DPS: Notorna je laž da se pitanje legalizacije objekata politički zloupotrebljava

"Građanima Podgorice je dobro poznato da DPS dobija najveće povjerenje na bazi kvalitetnog programa", kazao je Vujošević
12 komentar(a)
Podgorica, šetnja, kafići, Foto: Savo Prelević
Podgorica, šetnja, kafići, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.04.2014. 17:48h

Demokratska partija socijalsita (DPS) demantovala je da lokalna vlast u Podgorici pitanje legalizacije objekata politički zloupotrebljava, navodeći da je svima jasno da opozicija zbog vječitog osjećaja inferiornosti svjesno zloupotrebljava tu temu kako bi opravdala predstojeći poraz na izborima.

Iz Demokratskog fronta ranije danas je saopšteno da je DPS, posredstvom Komunalne policije počela da zastrašuje i ucjenjuje vlasnike nelegalnih objekata u Glavnom gradu.

Članovi Predsjedništva tog političkog saveza, Andrija Mandić i Nebojša Medojević, danas su obišli nekoliko prigradskih naselja u Podgorici u kojima su, prema prijavama aktivista DF-a, počeli predizborni pritisci i ucjene od DPS-a.

"Nakon svih izbornih poraza i neuspjeha koje su u poslednjoj deceniji doživjeli na političkoj sceni Crne Gore, vječitim gubitnicima Medojeviću i Mandiću izgleda da ne preostaje ništa drugo nego da pred kraj svoje tako „blistave“ političke karijere zloupotrebljavaju najugroženije kategorije stanovništva“, kaže se u saopštenju predsjednika Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada, Momčila Vujoševića.

Prema njegovim riječima, na taj način najugroženije stanovništvo stavlja se u kontekst izmišljene priče o uklanjanju njihovih nelagelno sagrađenih objekata, kako bi se navodno izvršio politički pritisak da na predstojećim izborima glasaju za DPS.

Vujošević smatra da je krajnje licemjerno i nedobronamjerno da se predstavnici DF – a u konkretnom slučaju, bez bilo kakve validne argumentacije, pozivaju na izmišljenu i iskonstruisanu priču

"Notorna je neistina da se pitanje legalizacije objekata politički zloupotrebljava od strane lokalne vlasti u Podgorici i svima je više postalo jasno da zbog vječitog osjećaja inferiornosti i političke nemoći naši oponenti svjesno zloupotrebljavaju i ovu temu kako bi opravdali još jedan ubjedljiv poraz koji ih neminovno očekuje na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici i u ostalim crnogorskim opštinama“, rekao je Vujošević.

On je pozvao predstavnike Fronta da prestanu da se bave izmišljotinma i lažnim konstrukcijama i da svu pažnju i energiju usmjere na konsolidaciju svog političkog saveza, „koji se bukvalno raspada, počev od Pljevalja pa do svih ostalih crnogorskih gradova“.

"Građanima Podgorice je dobro poznato da DPS dobija najveće povjerenje na bazi kvalitetnog i realno ostvarivog programa kojim kontinuirano doprinosi povećanju životnog standarda i ravnomjernom i održivom razvoju grada gotovo u svim sferama, nikako ucjenama, pritiscima niti bilo kakvim drugim sličnim metodama“, kazao je Vujošević.

Prema njegovim riječima, takav repertoar političkog djelovanja svojstven je upravo DF-u i njegovim partnerima, „ koji se, na žalost, time ponose i predstavljaju ga kao veliki iskorak u demokratskom sazrijevanju našeg društva".

"Neodgovornoim odnosom i vrlo smišljenim političkiim potezima upravo aktivisti DF-a i bliski rođaci najužeg rukovodstva tog političkog saveza ovih dana podstiču građane Podgorice na nelegalnu gradnju, i pored stalnih upozorenja od strane nadležnih oragana da to ne čine, jer time svjesno krše zakon i ulaze u zonu krivične odgovornosti“, kazao je Vujošević.

On smatra da je krajnje licemjerno i nedobronamjerno da se predstavnici DF – a u konkretnom slučaju, bez bilo kakve validne argumentacije, pozivaju na izmišljenu i iskonstruisanu priču o navodnim ucjenama i pritiscima koji se na račun nelegalno sagrađenih objekata vrše na građane Podgorice u političke svrhe.

Demantuje i Komunalna policija: Navodi Fronta pokušaj političke zloupotrebe

Komunalna policija demantovala je navode Demokratskog fronta da u susret lokalnim izborima zastrašuje vlasnike nelegalnih objekata i prisiljava ih da se javljaju aktivistima Demokratske partije socijalsita (DPS).

Iz Demokratskog fronta ranije danas je saopšteno da je DPS, posredstvom Komunalne policije počela da zastrašuje i ucjenjuje vlasnike nelegalnih objekata u Glavnom gradu. Članovi Predsjedništva tog političkog saveza, Andrija Mandić i Nebojša Medojević, danas su obišli nekoliko prigradskih naselja u Podgorici u kojima su, prema prijavama aktivista DF-a, počeli predizborni pritisci i ucjene od DPS-a.

“Komunalna policija Glavnog grada upućuje oštar protest povodom očiglednih i grubih neistina koje je o našem radu plasirala koalicija Demokratski front i iskoristila za potrebe političke kampanje koju vodi uoči predstojećih lokalnih izbora u Podgorici”, kaže se u saopštenju tog preduzeća.

Prema njihovim riječima, sramno je bez ijednog dokaza, pominjanja bilo kog imena i konkretnog djela, imputirati navodne „besramne aktivnosti” zaposlenima u Komunalnoj policiji.

Iz Komunalne policije kazali su da je svakome ko logično misli jasno da bi, u slučaju da ima i traga od istine u navodima da zastrašuju vlasnike nelegalnih objekata i prisiljava ih da se jave aktivistima DPS-a, učinioci takvih nezakonitih radnji bili javno prozvani imenima i prezimenima i prijavljeni nadležnim organima.

“Umjesto toga, DF-a poručuju – „ukoliko odmah ne prestanu sa nasiljem, biće veoma brzo krivično procesuirani”.Da li to znači da oni znaju za konkretno nasilje nad građanima Podgorice, ali su spremni da ga oproste ako prestane? Naravno da ne znači”, dodaje se u saopštenju.

Iz Komunalne policije poručili su da su navodi Fronta jedan od najboljih dokaza koliko apsurdno i primitivno podmetanje može da bude.

Oni su kazali da je javnosti poznato da stambeni objekti nijesu u nadležnosti kontrole Komunalne policije, već u nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove – Inspekcije zaštite prostora.

“Komunalna policija je u 2013. godini, kao i od početka ove, intenzivno i u skladu sa Zakonom vršila kontrolu i uklanjanje nelegalno sagrađenih privremenih objekata u svojoj nadležnosti. U prošloj godini obavljeno je 486 inspekcijskih kontrola, donijeto je 127 rješenja o otklanjanju nepravilnosti i sprovedena 123 administrativna izvršenja rješenja”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, u ovoj godini izvršene su 183 inspekcijske kontrole, donijeta 74 rješenja o otklanjanju nepravilnosti i sprovedeno 14 administrativnih izvršenja rješenja.

“Prilikom inspekcijskog nadzora reonski inspektor u obavezi da uputi stranku na nadležni organ u lokalnoj samoupravi, što znači i na mjesnu zajednicu, pa su stoga neistiniti navodi da službenici Komunalne policije upućuju građane na aktiviste DPS-a”, dodaje se u saopštenju.

Iz Komunalne policije rekli su da i pored njihovih intenzivnih aktivnosti u cilju uklanjanja nelegalnih privremenih i pomoćnih objekata u prethodnom periodu, niko od članova Predsjedništva DF-a nije našao za shodno da reaguje i iznese primjedbe na njihov rad.

To, kako smatraju, dodatno potvrđuje činjenicu da je Komunalna policija sada predmet pokušaja političke zloupotrebe.

“Komunalna policija obavlja i obavljaće sve svoje redovne aktivnosti u skladu sa zakonom, a u susret potrebama građana, nezavisno od političkih procesa u gradu i državi, jer sistem lokalne uprave čiji je dio ne može i ne smije prestati da funkcioniše bez obzira na to ko, u skladu sa voljom građana izraženom na izborima, bude vršio vlast u Glavnom gradu”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: