju boriti za slobodne i fer izbore u kome sve partije poštuju zakone i međunarodne standarde, jer samo tako Crna Gora može da ide naprijed

"Zbog toga od takvih institucija ni ne očekujemo ništa drugo nego da slijede instrukcije partije pod čijom su kontrolom. Ne plašimo se ni policije, ni tužilaštva, već su nas, tužili, privodili, pratili, zastrašivali, saslušavali, hapsili… uz brutalno kršenje zakona, Ustava i elementarnih ljudskih prava. Smatramo da je najava krivične prijave suštinski poruka građanima i najava osvete režima ako se usude da progovore i odaju kupce ličnih karata i druge počinioce krivičnih djela protiv izbornih prava. To je najava da će se cijeli sistem pokrenuti da zaštiti interese partije koja ga je zarobila", kažu iz MANS-a.

MANS kaže da se oni moraju boriti za slobodne i fer izbore u kome sve partije poštuju zakone i međunarodne standarde, jer samo tako Crna Gora može da ide naprijed, sa vlašću čiji legitimitet se ne dovodi u pitanje zbog izbornih malverzacija.

"Zato pozivamo građane da se ne plaše i da nam putem bezbjednog sistema na sajtu www.prijavikurupciju.me pošalju podatke o licima za koja sumnjaju da kupuju lične karte i vrše druge zloupotrebe. Poručujemo građanima koji se zbog revanšizma sistema plaše da na bilo koji način dokumentuju predizborne pritiske i potkupljivanja, da nama prijave osobe za koje sumnjaju da vrše ta krivična djela, a mi ćemo zaštititi identitet građana i sakupiti dokaze, kada to odbijaju da urade policija i tužilaštvo", ističe se na kraju saopštenja MANS-a.

Bonus video: