MANS: Da li se novac od šverca kokaina koristi za kupovinu glasova?

MANS poziva građane da se bore za slobodne izbore, da snime i fotografišu osobe koje kupuju lične karte ili na drugi način vrše predizborne pritiske na glasače
67 pregleda 13 komentar(a)
Prijavi korupciju, Foto: Screenshot
Prijavi korupciju, Foto: Screenshot
Ažurirano: 07.04.2014. 14:51h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) poziva građane da im prijave sve slučajeve predizbornih zloupotreba, posebno kupovinu glasova i traži od tužilaštva da utvrdi odakle potiče novac koji se koristi za kupovinu ličnih karata.

"MANS je u prethodnom periodu otkrio da se značajna budžetska sredstva namijenjena socijalnim davanjima koriste za kupovinu glasova na terenu, dok su sada otkrivene direktne veze između narko bosa Darka Šarića i visokih funkcionera DPS-a i Vlade Crne Gore otvaraju prostor za sumnju da se predizborne malverzacije finansiraju i iz prljavog novca stečenog prodajom narkotika. Nedavno objavljeni snimak pokazuje da je kupovina glasova, odnosno ličnih karata već počela. Na njemu se navodi da se u Podgorici za ličnu kartu plaća 90 eura, uz napomenu da je ta cijena važila i na prošlogodišnjim izborima", navodi se u saopštenju ove NVO.

MANS poziva građane da se bore za slobodne izbore, da snime i fotografišu osobe koje kupuju lične karte ili na drugi način vrše predizborne pritiske na glasače.

"Ukoliko ne mogu da sami obezbijede dokaze o predizbornoj korupciji, pozivamo ih da nama dostave informacije o licima koja vrše krivična djela protiv izbornih prava i mi ćemo istražiti svaki od tih slučajeva i zaštititi identitet osoba koje su nam prijavile korupciju", kaže se u saopšenju MANS-a.

Iz ove NVO napominju da je građanima na raspolaganju novi, sigurni sistem prijave preko interneta, koji obezbjeđuje šifrovanje i zaštitu njihovih podataka na adresi www.prijavikorupciju.me.

"Pošto ovo nije prvi ni jedini slučaj prijavljene kupovine ličnih karata, očekujemo da državno tužilaštvo konačno povede ozbiljnu istragu i utvrdi da li je riječ o organizovanoj grupi koja vrši krivična djela protiv izbornih prava, umjesto da se bavi pukim izvršiocima, kao što je to ranije činilo", ističe se u saopštenju MANS-a.

Iz ove NVO kažu da prvo pitanje na koje Specijalno tužilaštvo treba da odgovori je odakle novac za kupovinu ličnih karata: iz legalnih ili kriminalnih tokova.

"Odnosno da li je riječ o novcu Demokratske partije socijalista, zloupotrebi državnih fondova ili o parama koje dolaze iz sive ekonomije ili kriminalnih poslova. Ovo posebno zbog toga što su objavljeni dokazi o vezama visokih funkcionera Vlade i Demokratske partije socijalista sa organizovanom kriminalnom grupom Darka Šarića, a ista ta lica istovremeno su i akteri afere “Snimak”. Pošto je Šarićevoj firmi poklonjeno izuzetno vrijedno zemljište budvanskog fudbalskog kluba “Mogren”, postavlja se pitanje šta su umiješani funkcioneri DPS-a dobili zauzvrat", kaže se u saopštenju MANS-a.

Zbog ovoga, ova NVO poziva tužilaštvo da ispita veze između rukovodstva DPS-a i narko klana Darka Šarića i utvrdi da li se novac od šverca kokaina koristi za kupovinu glasova.

"Dok je Boro Lazović, glavna karika u lancu odlučivanja o poklanjanju placa, po Budvi mazio birače, ministar Petar Ivanović i njegov pomoćnik Radulović su upravljali famoznim Midas programom za pomoć poljoprivrednicima, za koji se sumnja da je obilato korišćen za predizbornu kupovinu glasova" tvrde iz MANS-a.

Bonus video: